Nederland - Duitsland - Alpen 2020

[naar de index]

Naar de foto's


Klik op de kleine foto's voor meer detail


Maandag 24 augustus Heerlen - Hellenthal 95 km 1007 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56298762

Dit jaar is alles anders door Covid. Gelukkig zijn de grenzen nog open en kan ik nog een fietstocht maken. Dit jaar ga ik solo op pad en het plan is om vanuit Nederland naar de Dolomieten te fietsen. Ik plan een route met Brouter.de, een handige website die alle fietsroutes en rustige wegen aan elkaar koppelt.

Ik reserveer via de app een plekje voor de fiets in te trein. Ik sla daarmee het eerste stuk naar Heerlen over. Ik pak de trein van 8.00 in de ochtend en ben om 10:00 in Heerlen. Daar is het even zoeken naar de uitgang van het station. De route gaat geleidelijk omhoog. ik koop bij de bakker nog een lekker brood die een aantal dagen mee kan gaan.

De route gaat over rustige wegen en geleidelijk verlaat ik Nederland. In Duitsland zijn de fietsroutes meetal onverhard. In Duitsland moet ik flink klimmen naar 600 meter. Dit is het begin van de Eifel. Ik daal af naar twee stuwmeren. De eerste is de Kalltalsperre, waarna een flinke afdaling volgt naar Rurberg met het tweede stuwmeer, de Urftsee, waar een onverhard pad de oever volgt. De camping ligt wat verder in Hellenthal. Het begint al donker te worden als ik aankom. De camping ziet er wat troosteloos uit met een paar tenten. Een medekampeerder geeft aan dat ik moet bellen en heeft de nummer van de beheerder. Het is een Nederlands stel die een paar dagen in de omgeving aan het fietsen is. De campingbeheerder is ook een Nederlands stel en deze geeft aan dat ik mijn tent gewoon mag opzetten.

Het is gedurende de dag droog en mooi weer, maar bij de camping begint het te druppelen. De camping is wat verouderd maar rustig, kosten 10 euro.

Totaal heb ik 95 km gefietst met 1000 hoogtemeters. Het is een erg mooie route weinig verkeer veel bosweggetjes af en toe onverhard.Dinsdag 25 augustus Hellenthal - Trittenheim 121 km 1285 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56298763

's ochtends reken ik af bij de camping. De bazin geeft aan dat deze week de kinderen weer naar school gaan. De kinderen moeten vanaf 6 jaar een mondkapje op in de klas. Ook op de camping moet je in het sanitair een mondkapje op. De bazin geeft aan dat er streng wordt gecontroleerd door de corona politie die forse boetes uitdeeld. Het is nu rustig en ik heb het net verkeerd getroffen dat alle voorzieningen zoals het restaurant en het winkeltje dicht zijn. Ze hebben uiteindelijk een goed seizoen gehad met veel bezoekers. Het was zelfs zo erg dat ze de telefoon niet meer aannam. Nu is het rustig.

Vandaag door de eifel. Eerst naar de kratermeren bij Daun met een wandeling naar de Drunketurm. De toren is vrij toegankelijk. Ik laat mijn fiets aan het begin van het pad achter en klim een kilometer naar de toren. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de kratermeren en de heuvelachtige Eifel.

Daarna afdalen via het fietspad naar de Moezel, dit gaat erg geleidelijk over oude spoorwegen en de weg is volledig geasfalteerd. In de tunnels valt mijn garmin uit en is hij even de kluts kwijt. Pas na 3 keer aan en uit vindt hij de satellieten weer.

Vervolgens langs de moezel waar ik net op tijd kom voor 19 uur sluitingstijd op de camping Im Grünen Trittenheim. Het is een drukke camping waar de Corona maatregelen strikt worden toegepast. In een bakje liggen drie sleutels, dus er mogen maar drie personen per keer binnen zijn. Ook wordt de mondkapjes plicht strikt uitgevoerd. Het staat aardig vol met veel Nederlanders. Ik sta in de rozentuin, dus vlak bij de receptie en het sanitair.

Morgen het moezeldal uitklimmen en weer een lange etappe.Woensdag 26 augustus Trittenheim - Kaiserslautern 118 km 1408 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56298766

's Ochtends klim ik uit het moezel dal. Het waait flink met donkere regenwolken. Het koelt af tot 16 graden. Het truitje kan weer aan.

Het begin van 60 km is zwaar door de Hunsrück. De wegen zijn rustig en bovenop maken windmolens gebruik van de stevige wind. In de middag klaart het op en na 60 km vlakt het af. Wederom lange stukken dalen over oude spoorlijntjes. Het bos ligt vol takken dus het is oppassen dat er geen tak in de derailleur valt. Het is weer aardig doorrijden.

Kaiserlautern is een drukke stad en gelukkig rijd ik er om heen. Ik moet wel langs een paar snelwegen en drukke wegen. Na 8 uur fietsen kom ik op de camping aan het meer even buiten Kaiserslautern, Am Gelterswoog kaiserslautern. Dit keer om half zeven. Het is een camping bij een meertje in het bos. Er is gelukkig nog een plekje vrij. De voorzieningen zijn basic en de buren wat luidruchtig. Een typische camping voor locals en weinig toeristen. Ik kan gelukkig dicht bij de tent op het terras mijn spullen opladen. Dat is dan wel weer goed geregeld. Camping is 9.50 wel met muntdouches.Donderdag 27 augustus Kaiserslautern - Buhl 133 km 745 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56298770

Om 9 uur gestart. Het is vrij fris dus truitje gaat aan. Het meertje bij de camping dampt in de ochtendgloren.

