Azoren 2018

[naar de index]

Naar de foto's


Klik op de kleine foto's voor meer detail 


Schiphol

Bikes from greenbiker

Zondag 6/5 Amsterdam - Ponta Delgada

https://ridewithgps.com/trips/23761014


Dit jaar willen we naar de Azoren, Het staat al een tijdje op de verlanglijst, vulkanisch en halverwege Amerika en Europa.

Vroeg naar Schiphol want het kan best druk zijn in de mei vakantie. De drukte valt wel mee, geen lange rijen maar wel een grondige securitycheck. De bagageafhandeling gaat nu geheel automatisch, er komt geen baliepersoneel meer aan te pas en we moeten de ruimbagage zelf inchecken. We drinken een koffie met gebak. Het blijkt achteraf helemaal niet nodig om vroeg op Schiphol te zijn, want het vliegtuig naar de Azoren heeft een vertraging van ongeveer 2 uur. We doden de tijd op het platform waar we de vliegtuigen kunnen zien.

We worden hiervoor gecompenseerd met een consumptie ter waarde van 5 euro. We lunchen op de bonnen. De vertraging loopt verder op tot 3 uur en pas om half zes vertrekken we.
Oorzaak waren geen stiptheidsacties maar technische problemen bij het vertrek vanuit de Azoren. Aan boord krappe stoelen zoals we gewend zijn van de low-cost airlines, de consumpties zijn niet gratis en er is geen film aan boord. Het vliegtuig oogt al oud en afgedankt, het gaat duidelijk niet goed met TUI.
Het is verder mooi zonnig weer en bij het opstijgen hebben we een mooi uitzicht op het centrum van Amsterdam, Utrecht en in de verte is ook Amersfoort te herkennen. Even later vliegen we boven Parijs. We nemen een avondsnack want de vlucht zal vanwege de vertraging veel later dan verwacht aankomen. Verder verloopt de vlucht voorspoedig en om half acht ’s avonds plaatselijke tijd landen we.

We laten Pedro van Greenbiker weten dat we al geland zijn en als we even later de bagage hebben opgehaald ontmoeten we hem in de vertrekhal. Hij heeft de huurfietsen meegenomen en brengt ons met zijn auto een stukje buiten het vliegveld, waar we een verlaten parkeerterreintje de huurfietsen rustig kunnen opzadelen en fietsen richting het centrum dat maar een paar kilometer van het vliegveld is gelegen. Het is feest in de stad, 'Festa do Senhor Santo Cristo dos Milagres', het festival rond Christus der Wonderen. We fietsen via de rondweg om het centrum heen want in de binnenstad is het nog erg druk en zijn de straten afgesloten.
Na een twintigtal minuten komen we aan bij Almeidas Apartment. Even later komt onze gastheer Carlos die een tijdje in Nederland heeft gewoond en nog een paar woorden Nederlands spreekt.

In het appartement staat echter maar één bed, door een misverstand was niet duidelijk dat we twee aparte bedden wilden maar dat was geen probleem, de bank in de huiskamer zou hij later wel op kunnen maken. Het misverstand komt omdat in de beschrijving op Booking.com sprake is van twee slaapkamers, maar de tweede was nog niet gereed omdat er nog een trap geplaatst moest worden.

https://ridewithgps.com/trips/23285505

Enfin, hij moest eerst nog wat eten met zijn vrouw in de stad en daarna nog langs zijn huis (in een andere stad, Ribeira Grande) en raadde ons aan om in de tussentijd naar de festiviteiten te gaan kijken.
De vier uur durende processie is echter net achter de rug, maar de binnenstad is nog gezellig druk en een tapijt van bloemen bedekt de feestelijk verlichte nauwe straatjes. In de binnenstad komen we Carlos en zijn vrouw weer tegen en ook Pedro en Serge van Greenbiker.

Als we rond half twaalf weer moe geslenterd door het leuke centrum weer terug in het appartement komen, komt Carlos even later ook langs om de bedbank op te maken. Al met al is het weer ver na middernacht voordat we in bed liggen.

Maandag 7/5 Ponta Delgada - Sete Cidades 68 km 1310 mh

https://ridewithgps.com/trips/23285510


Vandaag staan de kratermeren van Sete Cidades op het programma. We gaan met de huurfietsen van Greenbiker.pt. ik heb een blauwe Raleigh Royal en Minko een Spezialized Sirrus Expert. De huurprijs bedraagt €24 per fiets per dag.

In deze prijs is inbegrepen de Ortlieb tassen, helm, reparatiekit en zelfs kampeeruitrusting. We geven echter de voorkeur aan onze eigen tassen en helmen en de kampeeruitrusting hebben we niet nodig omdat we van plan zijn te overnachten in hotelletjes of guesthouses.

De Specialized fiets heeft wat dunnere banden (32mm voor, 37mm achter), een carbon voorvork, radiaal gespaakte wielen en slechts twee voortandwielen. Duidelijk een asfaltfiets voor het snellere werk. De Raleigh is een meer hybride fiets met drie voorbladen en dikkere banden.

