Noorwegen 2023

[naar de index]

Naar de foto's


Klik op de kleine foto's voor meer detail


Weener - Emden 22-08-2023 (44 km, 36 m hoogte)

Route: https://ridewithgps.com/trips/39847490

Het is al weer heel wat jaren geleden dat we in Noorwegen hebben gefietst. Maar sinds er vorig jaar vanaf de Eemshaven een veerdienst naar Kristiansand werd opgestart, werd het weer aantrekkelijk om eens die kant op te gaan en plannen een mooi rondje door het zuiden van Noorwegen. In de zomer is de afvaart verplaatst naar Emden, maar dat is nog altijd dichtbij Nederland en goed bereikbaar. Storm Hans, die begin augustus Noorwegen teistert, dreigt nog onze plannen te dwarsbomen, maar nadat deze een beetje was geluwd, boeken we voor eind augustus een retourtje Kristiansand.

We hebben een ticket geboekt voor de ferry van Emden naar Kristiansand. Eerst met de trein naar Groningen, de overstap op de Arriva naar Weener (D) is maar 5 minuten, dus voor de zekerheid pakken we de intercity van een half uur eerder naar Groningen.Vandaar fietsen we naar de haven van Emden. Door een beschadigde spoorbrug over de Ems rijden er sinds 2015 nog steeds geen treinen tussen Weener en Leer. De Arriva eindigt in Weener waar je kan uitchecken met je OV pas. Het laatste stuk van 40km naar Emden leggen we per fiets af.

Vanaf Weener fietsen we parallel aan de Ems. Helaas weinig uitzicht op de rivier want het fietspad ligt achter de dijk en bovendien langs een drukke weg. Tien kilometer voor de haven gaat de fietsroute echter buitendijks langs de Dollart en wordt het wat interessanter.

We komen ruim op tijd aan bij de ferry en het inchecken gaat zeer vlot. We moeten een uur van te voren aanwezig zijn. De boot is vrij leeg en erg rustig.

We hebben een binnenhut geboekt, klein maar op de 8e verdieping dus geen motorlawaai. We hebben een mooie cabin met eigen toilet en douche. Op het kleine bovendek is het druk want het is mooi zonnig weer. Vanaf het dek mooie uitzichten op de kust. We passeren Delfzijl en de Eemshaven. We maken wat foto's van het uitgebrande schip de Fremantle Highway. Na het passeren van Borkum en Rottumeroog gaan we weer naar binnen. Na een hapje eten in de snackbar (zalmburger met friet) naar bed.

De boot vertrekt om 17:00 en komt om 11.00 aan in Kristiansand waar onze Noorwegen reis gaat beginnen.


Kristiansand - Evje 23 08 2023 (83 km, 464 meter hoogteverschil)

Route: https://ridewithgps.com/trips/132272837

Na 17 uur varen komen we om 10u30 aan in Kristiansand. Het is bewolkt en fris maar gelukkig droog. Aan boord spreken we nog even met twee andere vakantiefietsers, een Fransman en een Nederlandse. Zij maakt een tocht langs de kust via de route 1. Wij zijn van plan om meer via het binnenland richting Sognefjord te fietsen. De route was vorig jaar al gepland, maar door het slechte weer vorig jaar uitgesteld.

We starten onze tocht door Noorwegen in Kristiansand. De veerhaven ligt pal naast het centrum. We fietsen nog even door het rustige centrum, langs de kathedraal en een bank om Noorse Kronen te pinnen. Hoewel cash geld niet echt nodig is in Noorwegen, overal kan je met de betaalpas betalen, is het wel handig voor het geval dat. Kristiansand is een rustige stad en we fietsen dwars door de binnenstad naar het grote plein met de domkerk.

We nemen route 3 door het Setesdal. Af en toe een stuk onverhard via rustige wegen.

Via de landelijke fietsroute nr. 3: Nasjonal sykkelrute 3 - Fjord og fjell (fjorden en bergen) verlaten we vlot het centrum. De eerste 20 km gaan over vrijliggende fietspaden langs een drukke "9". Bij een supermarkt te Strai even buiten Kristiansand doen we wat inkopen. De kassabediende wenst ons een goede reis (notabene in 't Nederlands.

Na Vennesla laten we de bebouwde kom en drukkere wegen achter ons en wordt de route veel mooier en rustiger. Veel gravel fietspaden langs meertjes, tunneltjes rotspartijen en watervalletjes. We passeren een mooie bivakplaats aan een meertje bij een grotere waterval. Af en toe een klein buitje, maar overwegend zon en wind mee, eigenlijk prima fietsweer! Na 75 km komen we aan in Evje. De rustige camping is van alle gemakken voorzien. We kunnen binnen koken in het keukentje, 250 NOK (€22). Er is wifi, een mooi tentenveldje en heel veel laadpalen. Alleen de douchemuntjes automaat vertoont wat kuren. Veel douches vereisen muntjes van 10 of 20 Kronen. Dat is wel een nadeel van kamperen in Noorwegen. De campings zijn een stuk duurder geworden en vereisen muntjes, terwijl het betalen bijna cashloos is geworden. Het is verstandig wat muntjes van te voren op zak te hebben, want de recepties zijn vaak gesloten zodat je daar ook niet kan wisselen.


Evje Rysstad 24 08 2023 (90 km, 559 hoogteverschil)

Route: https://ridewithgps.com/trips/132360183

We vervolgen onze tocht langs de route 3 door het Setesdal over rustige wegen.

We vervolgen fietsroute 3 door het mooie Setesdal. Het is zonnig en droog en weer hebben we wind mee. De route voert over rustige binnenwegen, soms deels verhard. Langs rotspartijen, woeste bergstromen en veel watervalletjes. Een mooie streek. De route volgt soms een oud spoorlijntje. Het weer is prachtig. Af en toe moeten we een tunnel door.

In Rysstad vinden we een prima maar dure camping. Deze ligt aan de voet van de bergen die we de volgende dag in gaan.

De camping in Rysstad hoort bij een hotel restaurant en is erg duur (535 kronen). Er zijn echter weinig alternatieven want daarna begint een fikse klim. Wel mooi gelegen, luxe sanitair, snelle wifi en laadpaal naast de tent maar geen keuken /verblijfsruimte (kost extra). We krijgen een mooie plaats met prachtig uitzicht, het is rustig want het weer is wat onbestendig.

's Avonds wandelen nog even naar de supermarkt in het naburige Hylestad en bezoeken het kerkje.