Via bos weggetjes kom ik zonder grote stijgingen bij Teufelstisch. Een markante rots. Daar maak ik een korte wandeling tot boven. Een rare rots met een hoedje op.

Vervolgens daal ik via veel fietsroutes naar de Rijn. Even fiets ik door frankrijk. Eigenlijk een veel prettiger sfeer. Om 1700 kom ik voorbij Rastatt aan de Rijn. Ik fiets toch even door naar de volgende camping. Het laatste stukje leidt garmin me over grote N wegen. Gelukkig is het niet al te druk.

Om 1830 kom ik op de camping van Buhl (Camping Adam- Oberbruch), maar de receptie is al gesloten na wat navragen zet ik mijn tent op de grote tentweide. Daar is nog plaats zat. De douches zijn wel met muntjes, die je uit een automaat kan halen. Morgen het zwarte woud in.Vrijdag 28 augustus Buhl - Alpirsbach 77 km 1382 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56305226


's Ochtends miezert het al. Ik kan mijn tent nog net droog inpakken. De was heb ik bij de eerste regendruppels binnengehaald en zijn goed droog gewaaid. De wind kondigt een weersomslag aan. Na de warme dagen wordt een stuk vochtiger.

Om half negen gaat de receptie open en betaal ik de 14 euro. Camping is wel ok en druk, maar je hoort wel de autoweg. Als ik weg wil gaan begint het te miezeren. Ik trek mijn regenkleding en overschoenen en deze gaan niet meer uit vandaag. De klim vanaf buhl naar de schwarzwald hochstrasse is bij mooi weer al lastig maar nu met het slechte weer maakt het een helsetocht. Om de paar km moet ik even bijkomen en de stijgingspercentages gaan boven de 10%. De weg is redelijk druk met vrachtwagens en vakantieverkeer. Wat die hier te zoeken hebben is mij een raadsel.

Op de top rijd ik vervolgens op een kilometerslange kamweg, de evenknie van de route de cretes in de Vogezen. Aamvankelijk was ik van plan om het mtb pad te pakken maar na een paar honderd meter weet ik voldoende. Dan maar wat meer verkeer. Ze houden gelukkig ook hier 1,5 meter afstand. Op een gegeven moment is het zicht nauwelijks 50 meter. De weg loopt continu rond de 1000 meter.

Bij het bergmeertje Mummelsee is het hoogstepunt met 1036 meter bereikt. Het is erg druk en toeristisch, maar ik kan er even op adem komen en droog staan. Daarna weer op de fiets en daal ik flink af. Het aanvankelijke plan om de hochatrasse laad ik varen, het weer klaart maar niet op. Ik daal af naar de andere kant van de kam en fiets naar Freudenstadt.

Ik check hotels maar besluit als het wat droger is toch door te fietsen naar Alpirsbach. Om 1700 kom ik aan op een prima camping. Je krijgt als gast een gratis biertje, ik neem een 0.0 % weizen gebrauwen in het dorp. In de avond klaart het gelukkig op en hoop dat de heftige buien vanacht meevallen.Zaterdag 29 augustus Alpirsbach Tengen 91 km 1018 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56298772

's Nachts is het rustig gebleven en de verwachte regen niet gevallen. Ik vertrek wat later en zit pas half tien op de fiets. Door het bos afdalen naar het dorp via een rustig weggetje. Vervolgens fiets ik langs rustige wegen naar de geplande fietsroute.

Het is zwaar bewolkt maar gelukkig blijft het tot 1500 droog. De donkere regenwolken zijn wel zichtbaar.  Dan begint het wat te miezeren maar goed door te fietsen. Het gebied is wat ruraler en met veel dorpjes met af en toe eem pittige klim.

Om 1700 kom ik in Tengen en besluit daar te gaan kamperen. De Hegi camping is wat duurder met 19 euro. Sanitair zijn vier volledige voorzieningen met douche toilet en wastafel. De afwas gebeurt buiten maar mondkapjes zijn wel verplicht.

Zaterdag 30 augustus Tengen

Geen rit vandaag omdat de hele dag regent. Tijd om de was te doen en een Pizza te eten bij het restaurant (15,50 euro)


Maandag 31 augustus Tengen Feldkrich 135 km 548 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56298774


Na de regendag komt de zon. Het is halverwege de nacht opgehouden met regenen. 's Ochtends is het nog mistig als ik op sta. Ik vertrek om 8u30. De tent is aardig opgedroogd en de nieuwe binnentent heeft de proef goed doorstaan.

Ik besluit op het aanvankelijke plan van Appenzell over te slaan. Ik volg de Schwarzwald Bodensee route. Deze is grotendeels vlak en in dalende lijn.

Bij de Bodensee wordt het druk met fietsers. Het is een populaire route. Om 1300 heb ik al 60 km afgelegd. Dat betekent dat ik flink kan doorfietsen, want de Bodensee route is ook vlak.

Ik ga bij Konstanz de grens over met Zwitserland en wordt niet gecontroleerd. Ik volg de goed uitgepijlde route. Zwitserland voelt weer wat drukker en wat losser dan Duitsland. Minder mensen hebben mondkapjes op en men geniet van de natuur. Komt ook door het mooie weer dat alles er weer beter uitziet.