Het is erg mooi weer. Meteen vanaf Ponta Delgada klimt de weg omhoog door nauwe straatjes van nauwelijks één auto breed. In Arrifes, een voorstadje van Ponta Delgada, komen we nog langs een grote supermarkt die gelukkig open is en waar we de nodige proviand inslaan.

Buiten de stad wordt de natuur steeds fraaier, grazende koeien op groene alpenweiden, veel vergezichten op de groene vulkaankegels en de Atlantische Oceaan. De klim wordt ook steeds steiler.
De eerste stop maken we bij het aquaduct 'Muro das Nove Janelas' (muur van negen vensters) . Deze diende vroeger voor de watervoorziening van Ponta Delgada. Iets verder bereiken we het hoogste punt van de dag bij het uitzichtspunt Miradouro da Boca do Inferno. We nemen de afslag bij Lagoa do Canário over een onverharde maar goed bereidbare weg. Aan het eind zetten we de fietsen op de parkeerplaats. Dit is het beroemde uitzicht van de Azoren die in alle folders staat.

Hier hebben we een mooi uitzicht op de vulkaanmeertjes van Sete Cidades en het is erg druk. Het is gelukkig mooi weer en uitzicht prima op de twee meren Lagoa Azul en Lagoa Verde .


Volgende hoogtepunt is de ruïne van het verlaten Monte Palace Hotel aan de rand van de krater bij het Vista do Rei uitzichtspunt. Het 5 sterren hotel is in 1989 maar 1 jaar open geweest. Het hotel had 80 kamers waarvan 32 kamers met uitzicht op het meer. Het is er echter vaak bewolkt en ligt ver van alles en iedereen. Ofschoon er borden met verboden toegang en levensgevaar staan, zijn er veel toeristen in de ruïne van dit vervallen hotel, dus wij gaan er ook maar naar binnen. Erg apart, er ligt zelfs nog hoogpolig tapijt op de trappen. We wandelen de spirale trap omhoog tot de bovenste etages en hebben een fraai uitzicht op de vulkaankratermeren. Wel is het oppassen want de liftschachten zijn grote gapende gaten waar je meters diep kan vallen.
Na het bezoek aan het hotel fietsen we omlaag via een steile bochtige afdaling naar de twee kratermeren (Lagoa Azul en Lagoa Verde) en het dorpje Sete Cidades. We lunchen aan de waterkant van het azuurblauwe meer in het gras, het is een heerlijk zonnige dag.
Na de lunch fietsen we weer langs een andere weg omhoog naar de kraterrand. Oorspronkelijk was het plan over de kam van de krater te fietsen maar deze gravelweg is te hoog gegrepen voor de fietsen met te dunne bandjes, dus dalen we weer af richting Ponta Delgada over een goede en rustige asfaltweg langs de kust. Het eerste stuk is wel aardig, maar naarmate we Ponta Delgada naderen wordt het wat eentoniger.
Vlakbij het vliegveld nemen we een mooi binnenweggetje die pal langs de kust en achter het vliegveld loopt. De weg is afgesloten voor verkeer dus lekker rustig. Bij het bereiken van de stad blijkt waarom deze weg is afgesloten, er zijn wegwerkzaamheden aan de gang. Via het voetpad kunnen we er echter moeiteloos langs en fietsen de drukke stad binnen. In de stad is het nog steeds erg druk, want de festiviteiten duren nog tot en met Hemelvaartsdag. Vlakbij het appartement vinden we een grote SolMar supermarkt waar we boodschappen doen voor het avondeten, want we willen zelf gaan koken.
In het appartement krijgen we echter met veel moeite de inductiekookplaten aan de praat, maar als er twee pannetjes op het “vuur” staan slaan opeens alle stoppen door. We zijn ook een wasje aan het draaien maar ook de wasmachine krijgen we ook niet meer open. Dus Carlos maar weer bellen. Na een telefoontje komt ie langs en verontschuldigt zich, het was dan ook niet de bedoeling om meer dan één kookplaat tegelijk aan te zetten want dan slaan de stoppen door! Verder werkt het internet niet goed of erg traag. Kortom, allemaal kinderziekten bij dit appartement dat nog helemaal nieuw is. Carlos doet echter zijn best en verhelpt de meeste klachten.
Volgende week is dit appartement nog vrij en ondanks alle kinderziekten boeken we die dan ook voor de laatste dag, dat scheelt weer zoeken. Morgen trekken we verder oostwaarts.

Dinsdag 8/5 Ponta Delgada-Maia 57 km 1431 m

https://ridewithgps.com/trips/23285513


Voordat we aan onze tocht beginnen zoeken we een fietsenmaker op. Deze ligt gelukkig dichtbij. De remblokjes blijken tot op het metaal versleten en de ketting staat erg droog. We moeten even tot tien wachten tot de fietsenmaker open is. Met nieuwe remblokjes en een gesmeerde ketting gaat het toch wat vlotter. We fietsen langs de boulevard over een fietspad de stad uit.