Rysstad Hommeland 25 08 2023 (133 km, 1806 meter hoogteverschil)

Route: https://ridewithgps.com/trips/132510583

's Nachts en in de ochtend regent het geruime tijd. Er liggen enorme plassen op de camping, de tenten zijn gelukkig wel droog en zijn iets hoger gelegen. De afwatering van de camping is niet zo goed dus we moeten grote plassen doorwaden om naar het toiletgebouw te lopen. Pas tegen negen uur minderen de buien en pakken we de spullen snel in. We fietsen maar 2 kilometer tot Hylestad en moeten daar weer schuilen bij overdekte picknicktafel bij de supermarkt, waar we een koffiestop maken totdat de buien weg getrokken zijn. We wachten tot 12 uur tot het minder regent en ontbijten bij een supermarkt met koffie van het benzine station.

We starten met een fikse klim. Plan is om naar Lysebotn te fietsen om daar de ferry te pakken naar Oanes. Via de 450 verlaten we het Setedal en klimmen naar een hoogvlakte. Het gaat meteen steil omhoog, maar geleidelijk aan wordt het wat minder steil. Het is de eerste serieuze klim van de tocht, met 20 km lengte en een gemiddeld stijgingspercentage van 6%.

De klim begint erg steil, maar neemt daarna gelukkig in steilte af. we arriveren snel op een hoogvlakte waar het zicht miniem is. Met regenkleding en lampjes fietsen we verder. Het gaat op en af. Als we het hoogste punt hebben bereikt wordt het weer beter en neemt de regen af. We fietsen verder door het ruige berglandschap tot we een hoogte van zo'n 1050m bereiken. Na een korte afdaling kunnen we bij een supermarkt lunchen en op adem komen. Het weer wordt beter, maar het is al half vier. We hebben afgesproken dat als we voor 15:00 bij de splitsing zouden zijn we naar Lysebotn gaan. We hebben dan ruim de tijd om de klim en vervolgens de steile afdaling te doen. Het is echter later en wijzigen daarom de route.

Door de late start is het inmiddels al half vier als we de afslag naar Lysebotn bereiken. Hier hebben een ferry van 18u30 geboekt die maar op onregelmatge tijden vaart. Er wacht nog een klim en spectaculaire en gevaarlijke afdaling. Als we de veerboot echter missen is de volgende pas zondag en in Lysebotn willen we absoluut niet stranden. We willen het risico niet nemen en besluiten de 450 te vervolgen die parallel aan het Lysefjord loopt. We zien een aantal campings die wat lager liggen en daarna volgt een lange afdaling naar het fjord. Dat klinkt aantrekkelijker. De omgeving is erg fraai, een fjord zonder water.

De route van de "450" blijkt ook gemarkeerd als bewegwijzerde fietsroute, de Lysefjorden Ruta. Deze is erg indrukwekkend met enorm steile rotswanden in een smal dal. Er is best wel wat autoverkeer, maar het meeste gaat de andere kant op. Met wind mee en bergaf leggen we toch nog heel wat kilometers af. We veronderstellen al snel bij het Lysefjord aan te kunnen komen maar hebben de afstand een beetje onderschat. Na een kilometer of 100 zijn we pas bij Gilja waar weliswaar wat campings zijn, maar die zijn lastig bereikbaar via tunnels of een steile klim. Dan maar weer verder fietsen.
Ook verderop bij Dirdal en Oltedal komen we geen enkele accommodatie meer tegen en het begint al donker te worden en weer te regenen.

Wel is er op de kaart nog een kampeerterreintje bij Hommeland, dus daar vestigen we onze hoop maar op. Na Oltedal moet er echter bij invallende duisternis nog stevig worden geklommen (5 km à 5%).

Maar het blijkt allemaal wat verder te zijn dan verwacht. We vinden ook verder geen overnachting meer, dus moeten verder doorrijden naar een wildkampeer plek. Het laatste stuk moeten we nog door de regen en invallende duisternis. Er wacht ons nog een klim met 300 meter hoogte verschil. Ik ben volledig op en moet even op adem komen in een bus hokje.

Om 22:00 komen we bij het meertje aan, waar al een aantal andere tenten staan.Hier is een veldje aan het meer waar al wat meer kampeerders staan en er is een toiletgebouwtje maar geen stromend water. Met de laatste krachten zetten we de tenten op en eten we snel wat worstjes en komkommer op. Ik val snel in slaap en heb gelukkig weinig last van de luidruchtige buren.


Hommeland Hjelmeland 26 08 2023 (84 km, 1001 hoogteverschil)

Route: https://ridewithgps.com/trips/132615403

Het was een natte nacht met de hele nacht regen op de wildkampeerplaats. We pakken de natgeregende tenten in en doen bij Høle boodschappen. We pakken de pont naar Oanes en ontbijten in de wachtruimte van de ferry. Na het (gratis) veerpontje bij Lauvvik ontbijten we in de wachtruimte van het veerhaventje in Oanes. Het is weer begonnen met regenen en we wachten totdat het een beetje droger wordt. Het blijft een beetje miezeren. De rit gaat dan weer verder langs het mistige en spookachtige Lysefjord. Helaas moeten we de Preikestolen rots links laten liggen, het weer en zicht is te slecht voor een wandeling die we eigenlijk voor vandaag hadden gepland. Bij Jørpeland moeten we weer geruime tijd bij een pompstation schuilen.

Het weer klaart gelukkig op en bij Tau verlaten we de fjordkust fietsen we het binnenland in. In de middag klaart het echter op en kunnen we nog een flink stuk fietsen. Met name rit langs het Tysdalsvatnet is zeer fraai, een mooi fietspad langs steile kliffen. Bij het Tysdalsvatnet houden we een lunchpauze en drogen we onze tenten. Het uitzicht is prachtig.

Na Ardal volgen we niet de "13" (Ryfylkevegen) die over een hoogvlakte gaat maar de mooie en rustige Fv 634 via Filster langs de fjordenkust. Het laatste stuk naar Hjemeland gaat wel venijnig op en af. Tegen zevenen bereiken we de camping in Hjelmeland. De camping ziet er niet erg aantrekkeljk uit. Het tentenveldje oogt erg modderig en het begint weer te druppelen, dus we boeken een ruime cabin voor 2 dagen (€70 per nacht).

De cabin heeft een klein keukentje en twee bedden. Morgen hebben we een rust/wandeldag gepland.


Skomakarnibbå 27 08 2023 (12 km, 738 meter hoogte verschil)

Route: https://ridewithgps.com/trips/135003829

Vandaag blijven we in Hjelmeland. We willen een wandeling maken naar Skomakarnibbå. Vandaag hebben we een "rustdag" ingepland. Dit houdt in een klein stukje fietsen zonder bepakking, en daarna een mooie wandeltocht naar de Skomakarnibbå. Dit is een markante rots die hoog boven de steile fjordenkust uitsteekt.

