Nederland - Carcassonne - 2012

[naar de index]

naar de foto's


Klik op de kleine foto's voor meer detail

Vennbahn

1 september Heerlen - Ouren - 125 km - 1157 mh

Vroeg opgestaan op trein van 8 uur te halen. Na een voorspoedige reis om tien uur aangekomen. De GPS kan in het begin geen satelieten ontvangen dus met mobiel zoek ik de weg. Daarna vlot wel bereik en hij blijft het goed doen. In een voorstad van Aachen bezoek ik een Conditorei. Daarna met gps dwars door de stad geloosd. Het verkeer is rustig.
Na 40 km kan ik de oude spoorbaan volgen. Zonder steil te klimmen en met veel mede fietsers leg ik een grote afstand af. Bij Kalterherberg is het uit met de pret. De weg is nog niet klaar en ik moet behoorlijk steile klimmetjes over. Pas tien km voor st vith bij Waimes begint het fietspad weer over een prima bereidbare grindweg. Bij St Vith komt de mooiste passage door een prachtige vallei dat uitmond in de our. Daarna is het nog acht km naar Ouren waar ik om half zeven arriveer.
Een prima camping met een nlse eigenaar (€ 8,50)

2 september Ouren - Sierck les bains 130 km 1006 mh

Koude nacht met 6 graden. 's Ochtends is de tent vochtig en nog steeds koud. Met alle kleren aan fiets ik weg uit Ouren. Het begint met een fikse klim met 15% naar duitsland. Daar volg ik het Ourdal tot Dasburg. Wegen zijn rustig. Daarna weer Luxemburg. Meteen veel verkeer oa motoren. na vianden kies ik weer de rustige Duitse kant vrijwel vlak langs de Our. Mullertal waar ik weer wil klimmen is afgesloten en ik keer om en fiets via Echternach.
Daar is een grote fietstocht gaande, de Charly Gaul. Na Echternach klim ik steil omhoog via landelijke wegen. Bij Manternach is de weg wederom geblokkeerd maar gelukkig kan ik er toch langs. Bij Grevenmacher fiets ik langs de moezel. De Luxemburgse kant is weer erg druk dus steek ik over bij Worneldange naar de Duitse kant.
Een prachtig fietspad die druk bereden wordt door Duitse toeristen. Het is volledig vlak en ik kan tot Sierck Les Bains het fietspad volgen waar ik een goedkope en prima camping vind 4,5 euro. Toch nog een warme dag met ongeveer 25 graden na een koude start.

3 september Sierck Les Bains - Abreschwiller 145 km 1279 mh

Als ik op sta is het al mooi weer. Om half tien op de fiets, eerst naar de Carrefour voor boodschappen. Dat is maar goed ook want ik kom nauwelijks winkels tegen. Tot aan Bouzanville heuvelop heuvelaf. Naar Boulay is de weg vlakker maar drukker, ook veel vrachtverkeer met name op de d19 die ik volg tot aan Morhange. Ook de d27 is erg druk dus ik ben blij als ik het fietspad volg langs de Canal de Houllieres. Volledig vlak en vrij van autoverkeer. Ik stop niet bij de camping want het is nog vroeg. Het laatste stuk toch weer veel verkeer, maar aan de voet van de Donon is weer een mooi fietspad. In Abreschviller arriveer ik kwart voor zeven op een eenvoudige maar rustige camping. Douches zijn lekker warm en oplaadmogelijkheden aanwezig.