Bij Lagoa begint de klim. De klim naar de Fogo vulkaan blijkt erg zwaar, continu 10%. Het weer is broeierig warm. De weg loopt met vele haarspeldbochten omhoog met continu uitzicht op Ponta Delgada. Na twee uur klimmen bereiken we het hoogste punt op zo'n 800 meter. Bij Miradouro do Pico da Barrosa hebben we mooi uitzicht op Lagoa do Fogo.

We dalen daarna af en fietsen langs de warme bron Caldeira Velha. Het is er aardig druk, maar we fietsen door. Na een korte afdaling richting Ribeira Grande maken we nog een aardige wandeling naar de Salto Cabrito waterval. De zijweg richting waterval gaat steil op en af met percentages tegen de 30%.
Vanaf de waterval lopen we via ladders en bruggen langs de kloof tot aan de waterkrachtcentrale door een subtropisch regenwoud. Het is prachtige wandeling naar de waterkrachtcentrale. Een van de mooiste wandelingen op Sao Miguel.

Daarna weer terug naar de fietsen en dalen nog een klein stukje verder af tot het kustplaatsje Ribeira Grande. Via een fraaie rit door de heuvels trekken we verder naar het oosten. We klimmen over een rustige weg tot Miradouro da Coroa da Mata. Daarna volgen we een kort stukje over de snelweg. We verlaten de drukke hoofdweg en dalen steil af naar de kustweg via Porto Formosa. De weg blijkt bijzonder steil, een soort rollercoaster op en af, continu meer dan 10%.

Deze kustroute loopt helaas ook niet langs de theeplantages want anders hadden we over de snelweg gemoeten.

Na zo'n 51 km bereiken we Maia’s guesthouse in het gelijknamige plaatsje. Het is een klein vissersdorpje met een woeste kust. We bellen naar de eigenaar van de hostel. De fietsen kunnen binnen geparkeerd worden en we kunnen ook de vochtige was uithangen. Het is een gezellige hostel met douches beneden op de gang en goedkoop, €32,50.

We wandelen het dorp door en eten bij O Sagitarío, een prima restaurant met verse vis, twee rode poon en een stuk tonijn.


Ribeira dos Caldeirões

Madrugada

Woensdag 9/5 Maia-Povoacao 68 km 1530 mh

https://ridewithgps.com/trips/23285520


Het is iets minder warm dan gisteren maar nog wel aangenaam zonnig weer. Meteen vanaf Maia klimmen we naar een plateau van Lomba de Maia op een hoogte van 240m waar de oude hoofdweg loopt. Deze is door de aanleg van de snelweg lekker rustig.
Na Salta proberen we een glimp op te vangen van de Salto da Farinha waterval maar die blijkt helaas te ver van de weg te liggen en voor een lange wandeling hebben we helaas te weinig tijd. Iets verderop, even ten zuiden van Achada bevindt zich echter nóg een fraaie waterval bij het mooie natuurpark Ribeira dos Caldeirões en deze ligt pal langs de weg. We fietsen op en af langs de mooie kustweg. In Algarvia doen we wat boodschappen en vullen we de cola aan. Daarna volgen enkele Miradouro op de mooie woeste kust.

Via de kustweg dalen we verder af tot Nordeste waar we een lunchsstop in het stadsparkje maken. Het is al weer één uur in de middag. Het oorspronkelijke plan om in één dag van Ponta Delgada naar Nordeste te fietsen, was ondanks de afstand van slechts 85 km, inderdaad veel te hoog gegrepen.
Vóór de aanleg van de snelweg was Nordeste een moeilijk te bereiken plaats, zelfs met de auto deed men er al een hele dag over. De door Pedro van Greenbiker aangeraden gravelweg vanaf Nordeste door de Serra da Tronqueira laten we links liggen en kiezen voor de kustroute. Deze kustweg is ook erg fraai, veel draaien en keren door steile hellingbossen van de Serra da Tronqueira met weelderige vegetatie, metershoge varens en kamerplanten die hier gewoon in het wild groeien. Het is hier prettig fietsen, de kustweg is verkeersarm, het asfalt van goede kwaliteit en overal mooie vergezichten boven de steile klifkust. We klimmen tot een hoogte van ongeveer 500m.
Verder veel picknickplaatsen langs de weg, de ene nog mooier dan de andere, met bloeiende bloemenperken onder andere Miradoura da Ponta da Madrugada.

Na Aqua Retorta volgt een 8km lange afdaling tot het kustplaatsje Povoação. Hier checken we in bij Hotel Del Mar aan de boulevard en krijgen een mooie kamer. HHet grote hotel is aardig modern ingericht met prima voorzieningen. Er is een mooie wenteltrap met bovenop een mooi uitzicht op het dorp. Onze fietsen kunnen afgesloten in de garage.

We verkennen het kleine dorpje. We eten in het restaurant Cantinho do Churrasco PianoBar & Grill dat tegenover het hotel is gelegen. Verwacht hier geen culinaire hoogstandjes: frieten met rijst, de mixed grill bevat erg veel vlees en bovenop de steak zoals hier gebruikelijk een spiegelei.