Het is nog een beetje druilerig maar we willen toch naar boven gaan. Eerst fietsen we nog langs de supermarkt om voorraden aan te vullen.Het is vandaag zondag, maar de winkels zijn in het dorp dicht. Helaas zijn de twee supermarkten in het dorp allebei dicht op zondag. We moeten het dus doen met de voorraden die we nog bij ons hebben.. Koekjes, rozijnen, nootjes en bananen, het brood is helaas op.

We starten met de korte rit naar de start van de wandeling. We moeten via een smalle weggetje omhoog langs vele schapen. De weg slingert met een aantal haarspeldbochten omhoog. We moeten oppassen bij de wildroosters. In 3 km gaat de weg 350 meter omhoog, dus gemiddeld meer dan 10%. We parkeren de fietsen onder een afdakje bij een boerderij en beginnen aan onze wandeling. Aan het eind van de weg komen we bij de parkeerplaats in het gehucht Hagalid en stallen de fietsen in een schuurtje van een boerderij. Hier begint de gemarkeerde wandeling naar Skomakarnibbå.

Over een modderig pad wandelen we omhoog door de weilanden. Daarna moeten er twee beekjes worden overgestoken. De eerste is het lastigst en ik glij weg in de snelstromende beek. Een wandelstok die anderen daar hebben achtergelaten biedt hulp bij het oversteken.

Iets verder steken opeens twee elanden over zo rustig is het hier. Ze blijven in de bosjes staan wachten totdat we weer weg zijn.Even verderop begint het ruigere en steilere deel naar de Øksnafjellet hoogvlakte. Via drooggevallen beekjes klimmen we omhoog. De route is goed gemarkeerd met rode stippen. Af en toe moet er een moerassig veld worden doorkruisd en blijven we in de modder steken. Het pad gaat door een moerasgebied waardoor het lastig is om het goede pad te vinden. Ook moeten we drie riviertjes doorwaden. Met een gevonden stok houden we ons in evenwicht.

Hogerop volgen we een rotsachtig pad en moeten we op handen en voeten naar boven klauteren. Het pad gaat steeds hoger en we moeten goed oppassen op glibberige rotsen. Bovenop het Øksnafjellet gekomen hebben we fraaie uitzichten over de fjordenkust. In het begin van de middag trekt het echter helemaal dicht en begint het te regenen. Als we hoger komen hebben we af en toe prachtig uitzicht op het fjordenlandschap, maar helaas wordt het weer slechter en trekt het helemaal dicht. We zien de Skomakarnibbå al liggen. Die lijkt dichtbij maar is nog zeker een uur lopen over lastig begaanbaar terrein. Als we bijna bij het eindpunt zijn ongeveer 500 meter van de bestemming besluiten we om te keren. Met zo weinig zicht heeft het weinig zin verder te lopen en kan het ook gevaarlijk worden. De afdaling is immers glad en glibberig geworden door de regen en paden zijn veranderd in bergbeken. Op de terugweg zien we toch nog een aantal wandelaars die de klim naar boven wagen. Met veel moeite dalen we af en komen gelukkig ongeschonden bij de fietsen in Hagalid aan en dalen weer af naar onze cabin op de camping.


Hjelmeland Sauda 28 08 2023 (74 km, 1108 meter hoogteverschil)

Route: https://ridewithgps.com/trips/132812327

We halen eerst boodschappen, want op zondag waren de winkels dicht.We pakken de pont naar Nesvik. De veerpont naar Nesvik is weer gratis en gaat zeer regelmatig. Het motregent wanneer we aankomen in Nesvik. We hebben nog niet ontbeten en we ontbijten weer in de wachtruimte van de ferry, lekker warm en droog. Daar ontbijten we in de wachtruimte van de veerboot.
Het weer klaart op en we vervolgen onze tocht langs de fjordenkust. De weg volgt een aantal fietspaden die de tunnels van de hoofdweg vermijden. Als de regen is weggetrokken fietsen we langs het Jøsenfjord over de Indre Ryfylkevegen (13). De Ryfylke is een mooie en rustige toeristische route langs de ruige fjordenkust. We fietsen onderlangs de Skomakarnibbå rots die deels in nevelen is gehuld.

De route gaat op en af, telkens tot een hoogte van 200m. Niet al te hoog, maar door de opeenvolgende klimmetjes is het verre van vlak. Markant zijn ook de fraaie picknick plaatsen langs de route, zoals Ostasteidn met een markant rotsblok voor een magnifiek uitzicht op het Sandsfjord en een wc gebouw, die een kunstwerk op zich is. We passeren heel veel tunnetjes maar die zijn prima te doen. Een is nog afgesloten, maar we kunnen er wel langs. Het is een prachtige weg met allemaal watervallen. Bij Honganvik een mooie waterval en een langere tunnel waar een fietspad om de tunnel heengaat maar die is afgesloten. We trekken er ons niets van de afsluiting aan. Het fietspad is wat lastig te befietsen door het grove grind maar goed te doen. Gelukkig kunnen we ook langs het hek aan het eind van het pad.

Vlak voor Sauda is nog een hele grote waterval, de Svandalsfossen. In Sauda vinden we een prima camping, beheerd door een Duits echtpaar. Het is erg rustig op de camping. De camping in Saudasjøen (320 NOK) is prima, met een mooi grasveldje, overdekte ruimte voor de fietsen en een keuken om te koken. Ook hier heb je een keycard nodig maar die hebben we helaas al weer ingeleverd na het douchen.


Sauda Odda 29 08 2023 (84 km, 1769 meter hoogteverschil)

Route: https://ridewithgps.com/trips/132912890

We beginnen weer aan een monstertocht. Vandaag staat een zwaardere bergrit op het menu. We moeten vandaag twee zware beklimmingen over waarbij we weer hoger komen dan 1000 meter.

Nadat we in Sauda inkopen hebben gedaan, vervolgen we de Ryfylke route en beginnen we aan het eerste deel van de klim richting Røldal via de Birkelandsvegen (Fv 520) naar de Saudafjellet. Onregelmatig, met steilere stukken en wat afdalingen door een heel mooi gebied. De FV520 is gelukkig rustig en het weer is prima. Het dal is erg groen en smal. We passeren Allmannajuvet, een verlaten zinkmijn waar nu een museum is gevestigd.

Daarna begint de klim steil omhoog tot het afvlakt op de hoogvlakte. Het landschap is prachtig met besneeuwde bergen op de achtergrond. We bereiken de Saudafjellet hoogvlakte na een klim van 10 km en 700 hoogtemeters en dalen een stukje af tot het ski-oord van Røldal.

Na een korte afdaling naar Roldal stijgt de weg weer omhoog. Dit keer moeten we een stuk over de E134 die erg druk is met vrachtwagens die langzaam omhoog kruipen. Daar volgt nog een steil stukje over een drukke E-weg tot de tunnel. Vlak voor de tunnel slaan we de oude bergweg naar de Røldalsfjellet in. Als de hoofdweg een tunnel in gaat kunnen wij gelukkig gebruik maken van de rustige oude weg. Deze gaat nog een aantal kilometers verder naar de top. We klimmen weer terug naar zo'n 1000m, deze laatste klim is gelukkig korter en minder steil dan gevreesd.