Bij Rheineck kies ik de route 2 langs de Rijn. Bij de grens met Oostenrijk is onbewaakt. Laatste stuk volg ik de drukkere wegen bij Feldkirch. De Waldcamping ligt op de route en is vlot gevonden. Na 7 uur en 135 km kom ik aan op de rustige maar goede camping. Om 2100 begint de verwachte regenbui.


Dinsdag 1 september Feldkrich - Landeck 95 km 1472 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56298777

's Nachts heeft het de hele nacht geregend. Ook 's ochtends regent het nog maar ik besluit de spullen in te pakken. De tent en was is erg nat.

Het is negen uur als ik vertrek. Even buiten Feldkirch wordt het zowaar droog. De bui blijft in het dal hangen. Ik fiets verder over een rustig fietspad. Weinig fietsers echter te zien.

De klim van de arlberg begint erg geleidelijk. Pas bij Kloserle wordt het zwaar. De weg kronkelt in talloze haarspeldbochten naar boven. Bij een omleiding is het wat drukker waarbij al het verkeer over een smal weggetje moet. Vlak voor de top wordt het ook nog zonnig en zie ik een vijftal vakantiefietsers. Ook is daar de afslag naar Lech.

Het laatste stuk na de haarspeldbochten is erg geleidelijk, de klim vlakt af. Op de top is geen pashoogte aangegeven, wel een lelijk restaurant.

Na de warme kleren aangedaan begin ik aan de lange afdaling. Het dal bij Landeck is veel vochtiger met maar liefst vier regenbogen. In het stadje is de camping snel gevonden. Een erg goede camping met apart trekkersveldje, afgesloten kastjes met oplaadpunten. Een aparte recreatie ruimte met kookplaat en waterkoker.

De voorzieningen zien recent vernieuwd dus de recensies kloppen niet meer. Wat wel klopt is de aardige eigenaar. Hij blijkt goed Nederlanders te praten. Hij heeft in Nederland gestudeerd en is getrouwd met een Nederlandse. Kosten van de camping 17 euro zijn meer dan waard.

Alleen het weer zit niet mee, want hier regent het ook.Woensdag 2 september Landeck Solden 73 km 1013 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56298778

Vandaag om 9 uur vertrokken. Goed gebruik gemaakt van de voorzieningen zoals waterkoker, oplaadpunten en overdekte plek om te eten. Naast me staat een studente uit Freiburg. Ze heeft het erg koud gehad, logisch met een yoga mat. Mijn thermarest was heerlijk warm. Het is haar eerste reis en gaat de Reschenpas over en wens haar een goede reis..

Ik volg wat rustige fietspaden richting Imst. Het is gelukkig droog. Na Imst moet ik weer klimmen.

Ik volg hier de Ötztal Radweg die wat afwijkt van de geplande route. Het is wel weer wat drukker met fietsers. Nu veel mountainbikers.

Ook een stel met èn karretje die met met een noodvaart in haalt in de beklimming. Op het vlakke haal ik hun weer in want dan staat de ondersteuning uit. Af en toe zijn steile stukken maar ook lange vlakke stukken. Naarmate ik dichterbij Sölden kom wordt het makkelijker.

Garmin stuurt me even over de grote weg en dan is de rust voorbij. Veel vrachtverkeer en auto's. Het is half vier als ik op de camping arriveer.

Dit keer wel wat aan de prijs net 24 euro. De voorzieningen zijn prima met goede douches in een groot gebouw met twee verdiepingen. Deuren gaan opnen met een pasje en er is een garage voor de fietsen waar je ook kan sleutelen. We hebben hier al eens gestaan. Ik sta helemaal boven op plek 85 met een mooi uitzicht op de vallei. Totaal 75 km en 1025 m hoogteverschil.Donderdag 3 september Sölden Vilpiano 88 km 1337 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56298782

Als ik opsta is het droog. Ik ontbijt bij de lobby want van de vorige keer weet ik dat ze daar koffie hebben en lekker warm binnen kan zitten. Het is nog rustig want de lobby gaat pas om 8:00 open. Het is een koude nacht geweest met 6 graden, maar het matje houdt me prima warm.

Om negen uur begin ik met de klim. Het is gelukkig redelijk rustig. Omdat het koud is meteen goed aangekleed met lange broek en fleece. De route van brouter stuurt me een shortcut in die niet te fietsen is, dan maar over de grote weg. Dat betekent wel een extra klim, want het voetpad slaat een afdaling over.

Door de vele wegonderbrekingen komt het verkeer is fases. De klim valt alleszins mee.

Alleen het laatste stuk vanaf Obergurgl is lastig, met stukken boven de 10% ik herhaaldelijk ingehaald door e-bikers. Ook veel fietsers met bepakking rijden omhoog. Het laatste stuk is het lastigste. Boven op de col zie ik weer veel bekende fietsers van onderweg. Om 1300 ben ik boven.

De afdaling volg ik eerst de grote weg en van st leonardo de fietsroute. Deze daalt geleidelijk met 1% en is grotendeels onverhard. Het is druk met veel fietsers. Ook is het hier een stuk warmer dus de warme kleren kunnen uit.