Donderdag 10/5 Povoacao-Furnes 26 km, 780 mh

https://ridewithgps.com/trips/23285522


Bij het uitgebreide ontbijtbuffet maken we kennis met de lekkere bolos lêvedos, zoete broodjes uit de regio (Furnas). We checken uit en halen de fietsen op uit de garage. We verlaten Povoação en via een steile klim en na 7 km bereiken we een hoogte van 400m met een paar prachtige haarspeldbochten. Het is erg groen.

Daarna volgt een korte afdaling naar Furnas, 3 km verder. Het is al met al slechts een kort fietsritje en zij er erg vroeg.
In Furnas hebben we in Hotel Vista do Vale al een kamer geboekt maar aangezien het nog vroeg in de ochtend is bezoeken we eerst de geothermische velden in het dorp. Het lijkt een beetje op Yellowstone maar dan in het klein.

We fietsen wat rondjes in dit toeristische plaatsje, want pas om 13 uur kunnen we inchecken. We bezoeken niet het parque Terra Nostra dat bekend staat om haar warme ijzerhoudende bronnen. Hotel Vista do Vale ligt bovenop een heuvel dus het laatste stukje is erg steil. Het is een wat ouder pension, maar de kamers zijn groot en ruim. We hebben een mooi uitzicht op het dorp.

https://ridewithgps.com/trips/23285523


Na te hebben ingecheckt laten we hier de fietsen met bagage achter en wandelen terug naar het centrum. Hier begint de lange klim naar Pico do Ferro, een hoog uitzichtspunt boven het meer van Furnas. Eerst over een smal weggetje door glooiende Alpenweiden met Hollandse koeien en daarna volgen we een zigzaggend pad door een tropisch aandoend regenwoud. De klim is niet al te lastig en al gauw bereiken we de parkeerplaats met fraai uitzicht op het kratermeer Lagoa da Furnas.


Via een ander pad dalen we weer steil af door het weelderig begroeide regenwoud tot we het overwoekerde landhuis Casa da Gréna bereiken.

Langs het meer bereiken we de Caldeiras da Lagoa da Furnas, een iets kleiner geothermisch veld waar dé lokale stoofpot (Cuzido) wordt bereid voor de restaurants. Grote pannen die een hele dag in de hete aarde liggen te sudderen. Na een korte afdaling zijn we weer terug in Furnas na een wandeling van ongeveer 4 uur (plm 10 km). 's Avonds gaan we uit eten in het dorp. De cuzido restaurants laten we links liggen (schijnt een vette hap/tourist trap te zijn) en gaan naar Summer Breeze, een eenvoudige tent maar wel smakelijk en vers bereid. Veel beter dan maaltijd van gisteren (€32). De regionale wijn komt uit Pico en smaakt prima.

Morgen keren we weer terug naar Ponta Delgada, waar we om 16 uur de fietsen inleveren op het vliegveld en om 17:30 vertrekt de binnenlandse vlucht naar Pico, onze volgende bestemming.

Vrijdag 11/5 Furnes-Ponta Delgada 51 km 952 mh

https://ridewithgps.com/trips/23285524


Vanochtend ontbijt op de kamer met bolos lêvedos, de regionale broodspecialiteit. Een rond plat broodje met zoete smaak, kruising tussen een eierkoek, muffin en pizza, erg lekker.
Na het ontbijt verlaten we het hotel en fietsen we nog eerst langs de bakker om nog meer van deze heerlijke broodjes in te slaan voor de lunch.

We klimmen zo'n 100m tot het meer van Furnas. De asfaltweg verandert in een kasseienpad, erg hobbelig. We maken wat fotos bij de ruïne van het kerkje Nossa Senhora das Vitórias aan het kratermeer van Furnas en klimmen daarna weer verder tot een hoogte van 400m. Het is vrij fris en bewolkt.

Via een steil binnenweggetje verlaten we de hoofdweg en dalen steil af tot de ruige zuidkust. Bij Vilafranca da Campo worden de wegen weer wat breder en minder steil. Een uur of twee fietsen we Ponta Delgada binnen en kijken wat rond.

Om half vier fietsen we naar het vliegveld waar we op een parkeerterrein hebben afgesproken met Greenbiker om de fietsen weer in te leveren. Pedro komt stipt op tijd en laadt de fietsen in zijn auto en zet ons af bij de terminal.

We zijn ruim op tijd. Bij de security check wordt in Minkos handbagage een haring die als tripod dient in beslag genomen de hij vergeten is over te hevelen naar de ruimbagage. Na een korte vertraging kunnen we boarden in een klein propellorvliegtuig.

De vlucht duurt maar een half uurtje. Bij het landen mooie uitzichten op Pico eiland en de gelijknamige vulkaan. Op het kleine vliegveld van Pico hebben we ook snel onze bagage en in de aankomsthal worden we al opgewacht door de eigenaresse van het appartement.
We maken eerst nog een rondje door Magdalena en daarna naar het appartement. We krijgen een duurder appartement op de derde verdieping (ipv de goedkopere op de begane grond die we oorspronkelijk hadden geboekt). Het is allemaal zeer nieuw, prachtige voorzieningen, mooi uitzicht op Pico en Faial, met twee aparte slaapkamers. Alle voorzieningen zijn aanwezig. Op loopafstand van het centrum van Madalena en de haven. Mooi dakterras met fraai uitzicht en droogrekjes om kleding te laten drogen.