Daarna volgt een fantastisch fraaie en lange afdaling met talloze haarspeldbochten. Hierna volgt een mooie en lange afdaling naar Odda, langs fraaie watervallen over een wat drukkere weg. Het weer is droog en zonnig.

In Odda komen we op de zeer drukke en erg dure Trolltunga Camping (580 NOK ~€50!). We mogen de tenten niet zomaar ergens neerzetten maar moeten het doen met een modderig en zeer vol veldje. De voorzieningen zijn wel ok, maar veel te weinig voor zo'n drukke camping. Veel bergwandelaars die naar de Trolltunga gaan, een zware wandeling van 10-12 uur, voor ons op fietssschoenen iets te hoog gegrepen. We zijn wel van plan de volgende dag een andere, minder lastige hike te doen naar de Buerbreen gletsjer.


Odda wandeling naar Buerbreen gletsjer 30 08 2023 (28 km, 630 meter hoogteverschil)

Route: https://ridewithgps.com/trips/132996654

Vandaag staat een wandeldag op het programma. De camping in Odda is echter zo slecht dat we besluiten om ook de bepakking mee te nemen zodat we na de wandeling een andere camping opzoeken. Na een onrustige nacht besluiten we niet nog een dag op de overvolle camping te staan. De zware wandeling naar Trolltunga slaan we over. We kiezen voor een kortere wandeling naar het Folgefonna nasjonalpark, waar we de buerbreen gletsjer bezoeken. Hier willen we de wandeling naar de Buerbreen gletsjer doen. Deze is een zijarm van de Folgefonnagletsjer in het nationaal park Folgefonna.

We pakken de tenten in en fietsen met bepakking direct vanuit de camping naar het 5km verder gelegen Buer. Het zijweggetje naar Buer wordt al snel gravel en gaat omhoog tot zo'n 300m. Gelukkig is het weggetje niet al te steil en niet te druk.We moeten eerst een stukje fietsen naar het begin van de wandeling.

Het is nog rustig en wandeling start in het bos. Bij de parkeerplaats waar de hike start stallen we de fietsen en beginnen aan de klim naar de gletsjer.Het pad is door de vele regen wat modderig, maar het pad is beter aangelegd met bruggetjes. Een stenig pad dat op steile stukken met touwen of kettingen is gezekerd. Dit zijn erg lastige stukken, zeker als de rotsen glad zijn geworden door de riviertjes. Na 1,5u zijn we boven tot waar het pad ophoudt. De gletsjer kunnen we niet helemaal bereiken want het laatste stuk is afgesloten, maar we hebben wel een mooi zicht op de gletsjer. Bij het eindpunt hebben we prachtig uitzicht op de gletsjer. We lunchen daar en dalen weer af. Het is nu een stuk drukker aan het worden met mensen die omhoog klimmen.

Als weer op de fiets zitten bezoeken we Odda en volgen we de rustige FV550 aan de linkeroever van het Hardangerfjord. Zo'n 15 km verder vinden we een klein camping bij Eikhamrane. We komen bij de prima camping Eikhamrane. We kunnen daar onze kleding ook in de wasdroger doen, zodat we weer alles schoon hebben.

Wel weer stevig geprijst (505 NOK ~€44) maar veel rustiger met een mooier grasveldje voor de tenten en mooi uitzicht op het Sørfjord. Op de camping bereikt ons het slechte nieuws dat de veerdienst Kristiansand-Emden is stilgelegd. De veerdienst Holland-Norway Lines heeft surseance van betaling aangevraagd en gaat mogelijk failliet. We hebben een retourticket gekocht en moeten zeer waarschijnlijk een alternatief ticket boeken. De catamaran van Kristiansand naar Hirthals (2 uur varen) en dan per trein door Denemarken terug is dan een optie voor de terugreis. Enfin, we zullen wel zien tegen de tijd dat we weer aan de terugtocht bezig zijn.



Eikhamrane Myrkdalen 31 08 2023 (101km, 943 meter hoogteverschil)

Route: https://ridewithgps.com/trips/133088869

We fietsen langs het Hardangerfjord. Langs het Sørfjord fietsen we noordwaarts over een vlakke 550 langs de grens met het Nationaal Park Folgefonna. Overal zijn appelboom gaarden. Het is een vruchtbare omgeving. Af en toe zien we een stukje van de Folgefonna gletsjer bovenop de bergkam. Bij Utne pakken we het pontje naar kvanndal. Ook deze keer is de overtocht gratis. Het is zonnig en droog, rond de 21c. In Granvin kunnen we een fietspad over een oud spoorlijntje volgen. Tot aan Voss is het rustig. Via een mooi binnenweggetje (Skjervsvegen) vermijden we de drukke 13 die door een lange tunnel gaat. Dit weggetje komt langs de indrukwekkende Skervsfossen en via een paar steile haarspeldbochten komen we weer bij de 13. Gelukkig is er een parallel fietspad langs de 13 tot Voss.

Na Voss vermijden we de drukke wegen via de 5390 die aan de oostkant van het Lønavatnet. Het fietst als een achtbaan, korte steile stukken omhoog om dan weer sterk af te dalen. Bij de Tvinde camping komen we weer op de drukke E16. Deze is niet te vermijden en heeft geen fietspad. Bij de Tvindefossen waterval moeten we uiteindelijk toch weer een stuk over de drukke 13/E16. Het begint ook weer een beetje te regenen. Na 9 km bij Vinje buigt de E16 af en kunnen we de rustige RV13 volgen. Het is dan nog een klein stukje naar Myrkdalen waar de camping ligt. Er is vrijwel niemand, maar alle voorzieningen zijn wel open. We slaan onze tenten op en 's avonds komt de beheerster langs. We kunnen weer overdekt koken in het keukentje. De voorzieningen zijn prima en ook de prijs is met 200 NOK goedkoop voor Noorwegen.


Myrkdalen Sogndal 1 09 2023 (95 km, 1149 meter hoogteverschil)

Route: https://ridewithgps.com/trips/133187348

Het is een koude nacht geweest, circa 5 graden in de nacht. Vanuit de camping in Myrkdalen gaat de route noordwaarts, meteen beginnen we te klimmen naar de plm 1000m hoge Vikafjell. We passeren wat skidorpjes en bij een serie haarspeldbochten bij Hólesvingane een fraaie waterval. De weg klimt nog wat verder over de hoogvlakte. De hoogvlakte is iets minder ruig en de pieken zijn iets minder hoog. Bij de Storehaug tunnel kunnen we niet de oude weg nemen, omdat alleen een wandelpad is. De tunnel is gelukkig breed en verlicht, maar met 1,1 km behoorlijk lang. We lunchen aan de andere kant van de tunnel en hebben prachtig uitzicht om de wolkenpartijen en het berglandschap. Hierna volgt een lange snelle afdaling naar Viksøyri met prachtig uitzicht op het Sognefjord.