4 september abeschviller- fresse s moselle 145 km 1700 mh

Camping was gisteren gratis omdat er geen beheerder was. Om half tien op de fiets. Eerst even langs de boulangerie want er wacht een lange klim van 20 km. Het eerste deel van tien km gaat geleidelijk omhoog met 1 %. Daarna volgen iets steilere km rond de 5%. Het is erg rustig in de klim. Boven op de Donon kies ik een rustige route forestiere die ik al eens eerder in 1994 heb gefietst. Eerst een klein colletje en dan een lange afdaling. Veel fietsers gaan hier omhoog. In het dal wordt het weer drukker. Ik vermijd de drukke route national naar st die via allemaal binnenweggetjes, wel een stukje steiler.
Na St. Die fiets ik over mooie landelijke wegen via Corcieux. Het is vrij warm. Bij Gerardmer besluit ik verder te fietsen via de mooie meertjes Lac de Longmer en Lac de Retourneme. Daarna volgt een steil klimmetje naar col de Feignes rond de 1000 m. Een lange afdaling volgt tot aan Bresse. Als ik om zeven uur in Thilot arriveer ga ik op zoek naar een camping. De gemeente camping bij het zwembad is helaas dicht dus ik fiets even verder naar Fresse sur Moselle, wederom een keurige camping municipal (€ 4).

5 september Fresse sur Moselle - Saint hyppolyte 103 km 1100 mh

Na de lange dag van gisteren iets later op de fiets. Na de camping te hebben betaalt voor maar liefst 4 euro vertrek om tien uur. Eerste 5km over een fietspad bij st maurice sla ik af naar de Ballon d'Alsace. Deze is van deze kant maar 9,5 km maar wel continu 7%. De weg is rustig met af en toe een fietser. Al kwart over elf sta ik op de top. Dit deel van de Vogezen is minder ruig dan het noordelijke deel. Een snelle afdaling volgt tot aan Giromagny. Daar probeer ik de drukte rond Belfort en Montbeliard te vermijden maar af en toe zijn er toch nog gevaarlijk drukke wegen. Gelukkig is er een fietsstrook langs de drukke weg van de doubs. Om zes uur stop ik op de camping van st Hippolyte rustig gelegen aan de doubs (7,5euro)
's Avonds arriveren diverse fietsers, o.a. twee belgen die naast me staan en hun tent in het donker opzetten.


6 september Saint hyppolyte - Yverdon 132 km 1582 mh

De tent is nog vochtig als ik hem inpak. Ik vertrek om half tien voor een tocht door de Jura. Allereerst door het dal van de Dessoubre. Rustig fietsen door een mooi dal zonder autoverkeer. Aan het eind van het dal moet ik even klimmen bij Cirque de Consolation. Ik beland even op een drukke weg omdat de hoofdweg is afgesloten. Ik zie daar weer de Belgen langsfietsen, Grappig want die hebben de hoofdweg gekozen en waren vlak voor mij de camping afgegaan. In Morteau kan ik weer rustige wegen kiezen om de doorsteek naar Zwitserland te maken. Het is prachtig weer. In Zwitserland zijn er diverse fietsroutes. ik daal af tot aan het meer van Neuchatel. Ik probeer de fietsroute te zoeken, maar deze volgt kort het meer en gaat daarna over op de hoofweg. De vlakke weg schiet wel erg op.

De campings aan het meer zien er niet erg aanlokkelijk uit. in ik eindig in Yverdon en zoek daar de camping op. Dit is helaas ook behoorlijk vergane glorie. Kamperen op een hobbelig voetbal terrein met oude voorzieningen. Er staan slechts een drietal zielige tentjes. Wifi doet het niet en met 14,50 euro veel te hoog aan de prijs. Er staan ook overal waarschuwingsborden dat er gestolen wordt.