Ik volg het oorspronkelijke plan en fiets naar de camping Vilpiano waar ik om 1700 aankom. Een mooie weide waar de tenten kunnen staan met prima voorzieningen. Totaal 86 km met 1329 m hoogteverschil.Vrijdag 4 september Vilpiano - Predazzo 81 km 1477 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56298783

Op de camping staat ook een Nederlander. Hij is op zijn eerste fietstocht met een racefiets met bikepacking uitrusting. In vier dagen gefietst vanaf Nice. Einddoel is solden waar hij een bergsport cursus gaat volgen. De vorige dag heeft hij de stelvio en umbrail gefietst. Daggemiddeldes tegen de 200 k dus dat is andere koek.

Ik vetrek om 9 uur. Helaas is de was niet droog door de condens. Het is wel mooi weer. Ik fiets het makkelijke fietspad naar bolzano en ora. 30 km in 1,5 uur.

Daarna begint de klim vanuit Ora. Ik fiets over een oude treinspoor. Alleen het begin is even steil, maar dan gaat het met 3% omhoog, wel onverhard. Als ik een klein stukje een bocht afsnij moet ik meteen met 10% klimmen. Ik volg een kort stukje de autoweg, maar die is erg druk dus ik pak snel weer het fietspad.

Deze loopt helemaal door tot aan predazzo. Daar begint de klim naar de passo valles/ rolle. Er is een camping net buiten het dorp maar besluit toch verder te fietsen naar Belmonte. Dat is maar 3,5 km maar wel behoorlijk steil. Vlak voor het dorp zijn er 4 haarspeldbochten.uitgeput kom ik op de camping aan.

Zo te zien is er volsoende plek, maar ze wil alleen voor minimaal 2 nachten verkopen. Dus geen camping voor trekkers die elke dag door willen, geen aanrader. De baas wordt er bij gehaald. Die verwijst me naar de camping beneden bij predazzo waar ik net vandaan kom. Na veel soebatten en wanhopig kijken mag ik toch een nachtje blijven voor 20 euro.

De voorzienigen zijn ok met goede douches en veel wc's.Zaterdag 5 september Predazzo Forno Di Zoldo 68 km 1618 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56298784

Om negen uur gestart. Het is nog vrij fris. Ik begin meteen met de klim van de passo valles. Gelukkig is het eerste deel langs het meer vlak en begint de weg daarna pas te klimmen. Het is wel druk met vakantieverkeer want het is weekend. Het is ook de opgang van de passo de rolle. Al snel wordt het warmer en zelfs heet. Temperatuur boven de 30 garden. Na de afslag naar de passo valles wordt het rustiger. Wel een aantal fietsers onder ander een bike packer die ik de hele tijd voor me zie. De klim is nu wel wat zwaarse rond de 8%. Om 11 uur ben ik boven. Met een mooi uitzicht op de dolomieten toppen. Dan volgt een lange afdaling tot agorda. Een mooi stadje om de lunch te nuttigen. Het is 1300 dus ruim de tijd voor de laatste pas. Deze is slechts 12 km dus hoe moeilijk kan hij zijn. Erg moeilijk. De temperatuur is opgelopen tot 35 graden en de klim is continue 10%, het zweet gutst van ne voorhoofd en de garmin raakt daardoor van streek. Hele stukken heeft hij niet geregistreerd. Ik moet drie keer van de fiets uitrusten in de schaduw. Gelukkig ia de weg niet al te druk. Pas om half vijf ben ik boven. De afdaling gaat via een heel smal weggetje door allemaal dorpjes. Deze kant is volledig in de schaduw en af toe best gevaarlijk als er een tegenligger komt. Ik arriveer in foldo di zolda. Dan wil ik naar de canping boven het dorp dua weer 150 meter extra hoogteverschil. Op het eind krijg ik van de inspanning zelfs een bloedneus. Zo zwaar was de dag. Gelukkig is er een nog ruimte op de camping voor 11,50 euro. Met een mooi uitzicht op de omgeving. Wel moet ik voor het eerst mijn toiletpapier aanspreken. Een echte italiaanse canping.Zondag 6 september Forno di Zoldo Toblach 80 km 1567 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56298786

Vandaag het besluit genomen om de route wat om te gooien. Er komen weer wat natte dagen aan. Gelukkig is droog als ik op sta. Wel dreigende wolken die overkomen waaien. Ik vertrek weer zo als gebruikelijk om 9 uur. Ik daal eerst af naar forno en begin dan meteen met de lastigste klim van vandaag. De cibiana is slechts 10 km maar behoorlijk steil. Deze klim heb ik al eens eerder gefietst. Gelukkig ligt de klim redelijk beschut want het is meteen weer warm. Het steilste deel zit in het middenstuk. Op het eind vlak het af en zie je de steile pieken om je heen. Op de top is ook een museum ter ere van bergbeklimmer Reinhold Messner. Daar moet je nog wel een paar kilometer de berg op, dus dat sla ik over. De afdaling is even steil maar gaat door allemaal bergdorpjes. Aan het eind van afdaling sla ik links af naar cortina. Hier is een mooi fietspad langs een oud spoorlijntje. Deze gaat geleidelijk omhoog en is tot cortina geasfalteerd. Cortina ligt op 1200 meter hoogte.  Veel fietsers maken gebruik van het fietspad en hele hordes op huurfietsen. Het is een populaire route met name om af te dalen. Vlak voor cortina begint het te regenen, zo hard dat ik.moet schuilen. Na een kwartiertje houdt het open fiets ik verder. Na cortina is de weg onverhard maar nog goed te doen. Af toe druppelt het maar het valt mee. Ik had erger verwacht en was dan van plan nabij cortina te kamperen. Het is nog vroeg dus ik kan wel even doorrijden. De voorraden zoals bananen en cola zijn op en de winkels zijn zondag gesloten. Ik fiets dus voornamelijk op koekjes en een brood van de vorige dag. De klim gaat na cortina verder omhoog tot aan 1500. Vlakbij de top barst er weer een bui los en kan ik weer even schuilen. Ik verlaat het fietspad want in de afdaling wordt het een modderbende. Er is wel wat verkeer en met het natte wegdek is het oppassen in de afdaling op slipgevaar. De weg is ook erg smal. Ik passeer de kruising met de 3 zinnen, die zitten er dit jaar niet in. Te slecht weer en geen goede overnachtingsmogelijkheden dichtbij. Ik daal af naar toblach waar ik snel de camping vind. Het is een luxe camping. Ik krijg een klein plaatsje voor 20 euro. Het restaurant is helaas vol dus ik kook snel mijn pasta maaltijd als het weer droog is.