We steken het fjord over bij Vangsnes naar Hella. We hoeven niet al te lang te wachten op de ferry en de overtocht is weer gratis. Van Hella volgt een drukkere weg langs de oevers van het Sognefjord tot we 3 km voorbij Sognedal een mooie camping vinden. Dit is een luxe camping met alle voorzieningen. In Sogndal doen we wat boodschappen en 3 km voorbij het stadje kamperen we in Kjørnes op een mooi gelegen en luxe camping (430 NOK / €37).


Sogndal Ovre Ardal 2 09 2023 (104 km, 2101 meter hoogteverschil)

Route: https://ridewithgps.com/trips/133326609

Er staat vandaag een van de zwaarste ritten van de tocht op het programma. Vandaag moeten we vroeg op, want we willen op tijd de veerboot naar Urnes halen. De eerste vertrekt om 10.00 maar dat is nog wel 20 km fietsen met een heuvel ertussen. Even na achten verlaten we de camping en klimmen richting Hafslo tot een hoogte van ruim 200m. Daarna volgt een korte afdaling tot Solvern aan het Lustrafjord, waar we rond 9u30 bij de veerpont aankomen. We zijn ruim op tijd en verkennen het kleine maar mooie plaatsje. De overtocht doet er 15 min. over tot Urnes, waar op een heuvel het oudste stavkirkje van Noorwegen is te bewonderen. Daar zijn we beiden al eens geweest, dus laten we die maar links liggen.

In het begin is het nog behoorlijk op en af. De smalle weg langs het fjord is rustig en gaat wat op en af met drie donkere onverlichte tunnels waarvan de 2e het langst en het donkerst is. Van Skjolden is het nog vlak tot Fortun, waar de lange klim richting de Jotunheimen begint. Bij de afslag lunchen we op de picknickplaats.

Dan begint de zwaarste beklimming van de tocht. De klim telt 1300 hoogteverschil in 17 km en is daarmee te vergelijken met de Alpe d' Huez. De klim begint met veel haarspeldbochten en het is meteen steil tot aan Turtagrø. Bij dit hotel proberen we weer op krachten te komen. Er staan ook veel tenten, het is echt een buitensport plek. Het smalle weggetje naar de Tindevegen is een tolweg, maar nu wel volledig verhard. De klim heb ik in 1991 ook gereden, maar dan van de andere kant. Toen was een groot deel nog gravel, maar de weg is nu prima asfalt. Ook een grote groep Porsches rijden met veel kabaal naar boven. De weg klimt tot een hoogvlakte van 1300m. Deze klimt wat minder steil, met zo nu en dan ook wat afdalingen en het landschap is erg mooi. Bij de 2de top is een slagboom met een tolhuisje, maar als fietser moet je voor de klim al voldoende tol betalen en mag je gratis verder. We dalen af over de zeer steile weg, waar de snelheid oploopt tot boven de 60 km per uur. Na een lange en steile afdaling met op het eind erg veel haarspeldbochten bereiken we Øvre Ardal waar we inkopen doen voor het weekend en een camping opzoeken. De Utladalen camping ligt er verlaten bij maar is gelukkig open. We boeken voor 2 dagen een hytte in verband met de slecht weersverwachting voor zondag. De kosten vallen nog mee in vergelijking met kamperen voor 750 nok krijgen we een huisje met eigen gemakken en keukentje.


Ovre Ardal Vettisfossen 3 09 2023 (16 km, 288 meter hoogteverschil)

Route: https://ridewithgps.com/trips/133415328

Na de zware dag van de vorige dag doen we het rustig aan. Het weer is vandaag slecht en het regent de hele dag. Gelukkig hebben we een hytte met alle gemakken dus kunnen we alles op ons gemak doen. In de middag neemt de regen wat af en wordt zelfs even droog. En in de middag klaart het zelfs een beetje op en kunnen we nog een stukje fietsen langs de watervallen in het Utladal, de diepste vallei van Scandinavië. We besluiten op naar het eind van het Utladalen te fietsen waar er vele watervallen zijn te bewonderen. Na de parkeerplaats fietsen we verder over een goed begaanbaar wandelpad. We moeten het pad delen met enkele wandelaars. Daar begint een goed verhard gravelpad, de Vettisvegen, naar de Vettigard berghut. Het pad is ook goed te befietsen op een aantal steilere stukken na. Wat mtb-ers en veel wandelaars op pad, waarschijnlijk gaan die naar de verst gelegen waterval, de Vettisfossen, de hoogste waterval van Noord-Europa. We passeren een aantal watervallen en bij steilere stuk naar de Vettigard keren we weer om. Bij Vetti Gard Turiststasjon keren we weer om als het pad stopt. We gaan niet verder naar de Vettisfossen en fietsen terug naar de camping. Het begint weer te regenen en een wandeling vanaf Vettigard berghotel naar de Vettisfossen zit er voor vandaag niet in.


Ovre Ardal Ryfoss 4 09 2023 (87 km, 1568 meter hoogteverschil)

Route: https://ridewithgps.com/trips/133523551

Vandaag staat weer een zware klim op het programma. Gelukkig is de regen weggetrokken en om acht uur verlaten we de camping. Nog even langs het centrum om inkopen te doen en dan beginnen we aan de lange steile klim naar boven via de Tyinvegen (53). De oorspronkelijk beoogde route over het onverharde pad naar Tusenmeteren laten we links liggen. Het weer is te onvoorspelbaar en de gravel kunnen we via een goede asfaltweg vermijden. Eerst via een serie haarspeldbochten en wat korte tunnels, dan volgt een 1km lange tunnel die goed verlicht is. De weg is rustig en opvallend breed. Dit was vroeger de enigste verbinding met de buitenwereld en trucks van de aluminium industrie moesten hierlangs. Nu is er een alternatieve verbinding waardoor deze weg niet meer zo druk is. Bij de Ljotelitunnel zien we de oude weg naar Tusenmeteren met veel haarspeldbochten omhoog slingeren. Oorspronkelijk plan was deze gravelweg te fietsen via Tusenmeteren om de "drukke" 53 te kunnen vermijden. Dat blijkt gelukkig niet nodig en bovendien zou deze gravelroute, hoewel misschien mooier, vele malen zwaarder zijn geweest

De klim is zo'n 8 a 9% en vlakt af bij de bergmeertjes. Het weer is somber en grijs maar gelukkig droog. Op de hoogvlakte trekt het wel even dicht maar de regen zet niet door. We fietsen door want er zijn weinig stukken waar we uit de wind kunnen schuilen. Bij het grootste bergmeer, het Tyin, bereiken we een hoogte van 1100m en begint de afdaling.