7 september Yverdon Abondance 141 km 1514 mh

De dag begint bewolkt. Als ik de camping verlaat is het nog vrij fris. Al snel kan de trui uit en klaart het helemaal op. Ik volg de fietsroute 5 naar lausanne. Deze gaat redelijk vlak door het dal maar is wel een behoorlijk stuk om. De eerste kilometers gaan over landweggetjes. Ik ontmoet veel fietsers en zelfs vakantiefietsers. Na een paar klimmetjes wordt de weg onverhard en gaat dwars door een bos. Na 50 km arriveer ik in lausanne, dus circa 20 km extra maar wel rustige weggetjes. Daarna volg ik de hoofdweg langs het meer van geneve. Onderweg houd ik een stop midden in een park. Daarna worden de wegen weer drukker en fiets dwars door vevey en montreux. Op de boulevard is nauwelijks te fietsen de ik kies de hoofdweg. Dent de Jaman en Rochers de Naye zijn ondanks het heiige weer prima te zien. Ik laat Glion links liggen, veel te steil. Het is al vier uur als ik aan de voet van de pas de morgins arriveer maar besluit toch door te fietsen. Meteen vanuit het dorp gaat het steil omhoog en het zweet gutst vqn mijn voorhoofd. De weg is gruwelijk druk dus fiets ik over het stukje troitoir. Twee keer moet ik van de fiets af, volledig gesloopt door het verkeer, de hitte en de steilte van de klim. De teller wijst continu 8 tot 10% aan en ik krijg met moeite de benen rond. Met een gangetje van 7 km per uur kruip ik omhoog. Als de haarspeldbochten voorbij zijn zwakt de klim af naar 5% en is de zon ook inmiddels minder fel. Ik moet haasten om op tijd op de pas te staan. Half zeven ben ik eindelijk boven in het grensdorpje morgins. Na een pasfoto daal ik snel af. In abondance is het even zoeken naar de camping waar ik om zeven uur arriveer. Het is een camping bij de boer ( 9 €) waar ik gelukkig weer alle apparatuur kaan opladen. De samsung is namelijk erg handig voor het opzoeken van campings.

8 september Abondance - Sallanches 123,5 km 1660 mh

's ochtends is het nog fris want de camping ligt op ruim 900 meter. Het is een graad of acht dus wat later op de fiets. Het is tien uur als ik weg fiets. Ik besluit een oorspronkelijke shortcut over de col du corbier te schrappen want dat zou twee meter extra hoogtemeters zijn. Ik fiets door naar het dal van de dranse maar daar stuit ik op een wegversperring. Dat betekent een stuk omfietsen via de d32. Daarna kies ik nog de verkeerde via de d121. Al met al 20 km extra met evenveel hoogtemeters en ruim een ander half uur later. De route is echter fraai. De weg naar morzine is niet al te steil en gelukkig niet al te druk. In morzine is het een drukte van belang. Er is een auto race gaande. Ik ben van plan om de joux plane op te fietsen een steile korte weg van gemiddeld 9% waar peter winnen ooit zegenvierde. Bij de afslag staat een mannetje maar ik kan gewoon doorfietsen. Overal zitten toeschouwers en zijn debochten met lintem gebaricadeerd. Ik zie andere fietsers en motorrijders nog tegemoet komen dus ik fiets lekker door. Af toen komt een ralleyauto naar beneden gescheurd maar ik heb er verder geen last van. Opvallend is dat ik op de klim verder weinig verkeer tegenkom. 2 km voor de top houd een suppoost mij tegen. Het is al te laat en de rijders gaan starten. De race duurt tot 9 uur s avonds dus wachten heeft ook geen zin. Die omweg in de ochtend heeft de klim genekt. Dus ik keer weer om naar morzine en klim naar les gets over de inmiddels drukke hoofdweg. Deze gaat veel minder hoog 1160 m dan de joux plane met 1716 meter. Via cluses daal ik en volg de drukke route national weg naar sallanches waar ik de grote maar vrijwel lege camping mt blanc aantref (8,75 €). De wifi werkt zoals gebruikelijk niet.

9 september Sallanches Bourg st Maurice 100 km 2570 mh

Om negen uur op de fiets want het wordt een zware dag met name in hoogtemeters. Na eerst een bezoek aan de bakkerij fiets ik Sallanches uit. Meteen klimt de weg omhoog naar megeve tot 1100 meter. Verschillende keren is er mooi uitzicht op de Mont Blanc Daarna volgt een vlak stuk en gaat de weg weer omhoog naar de Col de Saises tot 1600 meter. Veel fieters zijn onderweg want het is zondag. De dag begint erg mooi met warm weer. Om half twee ben ik boven. De afdaling is akelig snel.