Maandag 7 september Toblach Sterzing 86 km 858 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56299089

Het weer is nog droog als ik op sta. Er is veel regen voorspeld dus ik breek eerst de tent af voordat ik wat ontbijt. Als ik klaar ben om weg te gaan begint het te druppelen. Ik wacht even tot het wat droger wordt en ben toch om negen uur weg. Het eerste stuk volg ik de fietsroute naar bruneck. Deze is mooi geasfalteerd en   daalt voornamelijk af. In bruneck is het erg druk. Ik volg het putsertal naar muhlbach. Daar keert route naar het noorden en moet ik weer klimmen. Bij fortezza kom ik op de fietsroute naar de brenner. Deze is van italiaanse kant volledig een fietsroute gescheiden van hey drukke verkeer. Wel gaat de weg op en af en af en toe flink steil tot 15%. Ook begint af en toe weer mot te regenen maar is weer is beter dan voorspeld. Uiteindelijk kom ik om 1700 bij sterzling. De camping ligt bij een ander dorpje gasteig. Het is een prima camping. Voor 9 euro een mooi veld in het bos. Ook zijn er droog voorzieningen dus ik kan weer de was doen. 85 km en 1000 meter hoogteverschil.Dinsdag 8 september Sterzing Achensee 105 km 1004 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56298789

Vandaag is een mooie dag voorspeld. Als ik op sta is het nog fris. Er staan diverse andere fietsers op de camping. Een paar solo fietsers, een stel en vier bikepackers. Het is dan ook een prima camping voor fietsers. Om 9 uur vertrek en fiets door Sterzling een mooi dorp met een grote torenpoort.

De klim van de Brenner gaat volledig over een fietsroute die op en af gaat soms met stukken van 10% behoorlijk zwaar fietsen. Het is een populaire route met name met tegemoetkomend verkeer. Om 11 uur sta ik op de top, dit is meteen de grens met Oostenrijk. Ik bezoek nog een wieler outlet store maar kan niets leuks vinden.

De afdaling gaat via de grote weg. Op een gegeven moment is deze afgesloten vanwege werkzaamheden. Een tegemoetkomende fietser raadt mij aan door te fietsen. Ze hebben net pauze. Dan blijkt dat het om een strook van 100 meter gaat waar ze bomen aan het kappen zijn. De afdaling is dus lekker rustig zonder verkeer.

De brouter stuurt me weer de bergen in maar ik blijf de grote weg volgen tot hartje centrum van Innsbruck. Daar is het erg druk. Niets van corona te merken.

Vervolgens volg ik lange tijd het fietspad en route langs de inn richting Kufstein. Je fietst parallel aan het mooie bergketen Karwendel. Hier lopen geen wegen doorheen alleen voetpaden. Bij Jenbach besluit ik om een shortcut te nemen. Ik word gelijk afgestraft. De weg is een aantal km supersteil met percentages tot 16%. Ik kan nog net op de fiets blijven en balanceer met een gangetje van 3,5 km per uur. Het is ook nog druk. Uiteindelijk kom ik met hangen en wurgen om 1730 bij Maurang am Achensee aan.

Het is een kleine camping maar stampvol. Gelukkig kan ik nog een plaatsje krijgen voor 13 euro. Ik sta tussen twee campers.

De campingbeheerder geeft aan dat ze normaal voor de helft vol staan in september, maar is het al weken achtereen vrijwel uitverkocht.

Douche is wel 1 euro extra met muntjes.


Woensdag 9 september Achensee Riegsee 104 km 739 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56298791