We volgen de E16, de snelweg tussen Bergen en Oslo, maar het is gelukkig rustig. We leggen daardoor snel een groot deel van de afdaling af. Onze route hebben we wat aangepast dus we kiezen de noordkant van het Vangsmjøse meer. Bij het Vangsmjøse meer verlaten we pas de E16 en fietsen langs de noordoever over een mooie gravelweg. We volgen een deel van de Mjolkvegen die oorspronkelijk op de planning stond, een populaire gravel fietsroute richting Ryfoss

Bij Ryfoss vinden we een verlaten Hålimo Camping die gelukkig open is en waar maar een andere gast staat, een Duitse motorrijder.


Ryfoss Gol 5 09 2023 (96 km, 952 meter hoogteverschil)

Route: https://ridewithgps.com/trips/133633105

We waren aanvankelijk van plan de Mjolkvegen te nemen naar Gol. Deze is vrijwel volledig gravel. We kiezen er voor de hoofdweg te pakken die eromheen gaat. Vanochtend is er nog steeds niemand bij de receptie dus kunnen we ook niet afrekenen. We fietsen de eerste 6km over de "snelweg" naar Oslo, de E16, die nog steeds vrij rustig is. Dan via een parallelweg nog een stukje langs de E16 om 12 km verder het meer over te steken en via de Vestsidevegen verder te fietsen. Het lijkt een beetje op de Ardennen. Deze weg is nog iets rustiger, soms half verhard en wat meer op en af. Nabij Leira slaan we rechtsaf de 51 in. De weg klim langzaam omhoog en is iets drukker met wat vrachtverkeer. De 51 is gelukkig erg breed en klimt geleidelijk tot 850m hoogte. De hoogvlakte is wat meer toendra achtig. Na een korte afdaling bereiken we het toeristische plaatsje Gol.

Na veel heen en weer gefiets tussen supermarkt en bouwmarkt gaan we op zoek naar een camping. Camping Personbråten is door storm Hansje ernstig beschadigd en dicht. We fietsen daarom naar Gol Campingsenter, een groot bungalowpark. We worden vriendelijk ontvangen. De oorspronkelijke tentenvelden aan de rivier zijn ook hier weggespoeld, maar we hebben vrije keus om de tenten ergens op te zetten. Ook daar is men bezig met het herstellen van de schade.We mogen onze tenten overal neerzetten en vinden een beschut plaatsje. De voorzieningen zijn erg goed. We zetten de tenten op in een grasperkje bij een van de vele verlaten woonwagens. De prijs is zelfs redelijk goedkoop (350 NOK) en het sanitair op loopafstand van de tenten is hotelwaardig. Beste camping tot nu toe.


Gol Uvdal 6 09 2023 (82 km, 1174 meter hoogteverschil)

Route: https://ridewithgps.com/trips/133738716

Vanochtend is het vrij fris. We volgen fietsroute 4 die over een onverhard pad aan de zuidzijde van het Hallingdal loopt en vermijden de drukke N7. Langs het pad zijn de sporen van storm Hansje zichtbaar, de storm heeft in deze regio fors huisgehouden.Het pad loopt parallel aan de spoorlijn en gaat op en af. Even verderop volgt de fietsroute een rustige regionale weg tot aan Nesbyen. Hier maken we een stop voordat we beginnen aan de lange klim naar de hoogvlakte. De 2910 klimt zeer geleidelijk naar een hoogte van 850m. Ook hier zijn overal herstelwerkzaamheden ten gevolge van de storm zichtbaar.

Bij de bergmeertjes vlakt de klim af en op de hoogvlakte gaat het wat op en af. De weg is rustig maar daalt maar weinig gedurende 35 km. Na een korte afdaling bereiken we Rødberg waar we inkopen doen en een camping zoeken. Er liggen een aantal campings in het Uvdal met huisjes. De Persgård camping ligt een stuk buiten het dorp en is mooi gelegen in het Uvdal aan het Fønnebøfjorden. Er zijn wel veel muggen en vrij basic voorzieningen met maar een douche en twee WC's. Geen keuken en buiten afwassen dus we moeten weer zoals vanouds voor de tent koken. Gelukkig waait het en hebben zo weinig last van de muggen. Voor een schappelijk bedrag van 250 NOK (€22). Er mag gratis gebruik gemaakt worden van de roeiboot voor een tochtje over het meer.


Uvdal Rjukan 7 09 2023 (83 km, 970 meter hoogteverschil)

Route: https://ridewithgps.com/trips/133839509

's Ochtends is het met 4C vrij fris op de relatief hooggelegen (470m) Persgård camping. Er hangen mooie nevelsluiers over het Fønnebrøfjorden. De tenten en gras zijn nat van het vele condens, dus we kapen een picknickbankje bij een van de vele lege cabins voor het ontbijt en om de natte tenten te drogen. Over de rustige Fv 40 verlaten we daarna de camping en fietsen geleidelijk omhoog door het Uvdal. Aan de andere zijde van de rivier loopt er een fietsroute via de Vestsidevegen. Een gravelweg die ongetwijfeld meer op en af gaat, dus die laten we dan maar links liggen. Onderweg passeren we nog meer campings en een mooie staafkerkje.

Na zo'n 16 km verlaten we het vlakke Uvdal en beginnen we aan de klim naar de Immingfjellet hoogvlakte. Bij de afslag pauzeren we nog even bij een camping die in verval lijkt. De klim begint zoals gebruikelijk met een wat steiler stuk van 8% à 7 km lang tot aan stuwdam van het Sønstevann, waarna de klim afvlakt. De laatste 2 km tot de Imingfjell Turistheim berghut op 1100m zijn het zwaarst.

Na de stuwdam wordt het landschap ruiger en mooier. Dit gebied ligt aan de rand van het Nationaal Park Hardangervidda, de grootste hoogvlakte van Europa. De weg klimt na het Sønstevann stuwmeer zeer geleidelijk verder tot een hoogte van 1150m wordt bereikt. Hierna is het nog 50 km vrijwel alleen maar afdalen tot Rjukan. Na het steilste stuk van de afdaling lunchen we bij een landwinkel/zelfbedieningsshop in Tessungdalen waar je alleen met een pasje naar binnen kan. Het is zonnig maar nog vrij fris.

De afdaling eindigt in Ausbygde waar we boodschappen doen. De weg wordt daarna wat drukker en loopt helemaal rond het fraai gelegen Tinnsjø meer. Na Miland doemt de indrukwekkende berg Gaustatoppen voor ons. We kamperen aan de voet van de berg bij camping Rjukan, die beheerd wordt door een Nederlander. Prima camping en vrijwel leeg (280 NOK / €24). De camping ligt aan de voet van de Gaustatoppen.