In Beaufort lunch ik en besluit verder te fietsen. De Cormet de Roselend is een beruchte col in de tour. De klim is 20 km maar erg onregelmatig. Met een rustig tempo fiets ik met 7 km per uur naar boven. Langs de weg staat om de km een aanduiding over de hoogte en de steilte van de klim. Regelmatig wordt ik door andere racefietsers ingehaald. Een jongen draait zeer zwaar waarna ik hem voor de top weer inhaal. Ook veel motorrijders rijden omhoog. Bij het stuwmeer slaat het weer plots om. Ik hoor de onweer dichterbij komen en het begint zachtjes te regenen. Voor het eerst deze tocht de regenjas aan. Het is meteen veel rustiger op de weg, de motorrijders houden zich gedeisd.

Op de top is het vrijwel droog maar het asfalt is verradelijk nat. De Cormet Roselend is met name berucht vanwege de lastige afdaling zonder vangrail. Bij het waar Johan Bruyneel het ravijn indook maak ik een foto. Ik daal behoudzaam af. Op een punt heb je fraai uitzicht op de mt blanc maar deze zit midden in de onweerswolken. Om zeven uur arriveer ik op de camping (€ 7,77). Ik zet snel de tent op waar het hier ook begint te regenen.

10 september Bourg st maurice lanslevillard 80 km 2091 hm

Na een vochtige nacht is het de volgende dag droog. Om tien uur op de fiets na een bezoek aan de supermarkt. De klim naar de iseran is 50 km dus erg lang.

De eerste 10 km zijn vrijwel vlak daarna begint de klim behoorlijk steil omhoog. Na een groot aantal haarspeldbochten vlakt het af bij het stuwmeer op 1800 meter hoogte bij Tignes. Daarna volgt al snel een lunchstop bij Val d'Isere. Er gaan aardig wat fietsers omhoog en ik krijg een klopje op de schouder en een welgemeend "chapeau" mee. Twee km voor de top betrekt het en begint te regenen.
Toch weer een vochtige afdaling. Het blijft een zeer fraai stuk ook in regen. Ook heb ik veel last van de tegenwind dus de afdaling gaat niet snel. In Lansevillard vind ik een camping om zes uur (€ 7,20).

11 september Lanslevillard briancon 109 km 2100 mh

Het oorspronkelijke plan om de Finistere te fietsen heb ik gewijzigd. Ik zie op tegen 15 km 9% onverhard te fietsen. Ook het weer wordt slechter met name morgen veel buien. Vandaag zou het in de middag gaan regenen. Ik sta dus vroeg op met een aangepaste route. Eerst de korte klim naar Mont Cenis. De klim is wel behoorlijk steil tussen de 7 en 8%. Ik ben gelukkig vroeg op de top. Daarna volgt een fraai deel langs een stuwmeer met allemaal hoge gletsjers eromheen. Vervolgens steek ik de grens van italie over. Dat is meteen aan het wegdek te merken, die is veel beter dan in frankrijk met bochten waar je hard doorheen kan gaan als je durft. Het is gelukkig erg rustig in de lange afdaling. In Susa eet ik wat broodjes. Het is er meteen erg warm ongeveer 35 graden, toch wel een overgang na het koele bergtemperatuur. Susa ligt op 500 meter dus ik moet weer flink klimmen. Ik neem weer de ss24 die ik omgekeerde richting heb gefietst. De warmte en het continu stijgen maakt de tocht erg zwaar.
De wegen in italie zijn veel onregelmatiger en steiler dan in frankrijk. Ik word ingehaald door een groep wielrenners met volgwagen, Team Androni-Venezuela, een kleinere wielerploeg. Even later kom ik enkele fietsers met bepakking tegen waaronder iemand met een koga. Dit blijkt een Zwitser te zijn onderweg van geneve naar nice en heeft omgeveer dezelfde route gevolgd.
Na het slopende stuk passeer ik een oud fort, daarna vlakt het af want ik ben al op 1000 meter. Bij cesana begint het laatste stukje klimmen van 9 km naar 1860 meter, col de megenevre. Een vervelende klim met veel vrachtverkeer en tussels. Dit is de doorgang van sestriere naar frankrijk. Ik kom de zwitser nog een paar keer tegen. Dan volgt een korte afdaling die weer echt frans aanvoelt. In Briancon rijd ik direct door naar de camping helemaal aan de andere kant van briancon. Hier heb ik al eens eerder gestaan een grote camping. Dit keer is het nieuwe sanitair gesloten dus helaas zijn de voorzieningen minder dan de vorige keer. De eigenaar is nog wel dezelfde man (€ 11), en nog weinig veranderd.

