Alpen - 2015

Zwitserland, Italië, Frankrijk

[naar de index]

naar de foto's

Val Veny - Mont Blanc


Klik op de kleine foto's voor meer detail


Mainz

Zondag 30/8 Utrecht-Mainz

Dit jaar zijn weer de Alpen aan de beurt. Doel zijn een aantal passen in Italië die ik de afgelopen jaren om diverse redenen heb overgeslagen. De Grand Paradiso ligt erg geisoleerd en de Col de Finistere is een aantal keer van het programma geschrapt vanwege te weinig tijd of slecht weer. Ook staat de onverharde Assieta op de verlanglijst maar onduidelijk is of deze goed te fietsen is. Daarna via de klassieke Franse Alpen weer terug naar het beginpunt in Basel.

Voor dat we weg gaan inspecteer ik mijn Cannondale die al sinds 1991 mee gaat. Het voorwiel laat ik zo goed mogelijk richten bij fietsenwinkel in Utrecht. Hij vindt eigenlijk dat het wiel niet meer recht te krijgen is en overleden is. Ik gok er toch maar op. Ook vervang ik mijn smalle 32 mm voorband door een 37 mm bredere versie.

Als ik op het station arriveer komt net de trein er aan. We hebben gepland om in twee dagen naar Basel te treinen met goedkope Duitse fietskaartjes. In de trein naar Eindhoven spreken we een vouwfietser uit Martigny die van Brugge naar Leiden was gefietst. De vouwfiets is niet het beste vervoermiddel om stabiliteit te verkrijgen.

In Eindhoven hebben we een korte overstap naar Venlo. Op station Venlo is een klein liftje waar maar één fiets tegelijk meekan, maar gelukkig hebben we ruim de tijd voor de trein naar Düsseldorf. We hoeven alleen nog fietskaarten uit de automaat te halen (10 losse euros, scheelt weer gewicht) want het Schönes-Wochenende ticket is al online geboekt. We hebben zelfs nog tijd voor een (gratis) bakje koffie.

Intussen is de temperatuur aardig opgelopen, het is al ruim 30 C. Gelukkig is het niet zo warm in de trein en plaats genoeg voor de fietsen. De treinstellen zijn nieuw en we kunnen de fietsen makkelijk naar binnen rijden.

In Mönchengladbach zien we dat op het tegenoverliggende perron een rechtstreekse stoptrein naar Koblenz staat te vertrekken die we eigenlijk hadden kunnen halen. Nu moeten we in Düsseldorf 50 minuten wachten op de trein naar Koblenz. Spoor 1 ligt niet naast spoor 2 dus de aansluiting naar de volgende trein missen we. Bovendien blijken de liften in Düsseldorf zo klein dat een fiets alleen rechtop in de lift kan, dus Dusseldorf moeten we in het vervolg maar proberen te vermijden.

We nemen de trein naar Koblenz, maar daar loopt de vertraging verder op door het onschadelijk maken van een bom in de binnenstad van Koblenz. De trein zit propvol met fietsers die langs de Moezel hebben gefietst en gedurende de treinreis komen er nog een aantal binnen, dus al onze tassen moeten eraf. Wanneer we na zessen in Mainz aankomen, tel ik er een stuk of 18 in de coupe en de helft moet hier uit. We missen door vertragingen weer de volgende aansluiting en besluiten daarom maar een camping in de buurt van Mainz op te zoeken. Die blijkt een km of 4 aan de overzijde van de Rijn te liggen. Via een imposante brug en wat fiets/voetpaden bereiken we de camping, een prima plek voor op doorreis. Redelijk dicht bij de stad, maar toch rustig gelegen.

Na de tenten op te hebben gezet lopen we terug naar de mooie maar ietwat verlaten Altstadt van Mainz en eten een prima steak bij steakhouse El Chico, de nr. 1 van Tripadvisor. Na tienen is het nog steeds broeierig warm. We eten in de binnenstad nog een ijsje.
We wandelen over de hoog brug over de Rijn en de wandelbruggen naar de camping.


Maandag 31/8 Mainz-Bubendorf (4+26 km, 243 hm)

We vertrekken wat vroeger van de camping dan aanvankelijk gepland. We nemen de trein van 9:13 naar Mannheim voor een iets langere overstap naar Karlsruhe. Uit de automaat halen we een Quer-Durchs-Landticket, ietsje duurder dan het Baden Würtemmberg-ticket wat oorspronkelijk de bedoeling was, vanwege de vertraging van de vorige dag.

De RB naar Mannheim heeft veel plaats voor de fietsen en is comfortabel, zelfs stopcontacten om de apparatuur te laden. Via Karlsruhe, waar we nog even de tijd hebben om buiten het station te kijken bij het Zoologische Stadtgarten, gaan we verder naar Offenbach, waar de fietstassen weer eraf moeten want bij Freiburg komen veel fietsers erbij volgens de conducteur. Dat valt mee, maar de hitte in de trein valt niet mee. Om 15.15 stappen we uit bij Basel Badischer Bahnhof en laden de fietsen op. Aan het eindpunt is er geen lift dus we slepen de fietsen met volle bepakking de trap af.

We verlaten meteen de stad via de fietsroutes langs de Noordelijke Rijnoever om de drukte van de stad te vermijden. We doen in Wyhlen, een dorpje net voor de grens in Duitsland, nog wat inkopen en steken de Rijn over bij de waterkrachtcentrale bij Auchst en fietsen Zwitserland binnen.

De camping in Auchst is erg druk met veel gezinnen met kinderen dus die laten we maar links liggen. We fietsen langs de Romeinse restjes van Augusta Raurica die gewoon vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. De veldweg even na het amphitheater blijkt een gewone verharde weg dus we kunnen een stuk afsnijden om weer op de weg naar Liestal te geraken. Het gaat op en af, af en toe worden we met een hoge snelheid ingehaald door dametjes op opgevoerde Flyers of snelle Stromers. Na Liestal volgt de route kleine weggetjes door beboste dalen. Rond zessen bereiken we in Bubendorf de beoogde camping, Talhaus. Er is geen receptie en het restaurant dat ervoor ligt blijkt niets met de camping te maken te hebben, we moeten de beheerder zelf bellen op zijn mobiel.

Die komt al gauw langs en voor 26 Franken zetten we de tenten op op het grasveldje achter het toiletgebouw.

Ofschoon het meer een bungalowparkje/woonwagenkamp is met vaste bewoners is het verder ok. Het sanitair is prima en er zijn ook voldoende stopcontacten om al onze apparatuur weer op te laden. Er is weinig vertier op en rond de camping dus we liggen na 21 al in onze slaapzakken.

Route: http://ridewithgps.com/trips/6588260


Dinsdag 1 september Bubendorf-Brenzikofen (101 km, 1003 hm)

Het heeft 's nachts geregend maar als we rond zeven opstaan is het gelukkig droog. Snel breken we de tenten af en gaan we op pad voordat het weer begint te regenen want de MeteoSwiss app voorspeld niet veel goeds.