Rjukan Notodden 8 09 2023 (73 km, 1250 meter hoogteverschil)

Route: https://ridewithgps.com/trips/133949919

's Ochtends zeer dichte mist in het dal en op de camping. De berg Gaustatoppen is niet te zien, zelfs de rotswanden aan de overkant van de camping niet. Dus met alle lichtjes aan verlaten we de camping en beginnen een paar km verder aan de 10 km lange klim naar de Gaustatoppen. Na 3km trekt de mist weg en fietsen we in de zon boven de wolken. Al gauw fietsen we de potdichte mist uit en klimmen boven het laaghangende wolkendek, een prachtig gezicht. De eerste 7 km zijn het zwaarst, zo'n 10%.
We kunnen nu genieten van het uitzicht op deze indrukwekkende berg, de Mont Ventoux van Noorwegen.We fietsen onderlangs aan de imposante Gaustatoppen die met 1800 boven de weg uitsteekt. Bovenop het plateau klimt de weg veel geleidelijker naar Flistjønnskarret op een hoogte van 1250m. Daarna volgt een zeer lange afdaling richting Notodden. In Tuddal houden we een lunchpauze bij de supermarkt / camping en dalen verder af tot Sauland. Hier een klein stukje over de drukke E134 richting Oslo, die erg druk en smal is. Al gauw slaan we een zijweg in naar Notodden. Deze loopt aan de andere kant van de rivier maar gaat -zoals gebruikelijk- veel op en af. In Notodden kamperen we op een prima camping naast een zweefvliegveld. Bij de camping is erg geen beheerder aanwezig maar moet men zelf inchecken met behulp van contant geld in een envelop achterlaten (250 NOK).

We moeten even geld wisselen bij de bouwmarkt om de hoek. De voorzieningen zijn ok zelfs met muziek in het toilet. We kunnen in een overdekt huisje koken.

Op de camping verdiepen we ons in verschillende opties wat betreft de terugreis. We hebben nog een retourticket Kristiansand-Emden, maar die kan door het definitieve faillisement van Holland-Norway lines geschrapt worden. Eerste optie was om in 4 dagen naar Kristiansand te fietsen en daar de veerboot naar Hirthals te nemen. Vanaf Hirthals is het dan nog twee dagen per trein via Flensburg naar huis. Omdat we nu dichterbij Oslo zijn (slechts twee dagen fietsen), is de ferry van Oslo naar Kiel een aantrekkelijk alternatief. Deze overtocht duurt weliswaar langer (20 uur varen ipv 2 uur) en is veel duurder dan de ferry naar Hirthals vanuit Kristiansand. Het bespaart ons echter twee extra dagen fietsen, plus een vermoeiender dag met verplicht te reserveren intercities door Denemarken naar Duitsland. Bovendien is het beëindigen van deze fietstocht in de hoofdstad van Noorwegen een waardiger slot dan te finishen in een slaperig provinciestadje.


Notodden Drammen 9 09 2023 (90 km, 873 meter hoogteverschil)

Route: https://ridewithgps.com/trips/134058871

Het is 's ochtends weer erg mistig. Vanaf Notodden fietsen we via een omweg naar Kongsberg. De meest directe route is de snelweg dus dat is geen optie. We klimmen eerst naar het noorden richting Bolkesjø, om vervolgens af te dalen via de RV75. De route voert door een bosrijke omgeving met veel meertjes. Wat hoger klaart de mist weer op en wordt het zonnig. Na een lange klim van 30 km tot ruim 500m volgt een lange afdaling over de RV75 naar Kongsberg. Hierna volgt nog een pittig kort klimmetje door de buitenwijken van Kongsberg en vervolgens is het overwegend dalen. In het dal is het weer somber en grijs. Bij het dal van de Drammenselva fietsen we langs drukkere wegen door een dichtbevolkt gebied. Gelukkig zijn er overal fietspaden. Bij Drammen kamperen we op een peperdure camping (€52) met weinig waar voor je geld. We betalen twee keer zoveel door dat we ieder in een eigen tentje slaapt. De voorzieningen zijn vervallen en sterk verouderd. Voor 600 NOK (€52) treffen we een beetje verwaarloosde camping aan, slechts één douche, oud en gedateerd sanitair, geen wifi. Geen aanrader.


Drammen Oslo 10 09 2023 (54 km, 534 meter hoogteverschil)

Route: https://ridewithgps.com/trips/134173293

's Ochtends is het opnieuw mistig als we vertrekken maar later klaart het op en wordt het een zonnige en warme dag. We fietsen eerst door rustige buurten door Drammen.

Na Drammen volgen we fietsroute 4 die de heuvels. Eerst een soort spoorlijnfietspad, daarna volgt een onverhard pad steil de heuvels in. Het wordt dermate steil dat we lopend de fietsen omhoog moeten duwen. Door het losse grind wordt het nog lastiger om staande te blijven. Het pad heet Paradisbakkene en was vroeger een belangrijke mijnbouwroute. Bovenop de heuvel wordt het weer verhard en slaan we een andere weg in, want route 4 kllimt nog wat verder omhoog door een bos. We dalen af naar een andere route, no. 1, die ons ook naar Oslo voert.

Via veel bebouwde gebieden, langs drukke autowegen maar wel over fietspaden komen we uiteindelijk in Oslo en fietsen we eerst naar het Vigeland beeldenpark. Als mooi slot van de fietsvakantie fietsen we eerst naar het Vigeland beeldenpark waar tal van naakte beeldhouwwerken van Gustav Vigeland zijn te bewonderen.We dalen vervolgens af naar het centrum waar we vlakbij het Radhus een prima en voordelig hotel Verdandi hebben geboekt (€83). Fietsen kunnen in de parkeerkelder gestald worden. Wat kleine kamers met uitzicht op de binnenplaats, maar wel met gratis koffie of thee bij de bar.

In de namiddag maken we een mooie wandeling langs de haven van Oslo tot aan het Operahuis en het Munch museum. 's Avonds dineren we in het Scandal Plate restaurant van het hotel. Amuse vooraf, soort soepstengels met een soort koude kaas, vooraf een caesar kip salade, hoofdgerecht lam en eend, allemaal heel smakelijk. Meteen ook een deel van onze contanten opgemaakt. Dit moet wel gepast, want in Noorwegen gaat alles per pin transactie en men heeft geen wisselgeld.