12 september Briancon Tallard 112 km 1250 mh
De dag begint zoals voorspeld met regen. Het hele dal zit potdicht. Blij dat ik even ben doorgefietst en niet over Sestriere hoeft te komen. Het regent nog als ik mijn tent afbreek. Gelukkig blijft het grotendeels met motregen. Ik zie nog een andere fietster die ik ook nog in st Hippolyte ben tegengekomen. De eerste kilometers zijn vrij nat. Daarna druppelt het wat maar de regenjas blijft continu aan. Het is ook fris met een graad of 15.
Ik kies er voor om de grote N wegen te vermijden. Dat betekent fors meer klimwerk maar ook rustige D weggetjes. Bij Embrun barst een hoosbui los. Ik zie door de striemende regen en de harde wind bijna niets meer. Bij een informatiebord kan ik even schuilen. Ik fiets continu langs de Durance en hoog boven het meer. Bij Embrun neem ik de bochtige d9. Een prachtige maar loodzware weg langs de Ecrins. De weg blijft maar stijgen tot 14 km en 1300 meter hoogte. Daarna dal ik af naar chorges waarbij ik dan voor de snelle d942 kies. In een klein uur ben ik dan in Tallard waar het al inmiddels half zeven is. De camping municipal (7,7 euro) ligt net buiten het dorp en bestaat helaas uit een grote grindbak. Leuk voor carvans en campers minder leuk voor de tent kampeerder.

13 september Tallard villes sur auzon 120 km 1250 mh

Het weer is volledig opgeklaard. Straal heldere hemel. Wel veel wind die uit alle hoeken komt, geen peil op te trekken.
Ik ben rond tien uur op de fiets en besluit na een stukje N weg toch de binnenwegen te fietsen. In plaats van de oorspronkelijke route over sisteron en signal de lure kies ik de route door de gorges Meouge. Deze route is korter en rustiger. Daarnaast er teveel wind voor de onzekere beklimming van de signal de lure. Zo fiets geleidelijk naar 1200 mh met af en toe forse rukwinden. Ik blijf gelukkig op de fiets. In de buurt van sault zijn er steeds meer racefietsers op de weg. Ook grote groepen Nederlanders. Daarna volgt de prachtige gorges de nesques die wel 20 km lang voort blijft duren. Je klimt een klein stukje omvervolgens via een lange afdaling met tunneltjes en de weg uitgehakt in de rotsen, net als in de vercors. Daardoor arriveer ik pas om zeven uur op de camping en kan helaas niet door rijden naar Bedoin. Hopen dat er morgen minder wind staat voor ventoux.
Ik sta te lang buiten de camping want het hek van de camping is om tien uur dicht. Blijkbaar hanteren ze strikte tijden. Ik klim daarom maar over het hek wat gelukkig lukt. De camping voor twee dagen kost 17 euro. Een prima camping wel wat oude voorzieningen maar wel overal warm water en zit wcs. Waar een mens ook al niet gelukkig van wordt.