Na een wasje te hebben gedraaid bestellen we een XL pizza bij Cantinho Da Emilia even verderop in de straat en verkennen we het dorp.

Zaterdag 12/5 Pico Zuid 43 km 812 mh

https://ridewithgps.com/trips/23285525


Vandaag eerst langs Pico447 bike rental om fietsen te huren. We hebben vooraf al via internet geïnfomeerd of er fietsen aanwezig zijn. Ze hebben Specialized Rockhopper 29 MTB's te huur waar ook een rekje op gemonteerd kan worden. Dat is handig want dan hoeven we niet met rugzakjes te fietsen. ik heb SPD schoenen en mijn fiets krijgt ook SPD pedalen. Een van de rekjes zit nog in de verpakking en moet nog in elkaar gezet worden. Een klusje die we het beste zelf doen.


Nadat we alle rekjes op de fietsen hebben gezet is het al weer elf uur. De fietsen kosten €15 per dag (voor de rekjes en SPD pedalen moet €2/dag extra betaald worden). We besluiten ze 3 dagen te huren en de laatste dag zien we wel of we Pico op gaan fietsen of een taxi nemen.

Eerst maar even de omgeving verkennen. Het eerste stuk Madalena uit worden de fietsen meteen op de proef gesteld, slechte kasseien en lavagruis paden worden door de mountainbikes moeiteloos genomen. We volgen een stukje de ruige kust en fietsen langs de wijnranken die met lavastenen ommuurd zijn, de zgn Currais de Vinha, een UNESCO World Heritage site. Het is er prachtig en totaal anders dan Sao Miguel, nauwelijks verkeer.
Via een onverhard pad gaat de route steil omhoog tegen de flanken van de Pico vulkaan. Gruta das Torres is ons volgende doel, een grot gevormd door vulkaanuitbarstingen, de lavastromen hebben hier kilometerslange tunnels gevormd.

We zijn net op tijd voor de rondwandeling van half twee. Onder leiding van gids Ivo gaan we met een klein groepje toeristen (vnl Nederlanders) een anderhalf uur durende rondleiding in het grottenstelsel maken. We krijgen helmpjes op en een zaklamp mee. De gids spreekt erg goed Engels en is erg grappig en informatief. De grot is anders dan druipsteengrotten. Er de stalagtieten en stalagmieten zijn erg kwetsbaar en klein, omdat de grot relatief jong is (enkele eeuwen oud). Ook komen er geen vleermuizen voor omdat hun sonar orientatie niet werkt door de poreuze lava.

Na de interessante rondleiding fietsen we nog een stuk verder richting zuidkust over steile gravelwegen tot Sao Caetano. We dalen af naar de zuidkust en volgen de vlakke kustweg.
De MTB's bevallen prima. Voor de terugweg naar Madalena pakken we de geasfalteerde rondweg en zijn om een uur of zes weer op het appartement. Het avondeten bestaat uit leftovers van de XL pizza.

Zondag 13/5 Faial 62 km 1408 mh

https://ridewithgps.com/trips/23285527


We willen nog een dagje op een ander eiland fietsen. Faial ligt dichtbij en er zijn een paar mooie rondjes te fietsen. Vanochtend vroeg op om de boot naar Horta op Faial van 08:15 te halen. Het weer is nog een een beetje bewolkt dus de beklimming van de Pico stellen we even uit.
De haven van Madalena ligt slechts op 5 minuten fietsen van ons appartement. Een retourtje kost €7,20 pp plus €10 voor de fiets. De overtocht van ca. 8 km duurt slechts 30 minuten. We moeten wel goed plannen om de laatste boot weer terug te halen.

Aangekomen in Horta bezoeken we eerst de jachthaven. Hier bevindt zich een openluchtexpositie van zeezeilers die op de grond en muren hun aandenken hebben achtergelaten in de vorm van tekeningen. Veel zeilers kiezen Horta als tussenstop bij hun tocht over de Atlantische Oceaan naar de cariben. Daarom is het een bijna verplichte pleisterplaats voor honderden jachten van de meest uiteenlopende nationaliteiten die hier jaarlijks een tussenstop maken op hun reizen door het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan.

Het is bewolkt en fris. Horta ziet er leuker en gezelliger uit dan het moderne Madalena. We fietsen langs de kustweg westwaarts, richting vulkaan Capelinhos, nog een vrij jonge vulkaan.

Onderweg komen we een bakker Bico Doce in Castelo Branco tegen waar we broodjes en wat lekkers willen kopen maar hebben pech dat er net een bus met toeristen is aangekomen dus we moeten lang in de rij staan.