Omdat ik wat voor loop op mijn schema ben ik van plan een blokje rond de Karwendel te doen. Het is weer 9 uur als ik weg ga. De mist hangt nog laag over de Achersee. Het eerste stuk volg ik het fietspad langs de Achersee. Langzaam verdwijnen de mistflarden en komt de zon te voorschijn. Redelijk veel fietsers die hier rond fietsen. Vervolgens volg ik route 29 naar Duitsland. Het begin is prima te doen met fijn gravel maar op een gegeven moment wordt het een mtb pad. Ik moet de fiets door het gravel duwen. Dan maar de gewone weg die ook niet druk is. Bij een Talsperre kruis ik de fietsroute München -Venetië met heel veel fietsers. Hier wijk ik ook af van mijn oorspronkelijke route en ga richting Garmisch-Partenkirchen. Na de Talperre volgt een lang stuk op en af. Er is weinig hoogteverschil vandaag en voornamelijk naar beneden. Bij een Mautstrasse bij de afslag naar echt wordt het echt mooi en fiets ik langs de Karwendel. De ruige pieken zijn niet hoog maar wel imposant. Misschien wel het mooiste stuk van de reis. De weg volgt het rivierdal dus gaat niet steil omhoog. Ik arriveer al snel in Garmisch-Partenkirchen en sla nu af naar het noorden. Ik volg de fietsbordjes, want de wegen staan niet op openfietskaart. Het fietspad volgt de Loisach en is prima te fietsen. Je hebt de hele weg uitzicht op het gebergte van de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland. Het is ook prachtig weer met straalblauwe hemel. Uiteindelijk fiets ik naar Murnau am Staffelsee. Bij de Riegsee vind ik een prima camping voor 11 euro. Aparte terrasjes voor de tenten aan het water. De rest van de camping is stampvol maar hier is nog plaats. Je hebt een prachtig uitzicht op de bergen. Totaal weer 100 km.Donderdag 10 september Riegsee Lechbruck am see 81 km 787 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56298793

Vandaag wat later weg. Om half tien verlaat ik de camping via de fietsroute die dwars door de camping loopt. Vandaag maak ik nog een rondje door Beieren omdat ik nog voorloop op schema. Ik fiets weer terug naar Murnau. Ik kom hier geen winkels tegen, dat is wel nodig want de voorraden raken op. Dan passeer ik Bad Kohlgrub. De weg stijgt weer behoorlijk maar hier ook geen winkels. Dan maar verder op koekjes en een restje cola. Het is even goed zoeken naar de route want deze staat niet voorgeprogrammeerd en elk dorpje moet ik weer even kijken naar welk dorp ik nu weer moet. Dan volgt een 13 km lange Königsweg. Deze route is onverhard en stijgt weer naar 900 meter. Veel mtb-ers onderweg. Op het hoogste punt moet ik een riviertje doorwaden en kom ik in een compleet ander dal met golvende heuvels met steile bergen op de achtergrond. Eindelijk vind ik een bakker in Halblech met heerlijk maïsbrood. Hier ligt ook het doel van vandaag: kasteel Neuschwanstein, beroemd als voorbeeld voor Disney film assepoester. Het is niet erg druk en veel lokale fietsers. Na wat foto's en filmpjes fiets ik langs Fußen en Forgensee. Ik volg een drukke fietsroute. Ook kom ik eindelijk een supermarkt tegen en kunnen de voorraden weer worden aangevuld. In Lechbruck am See vind ik een prima camping. Het is pas half vijf maar de volgende is veel verder weg. De camping is gigantisch groot en erg rustig vergeleken met de vorige campings. Voor 13 euro krijg ik weide voor mij alleen met bankje en oplaadpunten.Vrijdag 11 september Lech bruck Donauworth 139 km 309 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56299177

Ik verlaat vandaag het  Alpengebied. Als ik eerste fiets ik door de Vooralpen, een mooi golvend terrein via leuke kleine weggetjes. Ik fiets de romantische strasse. Deze loopt redelijk parallel aan de Lech. Het is prachtig weer en heerlijk rustig. Af en toe een fietser maar meestal locals. Na 60 km lunch ik. Ik krijg daarna een wat saaier stuk tot Augsburg over grote wegen met een fietsstrook. De route gaat dwars door Augsburg. Daarna kom ik weer op de oorspronkelijke route die ik had gepland. Tijdens een stop maakt een ouder echtpaar een praatje. Ze had weleens 140 km gefietst naar Frankrijk. En ik moest goed drinken. Vervolgens fiets ik langs de Lech. Plan is om in Eggelstetten te kamperen. Het is zes uur als ik daar aan kom. Helaas is de camping volledig vol. Ik fiets door naar Donauwörth waar een Kanu camping is alleen voor tenten. Ik kom daar half zeven aan. Gelukkig is hier wel plaats. Voor 9 euro kan ik mijn tent opzetten. Voorzieningen zijn wel wat basic. Totaal 137 km gefietst en zeven uur onderweg.Zaterdag 12 september Donauworth Flichtenberg 122 km 763 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56299178

Als ik op sta is het vochtig van de dauw. Er hangt een mist boven het water. Ik droog de tent voor ik vertrek zoals gebruikelijk om 9 uur. Omdat het vandaag zaterdag is sla ik extra in bij de netto. Op aanraden van joen wijzig ik de route via het middeleeuws plaatsje nordlingen. Deze heeft een ommuurde binnenstad. De route volgt verder veel rivierdalen en ik moet even naar 500 meter klimmen. Dan volgt weer een steile afdaling waar ik een lunchstop houd. Het landschap verandert in meer bossen met bochtige wegen. Ook veel kasteeltjes boven op de heuvels onder andere bij untergroningen. Het wordt weer een lange dag want na 120 km arriveer ik op de camping. Ik moet nog wel een steil heuveltje over om weer af te dalen naar waldsee. De camping ligt in het bos Voorzieningen zijn ok, alleen de douchehokjes zijn wat klein zonder droog ophangmogelijkheid. Kosten 10.50.Zondag 13 september Flichtenberg - Eberbach 110 km 642 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56299179