14 september Ventoux 89 km 2162 mh

De dag begint windstil maar al snel begint het harder te waaien. Toch maar proberen de ventoux op te komen. Het is tien km fietsen naar bedoin waar al veel fietsers klaar staan om aan de Ventoux te beginnen. Veel meer dan ik bij andere keren kan herinneren en dit keer veel belgen en Nederlanders. In het bos heb ik nog weinig last van de wind en gaat het voorspoedig rond de negen km per uur. Ik fiets zelfs veel fietsers voorbij.
Na chalet reynard begint de wind pp te spelen en wordt het meteen frisser. Ik doe maar een truitje aan en ondanks de lagere stijgingspercentages gaat het tempo ook omlaag naar 7 km per uur. Ik stop even en maak een diepe buiging bij het monument van Tom Simpson.
De sterrenwacht is verplaatst, de karkterstieken bollen zijn er niet meer. Na 2 uur en een kwartier ben ik boven. Een kwartirr langzamer dan in 1995. Boven op de top waait het flink. Net als veel andere fietsers geniet ik van het uitzicht. Later komen er ook twee fietsers met bepakking boven, petje af voor hun prestatie.
Ik daal af via Malauciene. Deze kant is veel rustiger. Ik zie nog twee ligfietsers langs de kant van de weg pauzeren. Ondanks de wind kan ik hard naar beneden en haal een top van 72 km per uur. Beneden gekomen en rijd ik via smalle weggetjes terug naar de camping.

15 september Villes - Arlinde 129 km 926 mh

Na de tent ingepakt te hebben ga ik op weg. Dit keer over smalle weggetjes door het rhonedal. Ik passeer diverse wijnstreken o.a. chateauneuf du pape. Ik steek bij Caderousse de Rhone over. Het waait weer harder dan gisteren en ik heb moeite om op de fiets te blijven bij de oversteek over de stuwdam. Via Laudun, Tresques fiets ik door het dal van de Tave. Bij Verfeuil moet ik even klimmen door een mooi dal naar Lussan. Op de weg naar Allegre is al een deel van de Cevennen zichtbaar en klim ik naar 340 mh. Ik probeer eerst de camping van Allegre te vinden. Mijn osmand kaart is weer gecrashed dus moet ik het weer van de bordjes hebben. De camping in het badplaatsje is leeg en de douches zijn op slot. Ook is er een feest gaande in de bar ernaast dus besluit ik weer terug te fietsen en vind om half acht de camping a la ferme in Arlinde (€ 7,50).

16 september Arlinde- Le Vigan / Cavaillac 110 km 1530 mh

Na 's Ochtends de camping a la ferme betaald te hebben vertrek ik op weg naar Ales. Deze stad ligt maar 20 km verderop. Omdat gisteren mijn laatste gasvoorraad is verstookt moet ik opzoek gaan naar een nieuwe vulling. Deze heb ik nog niet gezien in de supermarkten en zondag zijn deze tot 12 uur open. Ik bezoek er twee, maar geen cardridge met ventiel. Voor de zekerheid schaf wat extra droogvoer aan. Ik fiets Ales uit en kom langs een vier sterren camping. Toch maar even proberen, je weet maar nooit. als ik aan de campingbaas vraag gaat hij voor mij opzoek in zijn voorraad. Na een kwartier zoeken komt hij net een vulling zonder ventiel die ik ook bij de super u had gezien. Het was te proberen waard. Als ik wel wegfietsen komt hij toch met een andere vulling. Tweedehands welliswaar maar wel werkend. Ik mag hem gratis meenemen.
Toch nog gered qua eten betreft. De campings liggen namelijk ver buiten de steden. Ik ga verder opweg en klim ales uit maar de col d uglas. Bekend door Tim krabbe 43 wielerverhalen. Ik fiets hem van de andere langere maar minder zware kant, dus tijd opnemen heeft geen zin. Na 15 km ben ik boven en maak een top foto. Het weggetje is erg smal en slechts een auto breed. Het is gelukkig erg rustig en prima fietsweer. Veel minder wind dan de afgelopen dagen en een lekkere fietstemperatuur van 25 graden. Na een korte afdaling begin ik in st jean du gard aan de volgende klim. De ascalier is om de kaart een lastige weg, verboden voor carvans en erg smal. De steilte blijkt reuze mee tevallen. Ik kom sporadisch een auto en een fietser tegen. In 13 km klim ik naar 905 mh. Daarna volgt een lastige afdaling met veel los grind. Als ik in Le Vigan arriveer is het alweer half zeven dus tijd om opzoek te gaan naar een camping. Ik fiets naar Aveze maar de camping is alleen een parkeerplaats voor campers. Twee tegemoet komende franse fietsers rijden ook het terrein af. Na in osmand te hebben gekeken zie ik vlak bij Cavaillac ook een camping, 6 euro, waar ik de twee franse fieters weer tref. Ze zijn net de Mont Aigoual opgeweest en maken een twee weken tocht.