Even verderop verlaten we de saaie kustweg en dalen steil af naar Varadouro, waar we een parallel lopende gravelweg nemen.
Deze gravelweg eindigt bij de vulkaan. We stallen ergens de fietsen en gaan een stukje lopen rond de vulkaan. De laatste maal dat de Capelinhos uitbarstte was in 1958. Opvallend is dat door deze uitbarstingen het westelijke deel van het eiland vergroot werd. De vuurtoren die eerst aan de westkust stond, stond na de eruptie tegen een berg aan. Er is dus een heel stuk land bijgekomen. Er staat een bord dat er afgeraden wordt op deze te beklimmen maar het is onduidelijk waar je niet mag lopen. We volgen het steile wandelpad naar boven en genieten van het vulkanische maanlandschap.

Na een fraaie wandeling die eindigt bij de vuurtoren fietsen we weer terug naar Horta om op tijd de boot weer terug te halen.

We kiezen nu niet voor de kustweg maar voor een ander gravelweggetje wat meer in het binnenland. Deze is een stuk korter, redelijk verhard en volgt de hoogtelijnen dus niet al te steil. Vlak voor Horta dalen we af naar Flamengos (gesticht door Vlaamse kolonisten) over een bijzonder steile asfaltweg. Oorspronkelijk was het de bedoeling deze route in omgekeerde richting te doen, maar hier waren we nooit fietsend boven geraakt. De naam Horta is overigens ook van Vlaamse oorsprong, namelijk afgeleid van de oprichter van de stad, van Huerter.

We zijn ruim op tijd, dus nog tijd over om het schiereiland Monte de Guia te verkennen, een klein vulkaantje met de krater in zee. Via een paar steile haarspeldbochten bereiken we een kapelletje waarvandaan je een mooi uitzicht hebt op de stad. Om kwart over vijf vertrekken we weer met de laatste veerpont naar de overkant. ‘s Avonds bereiden we de maaltijd in het appartement en kijken naar de ontknoping van de Vlaamse Mol.

Maandag 14/5 Pico Noord 82 km 1638 mh

https://ridewithgps.com/trips/23285535


Het is vanochtend zwaar bewolkt dus een wandeling naar de top van de Pico vulkaan zit er vandaag nog niet in. We besluiten een deel van de noordkust van het eiland te verkennen. Eerst langs de tourist info om wat informatie in te winnen over de wandeling naar de top, misschien is het beter weer morgen. Ze hebben echter weinig informatie. Daarna langs de bakker voor wat broodjes voor onderweg. Via de kustweg verlaten we Madalena. De wegen zijn in vergelijking met Faial erg rustig.

Bij het kustplaatsje Cachorro, pal onder het vliegveld gelegen, maken we een stop bij de Arcos do Cachorro. Hier loopt een mooi wandelpad langs de lavarotsformaties en -tunnels direct aan de kust. Er loopt ook een pad over een natuurlijke brug maar die is helaas afgesloten vanwege instortingsgevaar.

Na een lunchtstop in São Roque verlaten we de kust en beginnen we aan de lange klim naar het centrale plateau, een flinke col van zo'n 20 km lang en gemiddeld 7% steil. Eerst klimmen over een rustig asfaltweggetje via een aantal haarspeldbochten tot een hoogte van 500-600 meter. Je merkt toch dat het wat frisser begint te worden en we doen de truitjes aan. De weg wordt steeds smaller en slechter.

Dit weggetje blijft een tijdje parallel aan de kust lopen met fraaie vergezichten op het naburige langgerekte eiland São Jorge en de dorpjes langs de steile noordkust van Pico.

Uiteindelijk bereiken we de Planalto da Achada (hoogvlakte van Achada). Dit centrale plateau is ruim 900 meter boven zeeniveau gelegen. Via de Estrada Transversal die over de bergkam loopt fietsen we weer terug westwaarts. Ook deze weg heeft fraaie vergezichten op zowel de noord- als de zuidkust en loopt langs diverse vulkaankegels.
Het hoogste deel is achter de rug dus de weg loopt over de kam op en af. Uiteindelijk bereiken we de hoofdweg die richting Pico vulkaan loopt een kilometers lange kaarsrechte asfaltweg valsplat omhoog tot de afslag naar de berghut. Daarna volgt een 25 km lange steile afdaling naar Madalena.

Plotseling lopen er een aantal koeien op de weg die we ter nauwernood kunnen ontwijken. Van schrik rennen ze de verkeerde kant op, wat tot vermakelijke taferelen leidt. Ze voelen zich zo opgejaagd dat ze van angst bagger schijten.
Na een snelle afdaling over perfect asfalt fietsen we rond vijf uur Madalena binnen waar we de fietsen nog net voor sluitingstijd kunnen inleveren bij Pico447.

Dinsdag 15/5 Pico wandeling 8 km 1133 mh

https://ridewithgps.com/trips/23285534

Het is de laatste kans op een beklimming van de Pico. Alle seinen staan op groen, want er hangt een groot hoge drukgebied boven de eilanden groep. Zonder een beklimming van de hoogste berg van Portugal zou een bezoek aan Pico niet compleet zijn. Uit mijn raam zie ik dat de berg Pico helemaal onbewolkt erbij ligt, dus een mooie gelegenheid om de berg te gaan beklimmen. Een taxi kunnen we vanaf het kerkplein pakken, daar is een taxistandplaats. Om uur of acht pakken we een taxi die ons in een half uurtje bij de berghut afzet a €25. De taxi chauffeur is daar naast ook nog slager.Veel inwoners hebben dubbele banen om het laagseizoen goed door te komen.Hij heeft nog een derde baan waarbij hij spulletjes zoals lotions verkoopt.