Na zo'n 7 km belanden we inderdaad in een flinke plensbui. We schuilen onder een luifel bij een verpleeghuis in Niederdorf en kunnen even onze mail checken. Gelukkig wordt het weer droog en dat blijft bijna de hele dag zo tot begin van de avond. Vanaf Oberdorf moeten we een stuk over de hoofdweg die nogal druk is. De weg blijft gestaag verder klimmen tot de Oberer Hauenstein (734m) bij Langebrück, waar we afslaan richting Teufelsschlucht waar de weg nog iets verder stijgt tot Bärenwil. We dalen een stukje te voet af om een kijkje te nemen in de Teufelssclucht. Daarna volgt een snelle afdaling naar het dal van de Aare. Dit dal volgen we een stukje via fietspaden en fietsroutes die de drukke wegen vermijden. Omstreeks 14 uur bereiken we Burgdorf, een stadje met een kasteel op een rots. Hier zouden we oorspronkelijk een camping opzoeken maar het is nog te vroeg en gelukkig ook nog redelijk droog. Na een late lunchpauze fietsen we weer verder over een vlakke gravelweg langs het riviertje de Emme in het Emmental, bekend van haar kaas.

Hierna wordt het wat drukker en volgen we de 229, soms volgen we de fietsroute over rustiger wegen, maar dat betekent wel meer klimmen en omwegen. Bij Grosshöchstetten doen we wat boodschappen bij een Coop en begint het weer wat harder te regenen. Gelukkig is het hierna vrijwel alleen maar afdalen tot camping Wydeli bij Brenzikofen (28 CHF) waar we na ruim 101 km en dik 6 uur fietsen natgeregend aankomen. De GPS helpt ons de kortste weg te vinden, want de camping ligt aardig afgelegen van de weg.

Zodra het even wat minder hard regent zetten we de tenten op. Een prima en rustige camping, we mogen bij de receptie onze maaltijd koken aan een tafel, droog onder de luifel. Da's beter dan in het natte gras voor de tent.

Route: http://ridewithgps.com/trips/6588266


Woensdag 2 september Brenzikofen-Chateau d'Oex (76 km 1112 hm); Les Avants-Glion (8 km, 108 hm)

We dalen via een korte afdaling af naar Thun. Via fietspaden rijden we dwars door Thun en bezoeken in de binnenstad. Na een stukje langs deThunersee begint de klim naar het Simmertal richting Zweisimmen. We volgen de fietsroute 9.

Eerst via fietsroutes, leuke weggetjes door groene Alpenweiden, op en af tot Oey. Hier wat brood ingeslagen en koffiebroodjes genuttigd. Daarna pakken we de hoofdweg, de Simmentalstrasse, die niet zo druk is en minder op en af gaat dan de fietsroute, zo schieten we wat sneller op om redelijk op tijd in Glion te zijn.

In Zweisimmen besluiten we weer de fietsroute op te pikken richting Saanermöser pas. Een fietsbordje waarschuwt ons voor een flinke klim, 300m hoogteverschil in 8km, gemiddeld nog geen 4% dus dat zal niet veel voorstellen. De klim blijkt echter bijzonder steil, meteen vanuit het dorp klimt het met zo'n 10%. Even verder wordt het pas echt steil, 20-25% en moeten we lopen. Met de zwaar bepakte fiets gewoon niet te doen.

Op de Saanenmöser pas stoppen we bij het stationnetje. Daar nemen we de treinschema's door. Er bestaat een mooie off-road piste over de Col de Jaman, maar die hadden we in de planning al uit ons hoofd gezet vanwege te zwaar met onze bepakte fietsen. Het aanvankelijke plan, helemaal doorfietsen tot het stationnetje van Les Cases en daar het treintje door de tunnel te pakken tot Les Avants laten we vanwege de tijd vallen om op tijd aan de andere zijde van het meer van Genève te komen. De trein stopt daar maar om de twee uur, en dat halen we dus niet.

We fietsen rustig over de hoofdweg naar Chateau d'Oex om daar de trein van 16 uur te pakken.

Die brengt ons voor 2x12 Franken pp (kaartje plus fiets) tot aan Les Avants aan de andere kant van de berg. De trein biedt genoeg plaats voor onze bepakte fietsen en we kunnen ze gewoon de trein inrollen. Onderweg wordt het landschap steeds fraaier en hebben we een beetje spijt dat we dit traject niet op de fiets hebben gedaan, maar het is wel comfortabel in de panoramawagon. Na de lange tunnel onder de Dent de Jaman door komen we aan in Les Avants. Hier stappen we uit de trein en dalen af tot Glion. Via de route de Caux is het weer fors klimmen tot Villa Ribeaupierre waar we blijven overnachten.

Route:http://ridewithgps.com/trips/6588267

Donderdag 3/9 Glion-Martigny (52 km 170 hm)

We besluiten om een uur of twee 's middags weer op pad te gaan want de weersvooruitzichten zijn nog prima en we willen bij goed weer over de lastige Sint Bernardpas trekken. Door de rit in tweeën te knippen wordt de rit wat aangenamer. Na een groepsfoto op het terras te hebben gemaakt dalen we af naar Montreux. Via drukke wegen fietsen we naar Villeneuve waar we een stop maken bij de winkel van Michel.

Daarna fietsen we verder het Rhonedal in. De smalle wegen/tracks blijken prima geasfalteerd te zijn, het is wel even zoeken naar de weg want een paar wegen bij Rennaz lopen dood. We fietsen langs wat kanalen en vervolgens langs de Rhone. Via de fietspaden langs de Rhone passeren we het hoofdkantoor van de UCI (Le Vélodrome, Centre Mondial du Cyclisme) te Aigle. De route is vrijwel vlak tot aan Martigny.

De camping in Martigny bereiken we rond 18 uur. De camping kost 31 Franken en ziet er prima uit, met wifi en goede voorzieningen. Voor het avondeten maken we nog een wandeling naar het amphitheater dat vlak naast het museum van St. Bernhardmuseum Het museum, dat naast het amfitheater ligt, is gewijd aan de Grote Sint-Bernardpas en aan de bekende Sint-Bernardshonden.

Route: http://ridewithgps.com/trips/6588268


Vrijdag 4/9 Martigny-Sarre (86 km, 2010 hm)

Martigny ligt aan de voet van de Bernard pas (2473 m), dus dat betekent direct klimmen vanaf de camping.

Vanuit Martigny moeten we ruim 2000 hoogtemeters overwinnen. Het is mooi weer, zo'n 20 C om de beklimming aan te vatten. Het eerste deel is nog relatief vlak ca. 5% en verloopt over een drukke verkeersweg door de vallei van de Dranse. In Sembrancher slaan we wat proviand in bij een grote Coop.

Na Sembracher kunnen we de hoofdweg wat vermijden via de oude parallelweg. In Bourg Saint Pierre bevindt zich de laatste camping vóór de col en we denken hier nog een bakkertje te kunnen vinden om nog wat extra broodjes in te slaan, maar er is helemaal niets. Er zijn geen winkels, dus we moeten het doen met de voorraad die we bij ons hebben. Het is maar goed dat we hier niet overnacht hebben.

Via steile weggetjes klimmen we weer terug naar de hoofdweg en maken een lunchstop bij het vervallen Hotel du Vieux Moulin. Na Bourg St.Pierre volgt een lang traject door lange tunnelgallerijen. Van het autoverkeer weinig hinder, want het is rustig en men houdt goed rekening met fietsers. Na de gallerijen splitst de weg in een tunnel voor het meeste auto- en vrachtverkeer en een 6 km lange weg over de col.

Hier begint de échte pasweg, een fraaie en rustige bergweg van 7 kilometer, steil, gemiddeld zo'n 8-10% en zeker met bepakking een zware col. Rond 16u bereiken we de pas met het prachtige bergmeer en het hospice/klooster. De pas is naar Bernhard van Menton genoemd, die hier in de 11de eeuw een klooster heeft gesticht. De monniken hielpen in moeilijkheden geraakte reizigers die in de bergen de weg kwijt waren geraakt. Om deze op te sporen gebruikten ze de sint-bernardshonden.