17 september Le Vigan - Lamalou les Bains 105 km 1450 mh

Het is de bedoeling vandaag een rustige dagje van te maken. Ik sta om de gebruikelijke tijd op. Het is nog behoorlijk koud met 13 graden.
Ik begin meteen met de klim naar de hoogvlakte van 600 meter. De klim is niet al te lastig. Op de hoogvlakte sla ik bij Blandas naar het weggetje van de Cirque de Navacelles. Plotseling is een kloof in beeld. De weg kronkelt naar beneden zo'n 350 m lager. In de kloof eet ik en broodje om me voor te bereiden op de zware klim. De klim is behoorlijl steil tot 15% maar niet al te lang. Na de Cirque de Navacelles ben ik weer op de hoogvlakte en fiets via saaie kaarsrechte wegen verder. Daarna volgt een lange afdaling naar Lodeve. Een levendige stad. Ik dacht dat het daarna vlak zou zijn maar de col de Baraque de Bras valt vies tegen. Het is inmiddels 30 graden en het zweet gutst van mijn voorhoofd. De klim is behoorlijk steil en gaat weer naar 611 m. Daarna volgt een prettige afdaling waar ik al vroeg een camping ga zoeken. Het is pas 5 uur. De eerste drie campings bestaan niet meer. Ik moet dus 15 km verder fietsen. Gelukkig is het nog vroeg. De weg wordt drukker en bij Bedarieux is een verkeersppstopping door een ongeluk. Ik sta ruim 20 minuten vast. Het wordt dus half zeven als ik behoorlijk uitgeput op de camping in Lamalou les Bains arriveer. De camping is echter vol!
En dat buiten het hoofdseizoen. Mijn smeekbede over mijn klein tentje doet de hostes besluiten om een klein plekje toe te wijzen. Het is geen kampeerplaats maar mijn tentje kan er prima staan zelfs met de auto van de buurman. Ik hoef de extra kosten (14,50) voor de plaats niet te betalen dus kost de camping maar 4,6 €.

18 september Lamalou les Bains - Mazamet 105 km 1500 mh

Als ik op sta is het bewolkt maar droog. Het begint met een geleidelijke klim naar 500 meter en daal weer af naar st Gervais sur mare, zo te zien met een prima camping. Ik kies vandaag alleen maar rustige weggetjes. Ik rij de route die ik joen heb aangeraden een aantal jaren terug. De route is flink geaccidenteerd. De weg klimt geleidelijk naar 800 meter en blijft dan op een plateau. Het gaat wel op en af. Het is de hele dag droog en ik passeer twee stuwmeren. Het gebied ligt er wat verlaten bij. Op een gegeven moment kruis ik de bedevaart route bij Murat. Ik besluit toch verder door te fietsen want het is nog vroeg en de campings bij de stuwmeren zien er niet aantrekkelijk uit. Het wordt door de bewolking ook wat fris. Dus truitje aan. Er zijn weinig campings dus ik daal af naar Mazamet en kom daar om zes uur aan op de prima camping municipal met wifi 9,4 euro