De camping was groot genoeg om geen last te hebben van de jeugd die weekend aan het vieren is. De tent is zoals gebruikelijk vochtig en de was niet droog. Ik begin met een klim de camping uit van 6% terug naar flichtenberg. Daarna volgen mooie fietsweggetjes door verschillende dalen. Op.een gegeven moment wordt de weg onverhard en moet ik stevig klimmen naar het hoogste punt van de dag.  Het is er druk met andere fietsers want het is mooie zondag. In mainhardt is een wegonderbreking. Deze kan ik via kleine weggetjes vermijden. Vervolgens is het een heel stuk afdalen door een mooie vallei. Het is erg rustig. Het landschap verandert en ik kom uit in het dal van de neckar. Gelukkig allemaal mooie fietspaden of parallel wegen. Het dal van de neckar wordt druk bereden door veel fietsers en  heeft weinig hoogteverschil. Het stikt van de kastelen boven op de heuvels. Om 1700 kom ik aan op de camping van eberbach. Een prima camping voor 13 euro. Voorzieningen zien er nog wel jaren 70 uit maar alles is netjes en schoon. Beter dan de vorige camping.Maandag 14 september Eberbach - Riedsee 115 km 360 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56299180

De tent is weer vochtig als ik opsta. Het duurt even voor de zon er doorheen komt dus ook weer iets later weg. Het wordt weer een mooie warme dag. Het is eerste stuk gaat over de rustige linkeroever van de Neckar waar alleen een fietspad loopt. Op een gegeven moment staat een fietser langs de kant die om hulp vraagt. Zijn voorwiel blokkeert en denkt dat het aan de rem ligt. We kijken er naar en zien dat het spatbord aanloopt. Deze is door een hobbel scheef komen te zitten.

Iets verder moet ik even omrijden want de brandweer heeft een weg afgesloten. Daardoor is een druk stuk naar heidelberg lekker rustig. In Heidelberg bezoek ik de Altstadt. Daarna ga ik op zoek naar een kampeerwinkel. Mijn gas is bijna op. Met google heb ik hem snel gevonden. Helaas is het schap met het juiste patroon leeg. De mevrouw geeft een tip om naar Bauhaus te gaan. Deze is ook snel gevonden. Deze gigantisch winkel heeft alles, maar hier is ook het schap met Coleman leeg. Helaas. Het is hierdoor alweer 1 uur. Dus behoorlijk wat tijd verloren zonder opbrengst. Ik fiets dan maar weer door en doe boodschappen bij de Aldi.

Om 1630 kom ik in Biblis. Daar is ook een camping. Dit blijkt echter een veldje te zijn bij een meer met een koude strand douche. Geen camping. Ik besluit om weer door te rijden. De volgende camping is 25 km verder en door het gezoek is het al weer 1700. Ik kom eindelijk bij de rijn en de fietsweggetjes zijn erg rustig. Ook een heel stuk door een bos zonder officiële route aanduiding.

Om 1830 kom ik aan bij de Riedsee. Gelukkig mag ik naar binnen, de campingbaas laat eigenlijk geen fietsers toe. Het is zwaar beveiligd met pasjes en een groot hek rond het terrein. Kosten 15 euro Totaal weer 110 km en bijna 7 uur gefietst.Dinsdag 15 september Riedsee Spay 110 km 309 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56299181

Vandaag een rustig dagje langs de Rijn. De tent is kurkdroog als ik op sta. Geen vocht meer in de grond. Het is een merkwaardige camping. Volledig afgesloten en ook het sanitair moet met pasjes worden betreden. Ze zijn hier duidelijk van de regeltjes. Wel schoon. Ik kom ook nauwelijks het terrein af want mijn pasje heb ik ingeleverd en mijn fiets geeft geen signaal om de poort open te doen. Ik moet een medewerker vragen mij naar buiten te laten begeleiden. Het eerste deel fiets ik weer over rustige wegen. De rechter Rijnoever is erg rustig met alleen wat lokaal verkeer. Bij Mainz steek ik de brug over naar de linkeroever. Dit is al een hele belevenis. Een smal strookje is afgeschermd van de snelweg. Autoverkeer en vrachtwagens rijden je aan de andere kant tegemoet met 100 km per uur. In Mainz ga ik op zoek naar de Bauhaus. Het is even klimmen van Rijnoever. Bij de Bauhaus vind in een groot formaat gasfles die past. Nu kan ik eindelijk weer flink koken. Ik fiets door Mainz terug naar de route. Even buiten Mainz kom ik weer een Bauhaus tegen. Gewoon op de route. Het fietsverkeer is hier al wel wat drukker, maar gelukkig geen filerijden. Ik volg lange tijd de Rijn. De temperatuur is weer warm tegen de dertig graden. Ik fiets eerst langs de Loreley Altijd een bekend punt uit de treinreis.
Om vijf uur zoek ik een camping op. De geplande camping bij Spay heeft een klein veldje voor tentjes waar ook al een aantal andere fietskampeerders staan. Totaal 10 euro met goed sanitair. Ik kook weer een pasta maaltijd. Het enige minpunt is het lawaai van de weg en de goederentreinen. Daar is het stuk berucht om. Totaal 110 km.Woensdag 16 september Spay Euskirchen 96 km 526 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56299182