Bij de beklimming van de Pico moet je verplicht registreren. Er is een limiet van 160 bezoekers die tegelijk aanwezig zijn. De registratie vindt plaats bij de berghut. De beklimming kost 15 euro per persoon. We registeren ons en krijgen ieder een gps tracker mee die we in geval van nood kunnen gebruiken om geevacueerd te worden. We moeten 25 euro borg betalen voor de tracker. We krijgen nog een korte voorlichtingsfilm. Daaruit blijkt dat je wel mag overnachten maar geen vuur mag maken en ook niet naar boven fietsen. Dat waren we ook niet van plan omdat de klim maar liefst 1200 hoogte meters in 4 kilometer bevat. De geschatte tijd is drie tot vier uur enkele reis. De afdaling schijnt nog lastiger te zijn dan de klim wordt gewaarschuwd. We hebben geen gids bij ons want dat is niet verplicht en ook niet echt nodig.

We starten met de klim om 8:41. In de schaduw is het nog wel wat fris, dus alle kleren gaan aan.

Via een steil pad wandelen we omhoog. De bewolking komt helaas snel opzetten maar al gauw lopen we boven het wolkendek in een stralende zon. Het is hier zelfs warmer dan beneden dus al gauw moeten de jasjes uit. De klim is erg lastig en zeer steil. Geen makkelijk wandelpad naar boven en we moeten goed zoeken naar de juiste weg. De route is gemarkeerd met 45 palen als orientatiepunt, maar deze staan lukraak tegen de berg geplakt. We wandelen samen met een aantal Fransen naar boven, die ongeveer dezelfde snelheid (of traagte) hebben. Het gaat zoals voorspeld niet heel erg vlot. Het is goed uitkijken waar je voeten neerzet op het vulkanische gesteente.

Na 3 uur zwoegen bereiken we de kraterrand, er zijn veel andere wandelaars. In de krater bevindt zich nog een vulkaankegel, een lastig steil klimmetje naar de top van Piquinho de eigenlijke top van 2351m die we alleen met handen en voeten kunnen bedwingen. Het is erg druk op de top, maar om precies 12 uur zijn we er. Het is dus inderdaad 3,5 uur omhoog klauteren, dus een gemiddelde van iets meer dan 1 km per uur.

Na het maken wat foto's en videos dalen we weer af naar de krater en maken een lunchstop in het zonnetje.
Om 13 uur dalen we weer af, de afdaling is veel lastiger dan de klim. Los lavagruis en keien maken de afdaling erg zwaar. Na 2 1/2 uur bereiken we weer de berghut. Het is dan half vier. We schrijven ons uit bij de berghut en krijgen een certificaat dat we de beklimming gehaald hebben. We polsen eerst wat medewandelaars om een lift maar ze gaan naar een andere plaats.

We houden even later een taxi aan die zojuist een wandelaar naar boven heeft gebracht. Dit ritje kostte slechts €10, omdat die toch al naar beneden (Madalena) moest. Hij zet ons af bij het appartement, waar we ons opfrissen en een laatste wasje doen. s Avonds gaan we uit eten bij Caffe Cinq in het centrum, een klein maar druk eetcafe in het centrum. Ik bestel een Steak van het huis en Minko een Tonijn Steak. Na een smakelijke maaltijd lopen we weer terug naar het appartement. Morgenochtend weer vroeg op om het vliegtuig te halen.  De host van het appartement Basalto, Joao, zal ons wegbrengen naar het vliegveld.

Woensdag 16/5 Ponta Delgada Whale watching

We verlaten vandaag Pico en zullen terugkeren naar Sao Miguel.

Om iets over acht worden we door Joao, de "CEO" van Basaltos opgehaald en naar het vliegveld gebracht.

Het gaat goed met de zaak, alles is volgeboekt in de zomer en hij is van plan om nog een nieuw appartement bij te bouwen achter Basalto. Zoals zovelen uit de Azoren heeft hij meerdere baantjes, zo is hij van huis uit electriciën maar is het beheren van de appartementen een full time job geworden. Het toerisme op Pico is booming, hij kan amper personeel vinden om de huisjes schoon te maken. Hij heef een aantal trouwe terugkerende klanten en dat kunnen we goed voorstellen voor zo'n prachtig en rustig eiland. We vinden de sfeer relaxt en de mensen stuk voor stuk aardig.