De lange afdaling naar het Aosta dal is prachtig en fietsen we vlot. Vlak voor de camping kunnen we nog boodschappen doen bij de Conad. Via een fietspad langs de rivier bereiken we Sarre, waar we de tenten opzetten in camping Monte Bianco (€20). Een camping met prima voorzieningen, alleen de wifi heeft alleen bij de receptie ontvangst. Wel werkt de warme douche met douchemuntjes.
Route:http://ridewithgps.com/trips/6588271


Het prachtige Val Veny

Zaterdag 5/9 Sarre-Val Veny-Sarre (93 km, 1655 hm)

Vandaag fietsen we richting het Mont Blanc massief. De weersvoorspellingen waren gisteren niet zo gunstig, men verwachtte buien, maar 's ochtends blijkt dat reuze mee te vallen. Alleen aan het eind van de middag zijn onweersbuien voorspeld maar de dag begint onbewolkt.

Zonder bepakking trekken we westwaarts, eerst over drukke wegen, daarna nemen we rustige binnenwegen en zelfs hier en daar een fietspad langs de rivier Dora Baltea. We kunnen de drukke SS26 vermijden via Villeneuve. De weg klimt geleidelijk, wel staat er een forse tegenwind. De regio Valle d'Aosta is tweetalig en veel plaatsnamen en wegwijzers zijn in het Frans. Valle d'Aosta is een autonome regio binnen Italië.. Valle d'Aosta heeft een (deels Franstalige) bevolking van ongeveer 113.000 inwoners In de 11e eeuw n. Chr. viel het gebied toe aan het Huis Savoye (de hertogen van Savoye, later ook koningen van Sardinië). Sinds 1861 is het een deel van Italië. Naast de taal blijken ook de gewoontes erg frans, zoals stokbrood en kamperen. Ook zijn er de kastelen van Fénis, Verrès, Châtillon en het kasteel van Issogne.

Het wintersportplaatsje Courmayeur ligt op 1200 meter tegen een imposante muur van het Mont Blanc massief. Hier slaan we onze laatste voorraden in, want er zijn verder geen winkels meer, alleen een paar campings en wat berghutten.

Na het stadje slaan we linksaf een bergweggetje in naar het Val Veny. De weg stijgt meteen fors met percentages van 10-15%. Bij het kerkje van Notre dame della Guerison rusten we even eten en genieten van het imposante uitzicht op de gletsjer van Brenva. We passeren wat campings in het bos, hier vlakt de weg wat af. Aan het eind van het dal wordt de omgeving nog indrukwekkender, met watervallen, ruige hoge bergpieken en gletsjers. De weg is afgesloten voor auto's maar we kunnen wel verder fietsen. Tussen de wandelaars slaommen we naar boven. Het wordt hier flink steil met percentages continue rond de 15%. Het asfalt houdt op maar we fietsen nog een stukje over een onverharde gravelweg verder. Gelukkig zijn de zeer steile passages voorbij en hoeven we niet te lopen. We komen in een vlakke vallei, Lac de Combal met schitterende bergen om ons heen. Er zijn veel wandelaars die de Mont Blanc Trektocht afleggen. We passeren een paar ATB-ers.

Na genoten te hebben van het mooie uitzicht en vele foto en video's te hebben geschoten keren we weer om, want donkere wolken pakken zich samen boven de Mont-Blanc. Het mooie uitzicht trekt dicht dus we dalen snel af. De afdaling gaat vlot, want er is weinig verkeer.We kiezen grotendeels de grote weg en met wind mee zijn we weer snel beneden.


Route: http://ridewithgps.com/trips/6588274



Castellamonte

Zondag 6/9 Sarre-Cuorgnè (102 km, 1250 hm)

Aanvankelijk zijn we van plan om naar de voet van de Matterhorn te gaan, maar de weersvooruitzichten zijn niet zo goed. Dit betekent dat we er voor een rustige dag kiezen. De eerste 30 km dalen we over vrijliggende fietspaden langs de Dora Baltea rivier tot Saint Vincent. Hier komen we wat spullen in en krijgen we wat aanspraak van geïnteresseerde man. Hij bewondert onze fietsen en verklaart dat de voertaal hier Frans is en dat maakt communicatie toch wel wat eenvoudiger.

De Matterhorn verschuilt zich achter andere bergruggen is helaas niet te zien, die laten we links liggen. We fietsen verder omlaag langs drukke en minder drukke wegen tot de omgeving van Ivrea, om de buitenwijken van Turijn heen. Na een pitstop in Loranze, waar ik mijn voorderailleurkabel moet vervangen, is het wat op en af tot Cuorgnè, een klein stadje aan de voet van de Grand Paradiso..

We overnachten in hotel Astoria (€60), middenin het centrum. Hotel Astoria is groot, met een wat gammele lift, maar prima kamers. Hotel zit midden in het centrum op het centrale plein in het stadje. Kamers zijn prima, maar inrichting doet wat gedateerd aan. Rustig gelegen kamer aan de achterkant met uitzicht op de binnenplaats. Op het balkon kan de was prima uitwaaien. De fietsen mogen we in de ontbijtzaal stallen. We zijn nog even op zoek naar de supermarkt maar de meeste winkels zijn dicht. Pizzeria Royal op het centrale plein is een van de weinige restaurants die open is. Hier is het zeer druk met vele Italiaanse families. Pizza's zijn prima, en ook de overige gerechten zijn overvloedig. Prijzen zijn ok, maar de bediening is wat lomp.

Route: http://ridewithgps.com/trips/6588278


Maandag 7/9 Cuorgnè-Colle del Nivolet (117 km, 2734 hm)

Na een uitgebreid ontbijt in hotel Astoria laden we de fietsen op. Vandaag fietsen we zonder bepakking naar een van onze doelen van de vakantie. We fietsen de 60 km lange klim naar colle del Nivolet, gelegen in het Nationale Park Gran Paradiso. De weg loopt daar dood op 2612 meter hoogte en gaat verder als wandelpad naar beneden. Andere fietsers hebben de afdaling gewaagd, maar het sjouwen met de fiets gaat ons wat te ver.

De eerste 40 km gaan rustig vals plat omhoog. Bij Noasca maken we een lunchstop. Naar het schijnt blijkt het drinkwater niet zo betrouwbaar te zijn, men heeft op het pleintje een vrachtwagen met jerrycans mineraalwater staan en dit smaakt prima. Volgens een lokale wandelaar is het tapwater echter ook prima te drinken.

Na het dorp bereiken we de beruchte tunnel, 3,5 km met een stuk van 15% helling. Gelukkig kunnen we via de oude weg om de tunnel heen, die echter niet meer onderhouden wordt. Deze weg is steil, het asfalt erg ruw, overwoekerd en er is zelfs een stuk van de weg weggeërodeerd, waardoor we een klein stukje door de tunnel moeten fietsen. 100 meter verder kunnen we na wat gallerijen direct weer de tunnel weer uit op de oude weg en komen bij een hoog gelegen camping uit.

Na de tunnel bereiken we Ceresole, een langgerekt vakantiedorp met veel campings aan een gelijknamig stuwmeer waar de weg wat afvlakt en even kunnen uitrusten. Na Ceresole stijgt de weg weer verder met vele haarspeldbochten en magnifieke uitzichten op de bergen van Gran Paradiso. De weg is prachtig en slingert naar een hoog gelegen meer. Daarna volgt het mooiste stuk met de prachtigste uitzichten, een van de beste passen die ik ooit gefietst heb. Het fantastische weer helpt daar zeker bij. Boven de meertjes wordt het wat frisser en doen we de truitjes aan.