's Avonds boeken we een ticket voor de boot naar Kiel via internet. Het blijkt dat de online tarieven enorm schommelen. Op de website van Colorline.com betaal je voor 2 enkeltjes Oslo-Kiel, 2 fietsen en 1 hut €460. Op de website van Colorline.no blijkt het ticket vanwege valutakoersen stukken goedkoper dan colorline.com (€295). Boeken via de Noorse website gaat vrij eenvoudig (spreek je geen Noors dan oefen je eerst op de .com site). Je krijgt een boekingsnummer via e-mail en die toon je bij het inchecken. Prijzen variëren ook met de dag. Op de dag van vertrek is het ticket op de .com site €110 lager dan de vorige dag maar nog altijd duurder dan op de Noorse website. Boek je maanden van tevoren dan kan dat natuurlijk nog wat goedkoper zijn.


Oslo Weener 11 09 2023 (28 km, 44 meter hoogteverschil)

Route: https://ridewithgps.com/trips/134364403

Vandaag is de laatste dag en gaan we terug naar Nederland. We halen gratis koffie bij de bar en ontbijten op de kamer. Na het ontbijt maken we een blokje om door het centrum. Kijken kijken niks kopen. Er zijn opvallend veel buitensportzaken. Het motregent, gelukkig dat we niet op de Ekeberg camping zaten. Op tijd terug weer naar het hotel om uit te checken, het is inmiddels al half twaalf. We beladen de fietsen in de parkeerkelder en fietsen langs de boulevard en het Radhus naar de veerhaven.

Door het faillisement van Holland Norway Line hebben we een andere terugreis moeten boeken. We hebben een boot geboekt van Oslo naar Kiel. Via de Noorse website is het aanmerkelijk goedkoper dan de Nederlandse website. We nemen de boot naar Kiel. Het is met de Colorline.

Om twaalf uur zijn we ingecheckt maar moeten we in de motregen nog twee uur wachten voordat we aan boord kunnen. Er komen later nog drie fietsers aan waarmee we wat ervaringen uitwisselen. Een stel uit Luxemburg die een rondje vanaf Kristiansand hadden gemaakt (ook uit Emden vertrokken een aantal weken geleden) en een Noor uit Kongsberg die een rondje Denemarken gaat doen. het stel uit Luxemburg is verbaasd te horen dat de verbinding Emden-Kristiansand inmiddels was opgeheven. Ook de fietser uit Kongsberg had al meerdere gedupeerde fietsers gesproken die niet meer via Kristiansand terug konden varen naar Emden.

De boot is aanmerkelijk drukker dan op de heenreis en een veel grotere boot met 15 etages. Aan boord valt pas op hoe immens groot het schip is, veel groter dan de MS Romantika van de heenreis. Er is een centrale winkelstraat, 15 etages met hutten, veel restaurants, bars etc maar nergens vrije zitruimtes behalve in de café's en restaurants of buiten op het dek, maar daar is het helaas te nat en winderig. Onze hut is daarentegen prima, ruim met uitzicht naar buiten. We hadden een goedkopere binnenhut geboekt maar hebben blijkbaar een gratis upgrade gekregen.
's Avonds staan er lange rijen voor het buffetrestaurant dus we besteden onze laatste contanten maar aan een lekkere pizza van de pizzeria. Veel restaurantjes en winkels. We hebben een goede eigen hut met alle gemakken. Het is een buitenhut dus met zicht op zee. We eten een pizza om onze laatste contant geld op te maken. Daarna hebben we het wel gezien en zoeken onze hut op. De nacht verloopt verder zonder bijzonderheden en goed uitgerust komen we om 10.00 uur aan in Kiel.

De korte fietstocht vanaf de veerboot naar het station gaat snel en heel soepel, binnen 10 minuten staan we al op de Hauptbahnhof van Kiel en kunnen we zelfs nog de Regionalbahn van half elf pakken naar Hamburg. We reizen weer met een Querdurchsland ticket (€26 pp) waarmee je goedkoop door heel Duitsland kunt treinen per Regionalbahn. In de rustige trein naar Bremen spreken we nog een Nederlands stel die naar Berlijn zijn gefietst en ook terugreizen naar Groningen. In Hamburg is het erg druk bij de liften maar we hebben nog genoeg tijd om de trein naar Bremen te pakken. Deze trein heeft echter veel vertraging als we in Bremen aankomen, dus moeten we daar nog een uurtje extra wachten op de volgende trein naar Leer. En in Leer heeft ook deze trein weer wat vertraging opgelopen en moeten we nog een kilometer of 12 fietsen naar Weener.
Onderweg is het inmiddels stevig gaan regenen. In Weener komen we net op tijd voor de trein naar Groningen. We zijn eigenlijk te vroeg maar kunnen wel de intercity pakken naar huis.


De volledige route:

https://ridewithgps.com/routes/44455153

 
datum km tijd gem max hoogteverschil max gem hoogste plaats Kronen euro
22-aug 44 02:04:33 21,5 36 36 13 1% 6% Emden    
23-aug 83 04:33:28 18,2 51 464 236 2% 10% Evje 250 22
24-aug 90 04:36:51 19,4 60 559 322 3% 10% Solvgarden 535 47
25-aug 133 08:03:04 16,5 65 1806 1144 5% 18% Hommeland 0 0
26-aug 84 05:01:00 16,8 55 1001 282 4% 13% Hjelmeland 800 70
27-aug 12 01:02:09 11,5 50 738 468 8% 13% Hjelmeland 800 70
28-aug 74 04:44:52 15,5 54 1108 245 4% 10% Sauda 320 28
29-aug 84 06:06:32 13,8 55 1769 1089 6% 13% Odda 580 51
30-aug 28 01:48:57 13,4 43 630 359 4% 9% Eikhamrane 505 44
31-aug 101 05:40:27 12,7 57 943 296 3% 13% Myrkdalen 200 18
1-sep 95 05:35:04 16,9 62 1149 968 4% 11% Sogndal 430 38
2-sep 104 07:33:14 13,7 52 2101 1323 6% 12% Ovre ardal 750 66
3-sep 16 01:07:39 13,9 34 288 242 6% 20% Ovre ardal 750 66
4-sep 87 05:56:03 14,6 58 1586 1107 4% 11% Ryfoss 0 0
5-sep 96 05:35:43 17,1 53 952 864 3% 10% Gol 350 31
6-sep 82 05:28:30 15 53 1174 791 3% 10% Uvdal 250 22
7-sep 83 04:55:00 17 61 970 1079 4% 12% Rjukan 280 25
8-sep 73 04:45:57 15,3 57 1250 1207 6% 11% Notodden 250 22
9-sep 90 05:08:27 17,6 59 873 495 3% 12% Drammen 600 53
10-sep 54 03:48:34 14,3 60 534 256 3% 15% Oslo 949 84
11-sep                      
12-sep 28 01:51:39 15   44 77     Leer - Weener    
  1542 04:32:45 15,7 54 19975 613 4% 12%   8599 757
   

reacties: Luddo Oh © 2023