Op het vliegveld (best wel grote terminal voor zo'n eiland) verliep het inchecken vrij snel. Er vertrokken twee propellorvliegtuigjes naar Ponta Delgada. De vliegtuigjes waren een stuk kleiner dan op de heenreis. Bij het opstijgen hebben we mooie uitzichten op de noordkust van Pico waarlangs we gefietst hebben. Ook Pico is goed zichtbaar zonder bewolking. De vlucht is wederom kort en na vijftig minuten  (10 uur) landen we al in Ponta Delgada. We hebben ook heel snel onze ruimbagage en na een kort taxiritje zijn we bij Almeida's appartement. We geven aan de taxi chauffeu aan dat we de volgende dag een taxi willen bestellen weer terug naar het vliegveld.

Bij het appartement zijn ze net bezig een trap aan te leggen in het appartement wat we vorige week hadden, dat was dus de extra slaapkamer die al wel op booking.com vermeld stond maar nog niet beschikbaar was. We krijgen nu een appartement op de begane grond, maar die is nog niet schoongemaakt en nog bezet dus we laten onze tassen achter in de hal en gaan de stad in. Eerst bezoeken we het kerkje Ermida da Mae de Deus dat op een hoge heuvel vlakbij het appartement is gelegen waar we een fraai uitzicht over de stad hebben. 

Het is pas half elf dus we hebben nog een hele dag en besluiten een whalewatch cruise te maken. Die boeken we in de haven bij Futurismo (€55 pp), en begint om half twee. Voldoende tijd om nog boodschappen te doen en wat foto's te maken in de stad. Na de lunch gaan we aan boord van de Catamaran. Er gaat ook een Zodiac (rubberbootje), misschien wel spectaculairder, maar wij kiezen voor de comfortabeler jacht waarop je tenminste rondlopen aan dek en hoef je geen zwemvest aan. De hele tocht duurt ruim drie uur. Eerst krijgen we een uitgebreide instructie van twee marinebiologen, waaronder de Nederlandse Miranda Van der Linde, over de fauna die we hopelijk krijgen te zien.

Daarna vertrekt de boot uit de haven van Ponta Delgada en vaart een stukje langs de fraaie kust. Al gauw stuiten we op een grote groep dolfijnen die om de boot zwemmen, een prachtig gezicht. Het volgende zeedier dat we te zien krijgen is een zeeschildpad.

Verderop zien we de eerste walvis, de Vinvis. Later zijn er nog een paar te zien. Ze zijn moeilijk vast te leggen op de foto, op de blog van Futurismo zullen er vast betere geplaatst worden: http://azoreswhales.blogspot.pt/
Om een uur of vijf keert de boot terug in de haven van Ponta Delgada en wandelen we terug naar het appartement. Deze blijkt nog groter dan op de 3e etage, en heeft twee slaapkamers. Een nadeel is dat je weinig daglicht hebt. Even later komt Carlos langs en laat ons de nieuwe trap naar de tweede slaapkamer zien op de derde etage.


S Avonds eten we verse vis bij Restaurante Gastronomo, volgens Tripadvisor het beste visrestaurant van de stad. Iedereen die binnenkomt wordt vriendelijke begroet met een handdruk. Erg gastvrij. We bestellen de verse catch of the day, , een grote Boca Negra met zeer veel visvlees. Die smaakt voortreffelijk, alleen de oogbollen laten we staan. Daarnaast krijg je zoete en gebakken aardappelen en rijst. Ook een grote schaal met salade hoort bij het gerecht. Na afloop krijg nog een apperatief van de zaak. Een echte aanrader en het beste restaurant op de Azoren tijdens ons 10 daags verblijf.

Via het kerkje met uitzicht op de zonsondergang lopen we weer terug naar het appartement.

 

Donderdag 17/5 Ponta Delgada - Schiphol

Om half tien komt de taxichauffeur die ons van het vliegveld wegbracht ons weer ophalen naar het vliegveld. We zijn ruim op tijd en checken onze bagage in.

We kopen flesjes water voor in het vliegtuig, want daar is het veel duurder. We hebben een mooi uitzicht op Sao Miguel, Als we op hoogte zijn vliegen we nogmaals over het eiland en zien we Povoacao. Nabij Nantes vliegen we Frankrijk binnen en even later vliegen we via Zeeland Nederland binnen.

 
datum plaats km tijd gem max Euro hm
6-mei Ponta Delgada wandeling 6,4 2:38 2,4   58 45
7-mei Sita Cidades 68,3 4:15 16,1 62,9 58 1310
8-mei Ponta Delgada-Maia 57,5 4:08 12,4 49,7 32 1431
9-mei Maia-Povoacao 67,5 4:27 15,2 51,2 63 1530
10-mei Povoacao-Furnes 16,7 1:22 12,8 47,3 73 400
10-mei Furnes wandeling 10 3:30 2,9     380
11-mei Furnes-Ponta Delgada 51,62 3:25 15,2 47,3 56 952
12-mei Pico Zuid 42,84 3:04 15,4 49,4 56 812
13-mei Faial 61,77 4:56 13,8 53,6 56 1408
14-mei Pico Noord 81,91 5:23 15,3 55,8 56 1638
15-mei Pico wandeling 8 5:50 1,4   56 1133
16-mei Ponta Delgada Whale watching         58  
    472,54 3:54 11,2 52,2 622 11039

reacties:Luddo Oh © 2018