We komen telkens dezelfde fietsers tegen die ook deze fraaie col bedwingen. Om 16 uur na 8 uur fietsen bereiken we de pas op 2612m. Het weer betrekt dus het wordt tijd om weer af te dalen. Na een snelle afdaling zijn we na 2,5 uur net voor donker weer terug bij het hotel. Omdat de meeste restaurants gesloten zijn gaan we weer bij Pizzeria Royal eten. Deze keer geen pizza, maar pasta met veel vlees, groentjes en patat. De overvloedige maaltijd die pas na lang wachten wordt opgediend, is binnen een mum van tijd verorbert door twee uitgehongerde fietsers.

Route:http://ridewithgps.com/trips/6588282


Dinsdag 8/9, Cuorgne-Susa (79km 640 hm)

Voordat we vertrekken moeten we nog even langs de fietsenmaker voor wat reserve derrailleurkabels. voor de zekerheid vier stuks.

Via binnenweggetjes verlaten we Cuorgne. Het gaat wat op en af, soms een steil klimmetje maar nergens echt lastig. In het dal op weg naar Susa volgt de fietsroute vaak een fietspad, soms onverhard. In de verte zien we Turijn, maar daar gaan we met een grote boog omheen. We kiezen wel het vlakke dal, de bergen laten we links liggen, daar is het weer op dit moment te slecht. Gelukkig hebben we gisteren beter weer gehad tijdens de zware beklimming van de Nivolet. Door goed de weervoorspellingen te volgen hebben we het goed uitgekiend. In Caselette lunchen op een bankje voor een begraafplaats. Het is weer warm. We volgen een onverharde fietspad en stuiten om schaars geklede dames die op een krukje op klandizie lopen te wachten. We merken dat we dicht bij de grote stad Torino staan en dat de hoertjes op de meest troosteloze plekken hun werk moeten doen. In Sant Ambrogio di Torino vinden we via de garmin de goedkope Eurospin supermarkt. We halen een hele boodschappen mand vol en betalen maar 13 euro.

Het laatste stuk tot de camping gaat over een drukkere weg. Camping Tizianelle in Chianocco (€21 per nacht) ligt een km of 10 buiten Susa, ingeklemd tussen drukke wegen en spoorlijn op een industrieterrein. Eigenlijk is het geen echte camping, meer een bungalowparkje, zeker geen aanrader. Het sanitair is maar matig en er zijn muggen, maar er is geen alternatief in de buurt van Susa. We koken wat verder van de tenten weg, waar er minder muggen zijn.

Morgen staat een loodzware klim naar de Colle delle Finestre op het programma, zonder bepakking.
Route: http://ridewithgps.com/trips/6588283

Woensdag 9/9 Susa-Colle delle Finestre-Sestriere-Susa (117 km, 2626 hm)

We staan vroeg voor de koninginne-etappe van de tocht. Het plan is om vanuit de camping de gevreesde Colle delle Finestre en daarna de Colle del'Assieta, een overharde kamweg te fietsen zonder bepakking. Ik ben al drie keer langs de voet van de Finestre gefietst maar heb het nooit aangedurfd om naar boven te fietsen. Te vaak was het te slecht weer of was het schema te krap om deze zware col te fietsen. Naast de steilte van de berg met gemiddeld 10% is de helft van de klim onverhard. De giro is er recent overheen gegaan dus als de wielerrenners omhoog kunnen fietsen dan moeten wij dat ook kunnen.

We staan extra vroeg op, en zitten al om 7:15 op de fiets. Via binnenweggetjes achter de camping bereiken we het dorpje San Giorio di Susa, de bakker is net open zodat we wat broodjes kunnen inslaan voor onderweg. Deze is om 7:30 open gegaan dus dat komt goed uit. Voor de rest zijn er erg weinig fourage mogelijkheden onderweg.

Om acht uur rijden we Susa binnen en slaan de weg naar de Col in. Overal zien we roze fietsjes en aanmoedigingen op het wegdek gekalkt. De Giro was hier namelijk in mei langsgekomen. De weg gaat meteen steil omhoog bij Meana di Susa. Het eerste deel van de col gaat door het bos, een zeer smal weggetje vol haarspeldbochten, gemiddeld 10%. Het is nog niet warm maar vele vliegen maken het klimmen extra lastig. De dag is bewolkt begonnen en langzaam trekt het wolkendek open en begint de zon te schijnen.

Na 11 km houdt het asfalt op en begint het onverharde gedeelte. Over het algmeen is de strada bianchi goed te fietsen, alleen in de bochten is het af en toe lastig om in evenwicht te blijven. Onderweg zien we veel racefietsers, waaronder een grote groep uit Nederland met volgauto die ons een paar keer inhaalt. Enkele van deze fietsers vervloeken de klim als het zwaarste wat ze ooit gedaan hebben. De groep maakt een rondje vanuit Susa via Sestriere. Op de top op 2176 meter maken we veel foto's van het fantastische uitzicht.

Wij beginnen na een korte afdaling verder aan de Colle del'Assieta. Deze weg is ook onverhard, maar in nog slechtere staat. We komen veel offroad motoren tegen die een flinke stofwolk achter zich laten. De weg wordt steeds slechter met grote stenen. Ik hobbel van steen naar steen en maak goed gebruik van mijn MTB ervaring. Als ik achterom kijk zie ik M stil staan. Het is even niet duidelijk wat er aan de hand is, maar hij maakt in de lucht het stop teken. Het wegdek is te slecht en als het zo blijft dan zouden we tot diep in de nacht op de kamweg verblijven. Onze fietsen zijn blijkbaar niet gebouwd voor dit soort wegen. Dit gaat 'm niet worden, en we besluiten net als de Nederlandse groep fietsers via het asfalt af te dalen richting de hoofdweg. We kuunen dan via Sestriere over mooi asfalt het rondje afmaken.

Na zo'n 500m te hebben afgedaald stijgt de weg vanaf Pragelato la rua weer tot Sestriere. De klim is zeer geleidelijk en niet zwaar. We klimmen weer 600 meter naar Sestriere dat op 2000m hoogte is gelegen. Dit is een saai uitgestorven wintersportoord. Bovenop eten we in een park onze laatste broodjes op. Hierna is het nog 57 km terug naar de camping. Het begint met een makkelijke snelle afdaling en vervolgens langzaam dalend door het dal. Even voorbij Salbertand moeten we nog even op de pedalen staan voor de klim naar het kasteel bij Exiles. Na zo'n zware dag valt zo'n klim niet mee. Vlak voor Susa gaat het via een zeer bochtige weg weer steil naar beneden. De laatste 10 km zijn dan vlot afgelegd. Om 18 uur zijn we moe maar voldaan weer terug op de camping.

Route: http://ridewithgps.com/trips/6588286


Donderdag 10/9 Susa-Modane (78 km 1880 hm)

Vandaag gaan we weer met bepakking op weg. In Susa, dat op 10 km van de camping is gelegen, doen we boodschappen voor vandaag.

In Susa zien we de begeleiders van de Nederlandse fietsers op een terrasje zitten en even later zien we ze langs rijden. De Col de Mont Cenis staat op het programma, een zware en lange klim op de Frans/Italiaanse grens.