Ik begin 's ochtends aan de rit langs de Rijn. Eerste doel is Koblenz.Ook vele kastelen onderweg. Na een uurtje fietsen kom ik al in Koblenz aan. Het is prima te fietsen en gelukkig niet zo druk. De stad uit rijd je door een industriegebied, iets minder aantrekkelijk. Dan volgen vele kilometers langs de Rijn. Ik zie steeds weer dezelfde fietsers. Bij Remagen maken ik een lunchstop om 13.00. Ik heb dan al weer 60 km gefietst. Qua hoogtemeters blijft de teller dan steken om 100 meter. Het zwaarste stuk moet nog komen. Na de lunchstop verlaat ik het Rijndal. Brouter heeft een leuke shortcut uitgekozen. Eerst supersteil tot wel 20% en daarna gravel door het bos. Hier moet ik afstappen en de fiets duwen. Dit is niet meer te doen. Gelukkig is dat laatste stuk maar kort en komt weer op de gewone weg uit. Ik ben dan op het hoogste punt van de dag 280 meter. Daarna volgen wat landelijke weggetjes en kleine dorpjes. Ik doe wat boodschappen bij de netto in meckenbach. De laatste grote plaats is rheinbach. De wegen worden hier wat saaier en drukker. Wel zijn er veel fietsroutes met de bekende knooppunten. Daarna ga ik op zoek naar de camping. Er staan geen bordjes aangegeven en het is even zoeken naar de juiste ingang. Bij de deur staat dat ze vanwege corona alleen gereserveerde plaatsen hebben maar ik probeer het toch maar. De volgende camping ligt 30 km verder met heel wat hoogteverschil.

Gelukkig krijg ik een plaatsje onder de appelbomen. Het is een rustige boerencamping met schoon sanitair. Kosten 8 euro.Donderdag 17 september Euskirchen Heerlen 94 km 509 hm

Route: https://ridewithgps.com/trips/56299184

De rustige camping verlaat ik om 9:45. Ik kies een wat makkelijker route en niet meer de eifel in te gaan. Allereerst fiets ik door de buitenwijken van Euskirchen. De wegen zijn rustig en landelijk. Een klein stukje moet ik over een drukke weg, omdat de fietsroute opgebroken is. De route gaat op en af. Ik volg lange tijd de Rur.In Duren klim ik het rivierdal uit naar Eschweiler. Ik fiets langs grote bruinkoolmijnen van de RWE.

Daar fiets ik via Blausteinsee naar Nederland. Bij Eygelshoven ga ik weer de grens over en doe ik wat boodschappen bij de Albert Heijn.

In Heerlen pak ik de stoptrein naar Sittard. Daar wacht ik tot na de spits van 18:30. De trein zit vol met fietsen, meer dan er gereserveerd is. Het is de eerste trein vanuit Maastricht waar je weer fietsen mee kan nemen. Dit kan alleen buiten de spits.

  
datum plaats afstand tijd gem max hoogte start eind totale tijd prijs
24-aug Heerlen - Hellenthal 100,9 06:42:21 15 40,8 1016 10:16 17:33 07:17 10
25-aug Trittenheim 118,8 07:24:24 16 57 1285 09:02 18:59 09:57 13,5
26-aug Kaiserslautern 116,9 08:01:28 14,6 48 1408 08:29 18:36 10:07 9,5
27-aug Buhl 133,2 07:16:22 17,9 44,2 745 08:59 18:33 09:34 14
28-aug Alpirsbach 76,2 05:45:12 13,2 49 1382 08:40 17:09 08:29 14
29-aug Tengen 90,59 05:59:00 15,1 45,5 1018 09:31 17:12 07:41 18,9
30-aug Tengen                 18,9
31-aug Feldkirch 135,0 07:03:12 19,1 49 548 08:36 16:44 08:08 13,1
1-sep Landeck 93,0 6:31:10 14,2 55 1472 09:07 17:47 08:40 16,2
2-sep Solden 74,8 05:22:45 14,0 49 1025 09:10 15:35 06:25 24,5
3-sep Vilpiano 86 05:52:08 14,8 51 1337 08:51 16:45 07:54 17,35
4-sep Predazzo 79,2 06:19:06 12,6 44 1477 09:02 17:09 08:07 20
5-sep Forno Di Zoldo 71,3 05:51:18 12,1 50 1796 09:01 17:14 08:13 11,5
6-sep Toblach 79,2 06:12:35 12,7 52 1567 08:52 17:04 08:12 20,35
7-sep Sterzing 86,4 05:35:31 15,4 50,5 858 08:49 16:42 07:53 9
8-sep Achensee 102,4 06:21:35 16 59,9 1004 09:04 17:39 08:35 13
9-sep Riegsee 102,9 05:55:22 17,4 50 739 09:11 17:15 08:04 11,3
10-sep Lech Brucke 80,9 05:08:12 15,7 46,5 787 09:27 16:18 06:51 13,4
11-sep Donauworth 137,6 07:03:53 19,4 38 309 09:32 18:29 08:57 9
12-sep Flichtenberg, fornsbach 125,2 06:54:52 18,1 45,8 763 09:08 18:22 09:14 10,5
13-sep Eberbach 109,3 06:17:34 17,3 45,5 642 09:16 16:58 07:42 13,5
14-sep Riedsee 116,3 06:50:00 17 38,1 360 09:26 18:34 09:08 15
15-sep Spay 108,5 06:08:10 17,6 33,5 309 09:19 17:28 08:09 10
16-sep Euskirchen 96,3 05:58:59 16,1 34,2 526 09:26 17:01 07:35 8
17-sep Heerlen 99,6 05:40:00 17,6 53,3 509 09:45 16:51 07:06  
    2420,4 06:20:38 15,6 47,1 22882 09:09 17:24 08:14 334,5

reacties: Luddo Oh © 2020