19 september Mazamet - Pic de Nore 77 km 1545 mh

Als ik opsta is het zwaar bewolkt en fris. Vanacht heeft het behoorlijk geregend. Ik besluit mijn verblijf aan Mazamet een dagje te verlengen. Het is een vriendelijke stad met prima camping met alle voorzieningen. De campings in Carcassonne schijnen minder te zijn. Eerst maar de stad in om een internet cafe te zoeken. Via syndicate initiative kom ik bij een klein winkeltje terecht. Via de ryan air site check ik in en kan ik mijn boarding card uitprinten. Anders kost dat 60 euro als ik dat op het vliegveld laat doen. Thuis uitprinten kon niet want dat kan pas 2 weken voor vertrek.
Daarna besluit ik toch te gaan fietsen hopende dat het in de middag opklaart. Het is behoorlijk mistig als ik de 12 km naar de Pic de Nore fiets. Elke km staat er weer een aanduiding met de zwaarte maar naar mijn gevoel gebeurt dit met de Franse slag. Het begin is aardig steile daarna vlak het weer af. Ik kom langs een groepje jagers die me achterdochtig aankijken. Geen vriendelijke lui. Door het hele bos klinkt luid hondengeblaf.
De klim is verder volledig verkeersvrij. Wie gaat er in de mist zon berg op. Op de top is er geen bebossing meer en af en toe is een glimp te zien van het dal. De wind jaagt spectaculair de wolken langs en het waait er flink. Ook hier is een observatorium op de top.
Ik daal even af maar klim dan via drie klimmetjes verder. De weg is prachtig en de mist trekt weg. Vanaf de col de Salette zet de afdaling zich in. Door het gehobbel valt de gps kaart uit. In het dal fiets ik langs de voie verte terug naar Mazamet. Dit is een fietspad over oude treintrajecten langs de drukke n112, en volledig auto vrij. Het fietspad loopt tot voorbij de camping. Daar kom ik om half zes aan.

20 september Mazamet - Carcassonne 82 km 843 hm
Een rustig dagje als slot. Gisteren heb ik al de Pic de Nore gedaan. Dus die hoeft niet meer. Via een zeer geleidelijke weg gaat het naar 700 meter. De top ligt bij Pradelles op de kruising van de afdaling naar de pic de nore. Daarna volgt een mooie afdaling door een gorges. Het is twee uur als ik beneden ben. Ik was van plan om een camping bij een kasteel te nemen, maar deze is opgeheven. Daarom fiets ik door naar Carcassonne. Ik volg de bordjes camping die mij leid over zeer drukke autowegen. De camping ligt aan de voet van de cite, dus is erg fraai gelegen. De prijs voor 2 nachten valt mee, 18 euro. Voor fietsers is een trekkersveldje aanwezig en de voorzieningen zijn recent gerenoveerd. Daarna fiets ik een paar rondjes door de nieuee stad. De oude stad is morgen aan de beurt. Als ik terug keer arriveren er allemaal andere vakantiefietsers om het veldje. Carcassonne is blijkbaar erg populair.

21 september Carcassonne

Vandaag geen fietsdag maar verken ik de oude stad. Een mooi gerestaureerd ommuurde oude vestingsstad met een fraai kasteel. Het schijnt dat Walt Disney zijn inspiratie voor zijn kastelen vandaan heeft gehaald.Na de cité bezoek ik ook Bastide St. Louis, de nieuwe stad.


  22 september Carcassonne - Eindhoven

Via rustige wegen door een woonwijk en een industrieterrein bereik ik ruim twee uur voor mijn vlucht het vliegveld. Het vliegveld is zeer klein en dus prima bereikbaar, maar heeft verder weinig voorzieningen. De fiets is zo omgebouwd en na een voorspoedige vlucht van 1,5 uur bereik ik Eindhoven.


   
 
dag afstand tijd gemiddeld hoogtemeters
1 125,6 6:41:33 18,7 1157
2 130,12 6:46:17 19,2 1106
3 145,65 7:29:31 19,4 1279
4 145,21 8:06:10 17,9 1706
5 103,47 5:36:34 18,4 1108
6 132,93 7:45:21 17,1 1582
7 141,05 8:10:42 17,2 1519
8 123,54 7:05:20 17,4 1664
9 100,42 7:44:56 12,9 2570
10 80,79 6:27:45 12,4 2093
11 109,23 7:57:29 13,7 2143
12 112,91 6:41:27 16,8 1250
13 122,53 7:07:54 17,1 1240
14 88,7 5:21:44 16,5 2162
15 129,06 7:08:58 18 926
16 110,02 6:53:42 15,9 1530
17 105 6:55:24 15,6 1404
18 103,5 6:38:29 15,5 1560
19 77,16 5:16:56 14,6 1545
20 81,79 5:19:45 15,3 843
  2268,68     30387
 

Links

 


© 2012 Luddo Oh