De eerste 10 km zijn erg zwaar, de klim begint meteen vanuit Susa met gemiddeld 10%. Vanwege de zware bewolking weinig vergezichten en dat maakt de beklimming nog veel zwaarder. Gelukkig is het wel een erg rustige weg, vrijwel geen verkeer.

Pas bij het naderen van een stuwmeer Barrage St. Nicholas vlakt de klim af, de laatste haarspeldbochten tot het volgende stuwmeer zijn ook minder zwaar dan het begin. Het is echter wel fris door de bewolking. Na de haarspeldbochten lunchen we vlakbij het meer.We vorderen traag en we moeten verder stijgen. Langs het stuwmeer Lac du Mont Cenis bereikt de weg een soort hoogvlakte tot de uiteindelijke pas is bereikt. Helaas nog steeds geen uitzicht en het zo koud dat we met truitjes en jasjes aan omhoog fietsen.

Na 27 km klimmen zijn we pas om half drie op de col, veel later dan aanvankelijk gedacht. Er volgt een prachtige afdaling, want aan de Franse kant schijnt de zon. We hebben mooie vergezichten op de gletsjers van de Vanoise en kunnen iets opwarmen. Na een relatief korte afdaling tot Lanslebourg gaat het geleidelijk naar beneden.

In modane doen we wat inkopen bij de grote supermarkt. Daar checken we in op de camping municipal Les Combes (€15), een prima camping met een mooi grasverld en moderne voorzieningen. Alleen het opladen mag niet in het douchehok en de wifi is alleen bij de receptie bereikbaar.

Route:http://ridewithgps.com/trips/6588287


Vrijdag 11/9 Modane-Lacets de Monvernier-Col du Chaussy- St. Jean de Maurienne (73 km, 1223 hm)

Vannacht regent het licht maar als we opstaan is het droog en opgeklaard. Vandaag zullen we maar een kort ritje afleggen dus we kunnen uitslapen tot acht uur. Bovendien moeten we tot 9 uur wachten totdat de receptie opengaat, want een van de batterijen ligt daar nog op te laden à 50 eurocent. Enig minpuntje op deze verder prima camping.

We dalen via de grote weg af naar St. Jean-de-Maurienne, een ritje van slechts 30 km. Na ruim een uur afdalen over een drukke weg (gelukkig mét fietsstroken) bereiken we de volgende camping al, Camping des Grands Cols. Deze camping is helemaal ingericht op fietsers, met speciaal tarief voor fietskampeerders (we betalen maar 11€). We staan achter de blokhut, een prima plaats. De kampeerplekken hebben namen van beroemde cols, er is een plek om aan je fiets te sleutelen. Verder prima voorzieningen met warm stromend water.
Na de tenten te hebben opgezet en een wasje te hebben gedaan, fietsen we verder zonder bepakking. Hoofddoel zijn de Lacets de Montvernier, een spectaculaire bergweg met tal van haarspeldbochten, bekend van de Tour de France, die hier onlangs is gepasseerd.

Dat is ook te zien aan de talloze versierde fietsjes langs de weg. De klim zelf is niet zwaar, maar wel erg mooi. De weg kronkelt als een gek waarbij de haarspeldbochten bijna boven op elkaar liggen. We proberen het uitzicht van de tour te vinden waarbij je alle bochten kan zien. Bij het kapelletje Chappelle de la Balme heb je een mooi uitzicht.

Na de Lacets fietsen we verder tot de col du Chaussy, ruim 1500m hoog. De uitzichten zijn fraai, de weg is hier en daar uitgehouwen in de rotswand en de weg kronkelt door het landschap. Op de achtergrond hebben we continu uitzicht op het fraaie vallei met Les Aiguilles d'Arves.

Op de pas lunchen we bij het kappeltje. Er is een wilde stier die andere wandelaars lastig valt en de bloemtjes op het terras van een restaurant op eet. Na het bereiken van de pas draaien we weer om en dalen af naar de camping in St. Jean de Maurienne. Onderweg nog even langs de Intermarché. Vergeleken met Italië zijn de Franse supermarkten gigantisch groot en het assortiment idem dito.

Route: http://ridewithgps.com/trips/6588289


Zaterdag 12/9 St. Jean de Maurienne - le Bourg D'Oisans (78km 1862 hm)

Het is fraai zonnig weer. We beginnen vandaag vanuit St Jean de Maurienne aan de Col de la Croix de Fer met volle bepakking. De weg klimt meteen steil omhoog vanuit het dorp met zo'n 10%. Onderweg worden we ingehaald door talloze groepjes wielrenners die ook omhoog fietsen. Deze regio is zeer populair vanwege de vele beroemde Tour cols in de buurt. De op papier gemakkelijke aanloop van de col blijkt lastiger dan verwacht. De weg blijft continu stijgen. Het eerste deel in het bos daarna wordt de vallei breder met telkens mooie uitzichten op een berg met drie toppen, Aigle d'Arves.

Pas na een serie tunnels daalt de weg enigszins en stijgt die later minder fors. In Saint Jean d'Arves worden we ingehaald door een grote groep Engelse fietsers. We lunchen in het dorp.

In het laatste dorp voor de pas, Saint Sorlin d'Arves, klimt de weg weer fors. We ingehaald door drie Nederlandse MTB'ers. Met tal van haarspeldbochten en fraaie uitzichten bereiken we de pas na 3,5 uur fietsen. We hebben pas dertig km gefietst en het is al weer half drie. Bovenop de pas is het druk met fietsers, veel meer dan we onderweg zijn tegen gekomen. Veel fietsers zijn van de andere kant de berg beklommen en dalen dezelfde kant weer af. Het begint een beetje te betrekken en dus gaan we snel weer verder.

Er volgt een snelle afdaling en daarna moeten na het Lac de Grand Maison we weer flink klimmen. Bij Defile de Maupas is het hard werken geblazen. Door een aardverschuiving is de weg hier jaren geleden omgeleid naar de andere kant van het dal. We dalen samen met twee Ieren verder af en bereiken we het stuwmeer van Verney. Ik daal iets te snel af en mis de afslag die rechts langs het stuwmeer gaat, want de hoofdweg gaat linksom.

Daarna dalen we af naar het dal van Le Bourg D'Oisans, waar we de tenten opzetten bij Ferme Noemie. Het weer ziet er dreigend uit maar blijft gelukkig nog droog. Deze zeer rustige camping is van alle gemakken voorzien en de fietsen kunnen droog staan. Het dorp is echter nog een kwartiertje fietsen en zijn er langs de drukke weg fietspaden en stroken aangelegd. We bezoeken het dorp en slaan inkopen in bij de grote supermarkt. We vieren dat we het zwaarste deel van de tocht achter de rug hebben.

Morgen hopen we dat het een beetje droog blijft om Alpe d'Huez te beklimmen, de weersvooruitzichten voorspellen niet al te best weer voor de komende dagen en het regent nu af en toe.
Route: http://ridewithgps.com/trips/6588290



Zondag 13/9 Rondje Alpe d'Huez (69 km 2010 hm)

De hele nacht regent het en 's ochtends duurt het tot een uur of negen totdat het droog wordt. We fietsen naar Bourg d'Oisans en veel wielrenners beginnen ook aan de klim. Er hangen dikke nevelslierten egen de berghellingen, en dat levert een fraai gezicht op.

In het centrum kopen we wat broodjes voor onderweg en doen ansichtkaarten op de post. Dan beginnen we aan de beroemde klim naar Alpe d'Huez. Bij de start van de klim drukken we onze chrono's in. Het zonnetje breekt door en het wordt meteen warm. De eerste kilometers zijn het zwaarst, maar na twee bochten is het moeilijkste achter de rug.

We worden regelmatig ingehaald door andere fietsers. We fietsen samen met een gezin met kinderen omhoog, zij en wij worden continu door de aanhang aangemoedigd met grote koeienbellen. Vlak voor het dorp worden we op de foto gezet door een professionele fotograaf die een paar zakcenten probeert te verdienen, maar helaas niet aan ons.

Op het eind is weer even zoeken naar de finishstreep. Opvallend is dat veel fieters niet naar dit officiële punt fietsen maar bij het eerste restaurant voor gezien houden. Na 1u44 pure fietstijd bereik ik de finishstreep. Twintig jaar geleden was ik veel sneller boven met een tijd van 1 uur 10, tja de jaren gaan tellen en ik fiets met een lichter verzet. Waarom zwaar vermoeien als het makkelijk kan.

Na een lunchpauze op het podium fietsen we de verlaten spookstad uit, en klimmen nog wat hoger tot de bijna 2000m hoge col de Sarenne. De weg is nu volledig verhard, in 1995 waren er nog vervelende watergoten. Op dit fraaie weggetje komen we vrijwel geen verkeer tegen slechts een enkele fietser. Deze klim natuurlijk veel fraaier dan de klim van Alpe D'Huez. De klim is vrijwel verlaten en op de top genieten we van het mooie uitzicht. Alleen een paar wandelaars zijn ook op de top aan het uitrusten. Na de col dalen we af via een hobbelige afdaling tot het stuwmeer Barrage du Clapier. Het is nog mooi weer dus we besluiten niet verder te dalen richting Bourg d'Oisans maar weer te klimmen naar een panoramische fietsroute over de D211a die weer uitkomt in La Garde, het dorpje aan het begin van de klim naar Alpe d' Huez. De klim naar boven valt niet mee, continu 10%. M is niet zo blij met de extra klimkilometers, maar het uitzicht op de vallei vergoedt veel.

Uiteindelijk bereiken we een weg die hoog boven het dal in de rotswand is uitgehouwen, een spectaculair uitzicht op Bourg D'Oisans.

Via een snelle afdaling zijn we rond vijf uur weer beneden. Het is zondag, de grote Casino supermarché is dicht maar een kleinere in het dorp is nog open. Net op tijd keren we terug op de camping, want 's avonds begint het weer stevig te regenen.

We kunnen de fietsen en de was droog in de garage stallen, en ons eten onder een afdakje bij het sanitairgebouw koken.

Route: http://ridewithgps.com/trips/6588291

Maandag 14/9 Bourg d'Oisans-Cognin les Gorges (108 km, 1012 hm)

De hele nacht heeft het fors geregend met hevig onweer. Gelukkig is het 's ochtends een beetje opgeklaard. Tijd om de bergen te verlaten.

Met af en toe een bui dalen we af naar Grenoble over een drukke verkeersweg, gelukkig zijn er fietsstroken. Het is een vervelende weg, dus het is even doorbijten.We dalen wel af dus het gaat aardig vlot.

In Vizille zijn we de drukke weg zat en verlaten we de weg. Na Vizille moeten we weer klimmen. De klim duurt wat langer dan verwacht en na een snelle afdaling bereiken we Grenoble. In Grenoble schuilen we een paar keer voor een bui. Over vrijliggende fietspaden rijden we om de binnenstad heen en komen op een fietspad langs de Isère. Aan de ene kant geflankeerd door de hoge rotsen van de Vercors, aan de andere kant die van de Chartreuse. Vanwege de buien besluiten het aanvankelijke plan om de Vercors te doorkruisen te skippen. We blijven het fietspad langs de Isère volgen, want we hebben vandaag weinig in de bergen te zoeken. Het fietspad is vlak en af en toe schuilen we als het hard regent onder een paar bomen. We leggen de afstand snel af, maar de route is niet erg interessant.

We fietsen naar Cognin-les-Gorges waar we een camping a la ferme "la Chattoniere" vinden (15€), Op de camping staat als een Duits echtpaar, maar er is geen beheerder. Het is een eenvoudige boerencamping zonder wifi. De fietsen kunnen onder een afdakje staan.

Na de tenten te hebben opgezet verkennen we het dorp. De winkel die op de Garmin staat aangegeven is vanwege vakantie gesloten. Er zijn verder geen winkels open in dit dorp en we hebben verzuimd eerder proviand in te slaan onderweg. We komen toch wel een dorpje tegen dachten we, maar het fietspad langs de rivier vermijdt iedere dorpskern.

We fietsen na de buien langs de Gorges du Nan omhoog het Vercors massief op. De weg is uit de rotsen gehakt met een groot aantal tunnels en een diep ravijn. We fietsen verder omhoog via een aantal haarspeldbochten. We bereiken Malleval-en-Vercors, echter ook hier geen winkels. Wel is er een restaurant en een camping maar die zijn dicht, dus we moeten weer omdraaien. We dalen via dezelfde weg door de fraaie canyon weer af naar de camping en eten nog wat resteert van onze voorraden.

Route: http://ridewithgps.com/trips/6588293


Dinsdag 15/9 Cognin-les-Gorges - Entre deux Guiers (71 km, 1145 hm)

We ontbijten dit keer met koekjes, het brood is op want er is geen bakker in de buurt. Na het ontbijt fietsen we een km of vijf en ontdekken in Vinay een grote Super U. Daar hadden we natuurlijk eerder naar toe kunnen fietsen want deze staat gewoon op de GPS vermeld.

Na de nodige voorraden weer te hebben aangevuld, ontbijten we bij een sportparkje en gaan we verder over het fietspad langs de Isère, weer helemaal over hetzelfde stuk terug richting Grenoble. Gelukkig is het vandaag droog dus kunnen we lekker doorrijden.

Nabij Saint-Egreve trekken we de Chartreuse in. Er staat een pittig klimmetje op het menu, col de la Charmette (1261 m). In het verleden ben ik hier wel eens langs gefietst, maar de weg was toen afgesloten op gevaar van een grote boete.

We kunnen aan beide kanten van de rivier omhoog en kiezen voor de linker oever. De weg klimt meteen fors omhoog. Bij een dorpje vlakt het even af, maar als we weer aan de rechterkant van het riviertje fietsen komt het steilste stuk. De klim blijkt kilometers lang te klimmen rond 10% met weinig bochten. De klim gaat door een donker bos dus veel uitzicht om te genieten is er niet. Na 13km klimmen bereiken we de top. Op de top staan veel auto's geparkeerd van wandelaars. De weg houdt hier voor gemotoriseerd verkeer op.

De afdaling blijkt ook voor wandelaars en fietsers afgesloten te zijn vanwege de houtkap. Toch wagen wij het erop. Het weggetje is hier en daar slecht maar de uitzichten op de rotsen van de Chartreuse zijn fraai.

We hebben geen last van boswachters en omvallende bomen. Na een zeer fraai stuk volgt een lange onverlichte tunnel. We zetten de lichtjes aan en wandelen door de onverharde tunnel.

Beneden in het dal kamperen we in Entre deux Guiers. Camping L'Arc et Ciel ligt middenin het dorpje en maakt een prima indruk, vlak bij het centrum.

We worden door een Nederlandse jongen die hier werkt ontvangen en mogen overal de tent opzetten. We kiezen een plek achter het sanitairgebouw en dicht bij de wifi zone. Hier kunnen de fietsen en de was droog onder de luifel, zijn er bankjes en stopcontacten in het strijkhok. Het weer is de hele dag bewolkt, maar gelukkig nog droog.

Route: http://ridewithgps.com/trips/6588294

Woensdag 16/9 Entre Deux Guiers-Frangy (99 km, 1144 hm)

Het is merkwaardig weer. Er waait een warme föhnwind vandaag, het is zwaar bewolkt, er lijkt ieder moment een bui te kunnen vallen maar gelukkig blijft het de hele dag droog.

Met wind in de rug zetten we koers noordwaarts, richting Mont du Chat. Dit is een zware klim met lange stukken boven de 10%. Na lang overleggen gaan we toch de loodzware klim niet op maar eromheen, over de 600m hoge col du Chat. Het weer is te onbestendig en we willen even door fietsen voordat de grote buien gaan vallen. Er komt duidelijk een weersomslag.

De col du Chat stelt net veel voor en is veel lager dan de Mont du Chat. Na de col fietsen we over een fraaie panoramaweg hoog boven het Lac du Bourget met uitzicht op Aix-les-Bains. Bij een uitzichtspunt stoppen we voor de lunch.

Na een korte afdaling bereiken we Seyssel via een fietspad langs de Rhône. Het is nog wat vroeg om te stoppen en inmiddels zonnig en warm, tegen de 30 C!
Na inkopen gedaan te hebben bij de plaatselijke Casino, gaan we verder richting Genève De weg richting Frangy is erg druk, we hadden beter een binnenweg moeten zoeken.

Bij Frangy is een 1 ster camping (€10). Deze oogt wat vervallen, meer een soort woonwagenkamp. Er zijn echter geen alternatieven want een camping iets verder op is reeds gesloten. De camping wordt permanent bewoond, de voorzieningen zijn oud. Ik kan me weinig voorstellen om hier permanent te wonen.

Onder de verlaten stacaravan naast de tenten vinden we een stekkerdoos waar we al onze apparatuur droog en veilig op kunnen laden. Het tuinmeubilair en terras van de caravan gebruiken we voor de avondmaaltijd en het ontbijt. Als de duisternis in valt gaan we snel naar bed, want veel meer is er niet te doen op de camping.

Route: http://ridewithgps.com/trips/6588296

Donderdag 17/9 Frangy-Rolle (75 km, 676 hm)

Vanochtend staan we zeer vroeg op, want het gaat spoken en zal erg nat worden. Voordat de buien kunnen we de tenten droog afbreken en voor achten zijn we al onderweg.

Meteen begint het te regenen, eerst buien, daarna continu stromende regen. Na 10 km fietsen schuilen we onder een afdakje bij Auberge de la Goutte d'Or in Jonzier. Het regent pijpenstelen en de straten staan blank. We hebben geen zin om verder te fietsen, krijgen het koud en duiken het café in.

Het is hier gelukkig warm. De stamgasten zijn al aan het bier en wij lezen de krant. Na drie uur rust en een aantal kopjes koffie willen we toch maar gaan. Als de waard aan tafel gaat voor de lunch besluiten we verder te fietsen. Het is nog steeds niet droog en het begint weer harder te regenen. Gelukkig is het verkeer wat rustiger geworden en we dalen een behoorlijk stuk af. Dit is levensgevaarlijk want de remmen doen het nauwelijks meer en het duurt tientallen meters voor we weer tot stilstand zijn gekomen.
Na weer 10 km helemaal te zijn natgeregend stoppen we in Soral, een dorpje net over de Zwitserse grens.We maken een lunchstop onder een afdakje en wachten tot het wat droger wordt. M wringt zijn sokken uit die volledig vol gelopen zijn met water.

Na enen klaart het eindelijk een beetje op, dus fietsen we verder richting Genève. We fietsen over fietspaden en rustige fietsroutes door buitenwijken om uiteindelijk aan het meer van Genève aan te komen. Daar bezoeken we de beroemde fontein, Jet d'Eau. Het is een van 's werelds grootste fonteinen en een belangrijk herkenningspunt van de stad. De fontein is gelegen op de plek waar het Meer van Geneve over gaat in de Rhône.

Het is gelukkig gestopt met regenen en langs de fietsstrook van de hoofdweg fietsen we de stad weer uit. Inmiddels is zelfs het zonnetje doorgebroken. We hebben prachtige uitzichten op oa Rochers de Naye, Lausanne en zelfs de Mont Blanc laat zich even zien.

Via Nyon vinden we in Rolle een drukke, vrij prijzige camping (35 Franken). Helaas heeft deze luxe camping geen picknicktafels en is het gras nog nat, waardoor we voor het koken uit moeten wijken naar een picknicktafel in het nabijgelegen strandparkje van Rolle.

Route: http://ridewithgps.com/trips/6588297


Vrijdag 18/9, Rolle-Sugiez (107 km, 800 hm)

Het is vanochtend regenachtig. We worden gewekt door het getik van regen op de tentdoeken. Zodra het een beetje droog is vertrekken we.

Het is al half tien, iets later dan gewoonlijk. De eerste kilometers fietsen we langs het meer van Genève tot Morges bij Lausanne. Het regent af en toe, maar gelukkig niet al te hard. In Saint Prex zoeken we een bakker op. Vanaf Morges moeten we flink klimmen via Saint Saphorin-sur-Morges. Daarna noordwaarts richting Yverdon aan het meer van Neuchâtel. Soms de fietsroute volgend, soms een alternatief over betonnen landweggetjes om stukken af te snijden. Na Penthalaz verlaten we de fietsroute want deze maakt een grote omweg via Saraz. We volgen de weg langs het spoor en fietsen over een steil smal weggetje. We komen op een prachtig bosweggetje waar we stoppen voor de lunch. Daarna volgt een stuk onverhard door een natuurgebied en hebben we een heel stuk afgestoken. Het gaat continu op en af, de laatste km tot Yverdon een langere afdaling naar het meer. Het is inmiddels opgeklaard en droog. We fietsen langs de camping vanYverdon waar ik in 2013 heb gestaan, dat was geen aanrader en gelukkig is het nog vroeg en kunnen we nog een stuk verder fietsen.

Na Yverdon volgen we fietsroute 5 over vlakke wegen langs het meer van Neuchâtel. Het passeren een grote groep fietsende kinderen die erg vermoeid en ongelukkig kijken. Tja fietsen is blijkbaar niet altijd leuk.

Estavayer-le-Lac is een mooi plaatsje met een aantal mooie kastelen. In het centrum van Estavayer-le-Lac fietsen we een eenrichtingsstraat in de tegengestelde richting. We worden op heterdaad betrapt door oom Agent die op zijn strepen wil staan en ons vermanend toespreekt dit niet meer te doen anders slingert hij ons op de bon.

Onderweg komen we veel fietsers met bepakking tegen. We maken een praatje met de Amerikaan Bruce, die ook van Genève fietst over de route 5, richting St. Gallen. Hij maakt een tocht ter ere van Hiroshima to Nagasaki.

Na een stevig klimmetje van 13% dalen we weer af naar het meer en zoeken een camping op. Het begint al wat laat te worden. Bij de eerste is de receptie al om 17 uur gesloten. Dat betekent dat we nog verder moeten fietsen. Gelukkig is er 5 km verderop nog een camping in Sugiez. Het is de grote vrijwel lege rustige camping Les 3 Lacs met prima voorzieningen (32 CHF). De camping ligt aan een kanaal tussen drie meren en we moeten via een smalle brug eerst het kanaal over. De camping ligt afgelegen ver buiten het dorp maar heeft gelukkig wel overdekte en verlichte picknicktafels. We zijn net weer in het Duitstalig provincie Freiburg beland, maar de beheerder spreekt alle talen.

De camping is groot en 's avonds checken we onze mail bij het restaurant wat een eindje lopen is. Gelukkig hebben we de Garmin mee, want anders zouden we zo verdwalen.


Route:http://ridewithgps.com/trips/6588302


Zaterdag 19/9 Sugiez-Aarburg (96 km 350 hm)

's Ochtends is het nog erg koud als we opstaan. Alles is erg vochtig, het is duidelijk dat de zomer voorbij is. We drogen de tenten op het terras van de camping terwijl we de spullen inpakken en ontbijten.

Gelukkig blijft het droog. Bij Ins bezoeken we een supermarkt, daarna moeten we even klimmen, het zwaarste deel van de dag. De rest van de route is bijna volledig vlak. Donkere onweerswolken hangen boven de Jura dus we besluiten aan de voet te blijven en volgen de vlakke route 5, eerst langs de Bieler See (zuidoever) en vervolgens een fietspad langs de rivier de Aare, zodat we de hogere heuvels vermijden. We fietsen langs das Neue Wassserkraftwerk Hagneck en nabij Büren an der Aare stoppen we voor een lunch. De weg slingert om de Aare. In de Aare zijn veel kano's die helemaal naar Solothurn varen. We fietsen door de binnenstad van Solothurn, een mooie stad met een oud centrum.

Na Solothurn gaan we verder langs de Aare richting Olten. We slaan de steile Weissenstein over want het is nog behoorlijk slecht weer in de Jura en dan hebben we daar nu niets te zoeken. Het is inmiddels zonnig en droog, al hangen er wel overal dreigende wolkenluchten. Het is zaterdag dus redelijk druk op de fietspaden.

We fietsen tussen de buien door en slaan de tenten op in Aarburg, 3 km van Olten. Campingplatz Wiggerspitz (28 CHF) is in tegenstelling tot de meeste Zwitserse campings geen woonwagenkamp/bungalowpark maar een 'normale' camping met prima voorzieningen. Ook staat er een grote groep fietsers die met de MTB onderweg zijn.
's Avonds wandelen nog rond de vesting van Aarburg, een 17de eeuws kasteel. Helaas kunnen we niet helemaal naar boven want het is nu een Jugendheim, maar komen wel tot het kerkje, met mooi uitzicht op de omgeving.


Route:http://ridewithgps.com/trips/6588305


Zondag 20/9 Aarburg-Basel (54 km, 420 hm)

Het is nog maar een kort stukje naar Basel. We hebben de makkelijkste overgang van de Jura gekozen vanuit Aarburg via Olten. Daar begint een korte klim van 6km naar Hauenstein op 612 m hoogte. Ik haal een kranig oude fietster in die slingerend ook omhoog klimt. Ze stoempt met zwaar verzet omhoog en komt niet veel later dan ons boven.

Daarna volgt een lange snelle afdaling tot Basel. We komen weer door Liestal en passeren de route die we op de heenweg hebben gefietst. We komen rond twaalf uur in de Altstadt. Alle winkels zijn op zondag dicht dus inkopen kunnen we niet doen. We fietsen langs de Munster van Basel en het oude Raadshuis aan het Markplatz.

Na een paar rondjes door het centrum is er nog tijd om een stukje de trein te pakken. Dus we fietsen verder naar Bad Basel Bahnhof.

Uit de automaat halen we een Baden-Würtemmbergticket en nemen de trein van 13:48 richting Offenburg. In Karlsruhe waar we een bamimaaltijd op het station nuttigen pakken we de trein naar Philippsburg waar we een camping opzoeken.

De receptie van campingplatz Freyersee is dicht, maar met behulp van een bewoner van dit bungalowpark blijkt de eigenaar in het huis naast de camping te wonen en kunnen we alsnog terecht op de camping.

Route: http://ridewithgps.com/trips/6588307


  Maandag 21/9 Emmerich-Arnhem (42 km, 112 hm)

De volgende dag van treinen we van Philippsburg via Mainz en Koblenz naar Emmerich met een Quer-Durchs-Land-ticket. In Emmerich is er geen verbinding naar Nederland waar je fiets mee mag nemen dus we fietsen 30 km de grens over. Per fiets trekken we naar Arnhem, waar we onderweg nog even een colletje (Elterberg) meepikken. Die blijkt nog behoorlijk lang en steil (8%) voor het vlakke laagland.

In Arnhem arriveren we omstreeks 18u30 uur, na de spits dus de fietsen mogen weer mee in de trein naar huis.


Route: http://ridewithgps.com/trips/6588308


 

datum Plaats km tijd gem max hoogte max prijs
zondag 30 augustus Mainz 10            
maandag 31 augustus Basel Bubendorf 34,42 2:25:18 14,2 41,7 228 394 26
dinsdag 1 september Bubendorf-Brenzikhofen 101,88 6:13:31 16,3 50,7 998 776 28
woensdag 2 september Brenzikhofen Chateau Doex 83 4:57:00 16 45 1112 1282  
donderdag 3 september Glion Martigny 54 2:43:37 19,9 52,6 179 793 31
vrijdag 4 september Martigny Aosta 85 6:18:48 14,2 55 2021 2432 20
zaterdag 5 september Aosta Mont Blanc 94,16 5:58:26 15,7 57,5 1609 1929 25
zondag 6 september Aosta- Cuorgne 104,5 5:52:01 18,6 60 640 565 60
maandag 7 september Cuorgne Colle delle Nivolet 120,04 7:28:09 16 55,5 2404 2526 60
dinsdag 8 september Cuorgne - Susa 85,6 4:34:12 17,6 54,5 583 379 21
woensdag 9 september Finistere Sestriere 120 7:51:38 15,2 59 2600 2112 21
donderdag 10 september Susa Mont Cenis Modane 80,35 6:11:04 12,9 52 1860 2048 15
vrijdag 11 september Modane St jean de Marienne 74,33 4:36:39 16,1 52,5 1200 1485 11
zaterdag 12 september St Jean de Marienne Bourg dOisans 79,09 5:54:40 13,3 74 1850 1993 15,5
zondag 13 september Alpe Huez Sarenne 70,87 5:11:37 13,6 60,5 1957 1975 15,5
maandag 14 september Bourg doisans - Gorges Du Nan 100,17 6:10:11 17,8 63,5 997 942 15
dinsdag 15 september Cognin Les Gorges - Entre Deux Guiers 70 4:46:00 14,5 44,6 1152 1282 14,2
woensdag 16 september Entre Deux Guiers- Frangy 100,25 5:36:29 17,8 63 1107 737 10
donderdag 17 september Frangy-Rolle 76,02 4:40:20 16,2 47 694 727 35
vrijdag 18 september Rolle Sugiez 108,99 6:01:57 18 52 750 492 32,4
zaterdag 19 september Sugiez Aarburg 99,45 5:14:35 18,9 41 297 452 26
zondag 20 september Aarburg-Basel 54,35 3:13:23 16,8 43,7 395 668 20
maandag 21 september Emmerich Arnhem 40,99 2:02:02 19,5 40,5 103 80  
    1847,46 114:01:37 16,3 53,0 24736 1185

502

Links


© 2015 Luddo Oh